"אל-ערביה": אסד העביר איגרת לאולמרט
חידוש המו"מ ללא תנאי ובלי מסגרת זמן; השפעה חיובית על מנהיגי חמאס בדמשק; הסכמה לבית-דין לרצח חרירי; שקט בגבול עיראק - אלה הם עיקרי ההבטחות באיגרת מיוחדת, אותה שלח נשיא סוריה, לפי דיווח ב"אל ערביה", דרך מתווכים גרמנים. לשכת רה"מ: לא היה ולא נברא. ובינתיים התייצב אסד אצל פוטין, וביקש כנראה גם לשדרג את צבאו
"מתקפת השלום" הסורית אינה מסתכמת בהצהרות פומביות - ויש לה גם היבטים חשאיים. על פי דיווח ברשת החדשות "אל ערביה", הנשיא בשאר אסד שיגר לאחרונה איגרת אישית לראש הממשלה, אהוד אולמרט, ובה הפציר בו לחדש את תהליך השלום. בלשכת ראש הממשלה בירושלים מכחישים קבלתה של איגרת כזאת: "לא היה ולא נברא".
על פי הדיווח, המסתמך על גורמים דיפלומטיים מערביים, אסד הפקיד את האיגרת בידיהם של בכירים מגרמניה. ההצעה: לחדש את המו"מ ללא תנאים מוקדמים או מסגרת זמן מוגדרת.
האיגרת כוללת כמה נקודות, שאמורות לרצות את הקהילה הבינלאומית: הסכמה סורית להקמת בית-דין בינלאומי לשפיטת החשודים בהתנקשות
בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, וזאת בתנאי שלא יינתנו לו סמכויות לזמן או לשפוט מפקדים ובכירים בדמשק; רצונה של סוריה לדון בעתיד רמת הגולן ללא תנאים מוקדמים; כוונתה של סוריה לפעול להשגת ביטחון לאורך גבולה עם עיראק, וזאת בדומה למצב הקיים בגבול בינה לבין ישראל וכן לפעול מול ראשי חמאס מחוץ לשטחים (קרי בדמשק עצמה) כדי להגביל את השפעתם על ראשי התנועה בשטחים וכן למנוע את הגעתם של כלי נשק אל חיזבאללה דרך סוריה.
אותם מקורות דיפלומטיים גילו עוד כי לאחר שדבר האיגרת נודע לממשל האמריקני, הוא מיהר לשלוח את סגן ראש המועצה לביטחון לאומי, אליוט אברהמס, לתל-אביב, וזאת כדי לבדוק את הלכי הרוח בירושלים.
שומרים על האופציה הצבאית
בתוך כך, מחזק אחד העיתונים העצמאיים ברוסיה את האמירות ולפיהן סוריה גם שומרת לעצמה את האופציה הצבאית. היום נפגשנו בדמשק הנשיאים אסד ופוטין, ולפי העיתון הרוסי, אפשר שהשניים גם דנו בשידרוג הצבא הסורי ובהעמקת שיתוף הפעולה הטכני והצבאי. העיתון ציטט את סגנו של אסד, פארוק א-שרע, שאמר כי דמשק מקווה להרחיב את תחומי שיתוף הפעולה מן הסוג הזה בין שתי המדינות. הוא הדגיש כי ארצו קונה מרוסיה רק את כלי הנשק הנחוצים לחיזוק יכולות ההגנה שלה.
לפי א-שרע, סוריה מתקשה להשיג כלי נשק הגנתיים עקב הפיקוח הבינלאומי התקיף ובמיוחד מצד ארה"ב וישראל. הדיווחים ברוסיה אף הצביעו על קשר בין ביקור הנשיא אסד לבין הביקור שקיים במוסקבה מנכ"ל משרד החוץ, אהרון אברמוביץ'. לפי הדיווחים, אברמוביץ' הביע את דאגתה של ישראל מפני מכירה של נשק רוסי לסוריה, שעלול להגיע לידי חיזבאללה בלבנון. זאת, למרות שמוסקבה כבר הודיעה בעבר יותר מפעם אחת כי חששות אלה אינם מבוססים.
המקורות עליהם התבססו הדיווחים לא אישרו ולא הכחישו את ההערכה כי בשיחות בין שני הנשיאים תועלה הדרישה לצייד את סוריה במערכות מתקדמות להגנה אווירית וכן בשידרוג השריון הסורי. הפרשן הצבאי של העיתון הרוסי אמר כי נושא חידוש הצבא הסורי באמצעות כלי נשק רוסיים יהיה אחד הנושאים החשובים בביקורו של אסד ברוסיה. "לסוריה יש רשימת דרישות גדולה משום שצבאה מיושן ואפשר שאיראן תישא בחלק מההוצאות הכספיות. הסורים רוצים לקנות יותר אמצעים כבדים לחידוש הצבא והם מתעניינים בטילי נ"מ ובשידרוג הטנקים שלהם". אמר הפרשן הרוסי.
כיצד להיענות ליד המושטת?
בימים האחרונים
קוראים שוב ושוב בכירים בדמשק - ובהם הנשיא עצמו - לחדש את התהליך. שר החוץ, ואליד מועלם, אף הכריז בשבת כי החזרת הגולן איננה עוד תנאי מוקדם.
בירושלים מתחבטים כיצד להיענות לידו המושטת של אסד. ראש המוסד, מאיר דגן, העריך כי אין רצונה של דמשק בתהליך אמיתי לשלום, אלא רק בהסרת הלחץ של המערב. לעומתו באגף המודיעין בצה"ל קראו לבחון ברצינות את הכוונות הסוריות. לקריאה זו הצטרפו גם שרים במפלגת העבודה.
ומה אומר בינתיים ראש הממשלה אולמרט, מושא המכתב? בישיבת הממשלה השבוע הוא תהה האם נכון יהיה לפעול בניגוד לעמדתה של וושינגטון, אולם הבטיח לכנס בקרוב דיון ביטחוני ומדיני מיוחד לנושא.