מחקר בדק: הנזק הרפואי שגורמים מתמחים תשושים
מחקר אמריקני חדש מגלה כי המחסור בשעות השינה של המתמחים עולה לחולים ביוקר: שיעור הטעויות הרפואיות עולה ב-700 אחוז, חלקן גרם ישירות למותם של חולים
הרופאים המתמחים בארץ ממשיכים בתורנויות של 26 שעות רצופות שלוש פעמים בשבוע, נוסף על עבודה יומיומית. מסתבר שגם בארצות-הברית המצב לא טוב בהרבה. מחקר חדש מגלה שעייפות המתמחים עולה ביוקר לחולים: עד 700 אחוז יותר טעויות, חלקן עולות בחיי אדם. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת למדע רפואי PLOS.
"עבודה מעל 24 שעות מסוכנת", אמר החוקר הראשי, ד"ר צ'ארלס צ'ייסלר
מבית הספר לרפואה בהארווארד, "מחקרים רבים כבר הראו שאנשים שנשארים ערים מעל 18 שעות ברציפות לוקים בפגיעה בחשיבה וביכולת קבלת החלטות. העירות הזו גוררת טעויות רפואיות שמזיקות לחולים, וגם הורגת אותם".
בשנת 1996 הגביל משרד הבריאות הישראלי את שעות תורנות רופא ל-26 שעות ברציפות. לאחריהן אמור המתמחה לשוב לביתו עד למחרת. בארצות הברית הוגבלו שעות העבודה השבועיות הכוללות ללא יותר מ-80. באירופה נאסר על המתמחים לעבוד מעל 13 שעות ברציפות.
אלא שכאן, ממשיכים המתמחים לעבוד 26 שעות ברציפות ופעמים רבות אף יותר. משיחות עם גורמים בכירים במשרד הבריאות וההסתדרות הרפואית בישראל - הגוף האמור לייצג את ציבור הרופאים, עולה כי העבודה המתמשכת והחריגה בשעות שהפכה לדבר שבשגרה, מוכרים היטב, אלא שבשל מחסור בתקני רופאים, לא חל כל שינוי בשעות עבודת הרופאים הצעירים.
מחקרים קודמים כבר הראו כי מתמחה משעות הבוקר המוקדמות לתוך הלילה מתפקד כאדם שיכור, וכי מתמחים נוטים לבצע טעויות רפואיות רבות בשל העייפות המצטברת על פני שעות התורנויות והמחסור החמור בשעות שינה.
במחקר החדש נבדקו 2,737 מתמחים בשנתם הראשונה. הם נתבקשו למלא שאלון חודשי שבדק את שעות עבודתם, שעות השינה וימי החופש שלהם. במהלך המחקר שנמשך שנה נתבקשו המתמחים גם לדווח על טעויות רפואיות שעשו במהלך התורנות.
המתמחים שהשתתפו במחקר דיווחו על 156 טעויות רפואיות הקשורות בעייפות, שגרמו לנזקים אצל החולים, ועל 31 טעויות רפואיות שהובילו למותם של חולים. מעיבוד הנתונים עלה כי הסיכון לביצוע טעויות בקרב המתמחים התשושים עולה ב-700 אחוז, והסיכון לגרום למותו של חולה בשל עייפות המתמחים עולה ב-300 אחוז.
- רוצים לדבר על זה? היכנסו לפורום מתמחים
של ynet