טרטמן יוזמת חוק: "בג"ץ עבריין, נגביל אותו"
ח"כ אסתרינה טרטמן הגישה הצעת חוק שתאסור על בתי המשפט בישראל לבטל חוקים. בשיחה ל-ynet היא מסבירה: מה שהשופטים עושים זאת עבריינות לשמה. בא קומץ של 9 אנשים וכופה את דעתו על הציבור
הכנסת נגד בג"ץ? פסיקת בג"ץ לפיה תורחב אחריות המדינה לנזקים שנגרמו בפעילות צה"ל בשטחים מובילה הבוקר (יום ד') לחקיקה שתגביל את המוסד השיפוטי העליון: יושבת ראש סיעת ישראל ביתנו, ח"כ אסתרינה טרטמן, הגישה הצעת חוק שנועדה למנוע מבתי המשפט לבטל חוקים של הכנסת.
ההחלטה של בג"ץ מאתמול גררה תגובות קשות במערכת הפוליטית וח"כ בני אלון הגדיר את בג"ץ "בעיה קיומית". רובם של הח"כים דיברו - אך נמנעו
מפעולה ממשית נגד בית המשפט. ח"כ טרטמן החליטה שלכעוס ולהוציא הודעה לתקשורת זה לא מספיק, והיא הגישה הצעת חוק שנועדה למנוע מבג"ץ לבטל חוקים של הכנסת. הצעת החוק נועדה, למעשה, לשנות סעיף בחוק בתי המשפט ולקבוע חד משמעית: מי שצריך לשנות חוקים תהיה הכנסת בלבד. לבתי הדין הזכות הזו תשלל, וממילא גם הזכות לבטל חוקים.
"אין ספק שהטריגר להצעת החוק שלי היתה ההחלטה מאתמול", מסבירה טרטמן בשיחה ל-ynet, ולא חוסכת מזעמה על נציגי החוק הבכירים: "מה שבג"ץ עושה כיום זו עבריינות לשמה".
התיקון שביטל אתמול בית המשפט היה הפעם השישית שבה דבר כזה נעשה מאז קום המדינה, אולם לטענת יו"ר סיעת ישראל ביתנו, "אף אחד לא העיז לצאת נגד בית המשפט בעבר. זוהי פרה קדושה. התפקיד של הרשות השופטת הוא לפסוק איך מפרשים חוק ולא לבטלם. נוצר מצב תמוה, שהדעת לא סובלת. דווקא בית המשפט העליון, שאמור להיות הסמכות הכי הוגנת במדינת ישראל, דווקא הוא פועל בניגוד לחוק ובניגוד לדמוקרטיה".
ח"כ טרטמן מסבירה מדוע לדעתה שופטי בג"ץ מפרים את הדמוקרטיה ואף את החוק: "בכנסת יושבים 120 חברי כנסת שנבחרו על ידי הציבור. זו דמוקרטיה. ואז באים תשעה אנשים, שלא מייצגים את כל הציבור, כופים את דעתם ואת פרשנותם ומבטלים את דעת הרוב. זוהי עבירה על החוק".
יו"ר ישראל ביתנו שופכת גם אש וגופרית לעבר חברי בית הנבחרים ומאשימה אותם בשתיקה רועמת בכל הנוגע לבג"ץ. "כיצד מחוקקי הבית שתפקידם לייצג את הציבור ואת האוכלוסיה, נאלמים דום מול קומץ אנשים. אסור שמדינה מתוקנת תשפוך את התינוק עם המים, ותאבד הדמוקרטיה".
"שטרטמן תחזור ללמות אזרחות"
הצעתה של טרטמן עוררה, כצפוי, תגובות חריפות. יושב ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט, חבר הכנסת מנחם בן ששון (קדימה), הזהיר מנגד מפני "חקיקה חפוזה, לא אחראית ולא חוקתית", כהגדרתו, שנועדה להגביל את בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ. בן ששון אמר כי הרמיזות מצד ח"כים בנושא זה הן לא אחראיות.
ח"כ אורית נוקד מהעבודה הגיבה: "בג"ץ הינו אחד מעמודי היסוד של הדמוקרטיה הישראלית. כמו במדינות מתקדמות אחרות, קיימת בידי בית המשפט סמכות לפסול חוקים במקרים קיצוניים. ביקורת שיפוטית שכזו היא היכין והבועז של משטר נאור".
יו"ר סיעת העבודה, חבר הכנסת יורם מרציאנו, אמר כי "הצעת החוק הזו מבזה את מערכת בתי המשפט ואינה ראויה לקבל את אישור הכנסת. בתי המשפט הינם מוסדות הכרחיים ביותר לחוסנה של המדינה, ויש לשמור עליהם ועל כבודם מכל משמר גם כאשר החלטותיהם אינן עולות בקנה אחד עם עמדותיו הפוליטיות של ח"כ כזה או אחר".
חבר הכנסת אבשלום וילן ממרצ קרא לטרטמן "לחזור לבחינות האזרחות בבית הספר התיכון על מנת לוודא כי מנגנון השלטון הדמוקרטי נהיר לה". לדבריו, כל מערכת זקוקה לאיזונים וכל מערכת מחוקקת זקוקה לבקרה. "מי שמציע לבטל את סמכות בג"ץ לתיקון חוקים מציע למעשה להפוך את ישראל למדינה לא דמוקרטית. כנראה שטרטמן, כמו ליברמן, כמהה למשטרים אפלים".