עובד זר? אסור לך לאהוב
איך מתמודדת המדינה עם חשש להשתקעותם של עובדים זרים בישראל? דו"ח של ארגוני זכויות אדם שהוצג בכנסת מגלה כי כל עובד שנישא או מביא ילד לעולם מאבד אוטומטית את אשרת העבודה והופך למועמד לגירוש. למה? "זה נועד למנוע העתקת חייהם לישראל", הסבירו נציגי משרד הפנים
כיצד היינו נוהגים לו המדינה היתה אוסרת עלינו לאהוב, לחלוק את חיינו עם בנות או בני זוגנו, לקיים יחסי מין, להקים תא משפחתי או להביא ילדים לעולם? תסריט כזה נשמע אולי כתסריט בלהות בדיוני, אולם עבור מהגרי העבודה בישראל זוהי מציאות.
דו"ח שהכינו הארגונים "קו לעובד" ו"האגודה לזכויות האזרח בישראל" בנושא יחסה של מדינת ישראל למהגרי העבודה טוען כי ישראל מתייחסת אליהם כאל מי שהגיעו לישראל באופן זמני ולתכלית אחת ויחידה - לעבוד, ואוסר את כל השאר. הדו"ח נדון היום בוועדה לנושא העובדים הזרים בכנסת, לרגל היום הבינלאומי לזכויות האזרח.
ג'ואלה (שם בדוי), מהגרת עבודה מהפיליפינים, עוסקת בישראל בתחום הסיעוד ו"מככבת" בדו"ח סיפורה הכואב. היא הרתה לידיד, מהגר עבודה מתאילנד ובדו"ח מסופר כי "משרד הפנים הבהיר לג'ואלה שלאחר הלידה לא יוכל בנה להישאר בישראל, ויהיה עליה לבחור: או שתעזוב עם בנה את הארץ, או שתשלח את בנה להוריה בפיליפינים. בידיה של גו'אלה לא היתה ברירה של ממש והיא הפקידה את בנה בידיה של מהגרת עבודה אחרת ששבה לפיליפינים.
"לאחר מכן פנתה למשרד הפנים בבקשה לחדש את רישיון העבודה ונמסר לה שכיוון שילדה בישראל, רישיון העבודה לא יחודש ועליה לעזוב את הארץ". לטענת מוקד הסיוע לעובדים זרים, משרד הפנים החליט שג'ואלה תגורש משום שהיא מנהלת מערכת יחסים עם מהגר עבודה אחר. רק לאחר עתירה שהגיש מוקד הסיוע לבית המשפט המחוזי, נאות משרד הפנים לשחרר את ג'ואלה ולאפשר לה לעבוד בישראל בכפוף לחתימתה על תצהיר לפיו אין לה בן זוג קבוע.
לדיון הגיעו גם בני הזוג טסי וסיריל, בני זוג מהפיליפינים שהכירו בישראל והולידו כאן את בתם דניאלה. עורך הדין עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח הביא את סיפורם של בני הזוג. "כאשר הגיע סיריל להאריך את אשרת השהייה שלו אמר לו פקיד משרד הפנים כי על מנת להאריך את הוויזה שלו עליו לדאוג שטסי והתינוקת דניאלה ייסעו מהארץ".
בלי ילדים, בלי אהבה
לוועדה הסתבר כי למהגרי העבודה בישראל אסור להתחתן או להביא ילדים לעולם. אם עובד עושה כן, הוא מאבד אוטומטית את אשרת העבודה שלו, הופך ללא חוקי ומועמד לגירוש מיידי.לדיון הגיע ראש דסק אשרות במשרד הפנים, אירית לאובל אשר הסבירה את הסיבה למדיניות הזו של משרד הפנים. "כאשר עובדת זרה נכנסת להיריון, היא מקבלת אשרה במטרה לא ליצור תא משפחתי בישראל. היא רשאית להישאר בארץ 12 שבועות לאחר הלידה ובתום תקופה זו עליה לעזוב את ישראל עם התינוק".
עורכת הדין נעמה פלאי ממשרד הפנים הוסיפה כי: "קיימת בעייה של חשש להשתקעות. עובדת זרה שעזבה את ישראל בתום 12 שבועות לאחר הלידה רשאית לחזור לישראל בלי ילדה. למדינה ריבונות מלאה לקבוע חוקי הגירה. מבחינת שהות בישראל, זה נועד למנוע העתקת חייהם לישראל. המדיניות נקבעת על ידי מנהלי משרד הפנים".
יו"ר הוועדה לעובדים זרים, ח"כ רן כהן, סיכם את הדיון ואמר כי "הזכות לאהבה, לחיי משפחה וילדים היא זכות מוקנית לכל אדם, ודווקא מדינת היהודים צריכה להקפיד עליה הקפדה יתרה. העובדה שהעובדים מוחתמים מראש שנאסר עליהם להקים משפחה אינה מבטל זכות יסוד זו. אין פלא שישראל לא חתמה על האמנה הבינלאומית לזכויות מהגרי עבודה ובני משפחותיהם, כיוון שהיא מפרה אמנה זו. אני קורא לראש הממשלה לחתום על האמנה".