טורקיה: זוכה סופר שהואשם בהעלבת אטאטורק
בביוגרפיה על אשת המנהיג האגדי, צוין כי הוא עצמו ניצל מניסיון התנקשות לאחר שהתחפש לאשה. המחבר הואשם בהעלבתו של "אבי האומה" - וזוכה. האיחוד האירופי מתנגד לחוק האוסר העלבת אישים שקשורים לזהות הלאומית הטורקית - "פגיעה בחופש הביטוי"
טורקיה ממשיכה להתקדם ברפורמות שדורש ממנה האיחוד האירופי לבצע כתנאי לצירופה לאיחוד. בית משפט באיסטנבול זיכה הבוקר (ג') סופר טורקי, שהואשם בהעלבת מייסד האומה הטורקית, מוסטפא כמאל אטאטורק. זאת, נוכח הדרישה שהציב האיחוד לטורקיה לשנות את החוקים המדכאים את חופש הביטוי במדינה.
הסופר, איפק קליסלאר, הואשם בהעלבת אטאטורק בשל ביוגרפיה שכתב על אשתו של אטאטורק, לטיפה. בספרו טען קליסלאר כי אטאטורק ניצל מניסיון התנקשות בזכות העובדה שלבש צ'אדור - רעלה מלאת-פנים שעוטות נשים מוסלמיות. ספרו של קליסלאר הוא הביוגרפיה המקיפה ביותר שנכתבה עד כה על לטיפה, שהיתה נשואה לאטאטורק במשך שנתיים, עד לגירושיהם ב-1925.
העלבת אטאטורק נחשבת לפשע בטורקיה, כשם שהעלבת הרפובליקה הטורקית או הזהות הלאומית הטורקית הן עבירות פליליות. המדובר בסעיף 301 לחוק העונשין הטורקי, האוסר על העלבת "הזהות הטורקית". לפני שבועות ספורים, טען ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי לממשלתו אין כל כוונה לשנות סעיף שנוי במחלוקת זה, על אף טענת האיחוד כי מדובר בחוק הפוגע בחופש הביטוי, המסכן את הליך הצטרפותה לגוש המדינות.
קליסלאר הוא האחרון בסדרה של סופרים, עיתונאים ואנשי אקדמיה טורקים - בהם גם חתן פרס נובל לספרות אורחאן פאמוק - שנגדם הוגשו כתבי אישום בטענה שעברו על החוק. נגד פאמוק - שהואשם ב"אי-נאמנות לטורקיה" לאחר ראיון שהעניק לפני כשנתיים לעיתון בשוויץ שבו ציין כי מיליון ארמנים ואלפי כורדים נהרגו על אדמת טורקיה - הוגש כתב אישום אך הוא בוטל בתחילת השנה. עד כה, מרבית כתבי האישום שהוגשו בחסות החוק בוטלו מסיבות טכניות, כמו זה שהוגש נגד פאמוק, או שבתי דין החליטו לזכות את הנאשמים מעונש.
רוצים להתקדם במו"מ על ההצטרפות
בתוך כך, אמר היום שר החוץ הטורקי עבדאללה גול כי אנקרה מצפה להתקדמות בשיחות על הצטרפותה לאיחוד. זאת, לאחר שבשבוע שעבר החליט האיחוד להשעות באופן חלקי כמה סעיפים במשא ומתן על הצטרפותה לגוש המדינות, בשל סירובה לפתוח את נמלי הים והאוויר שלה בפני תנועה מקפריסין. עם זאת, שרי החוץ של האיחוד החליטו כי המשא ומתן על שאר הסעיפים שלא הושעו ימשיך כרגיל.
"אנחנו מקווים שהמשא ומתן על הסעיפים שאמורים להישאר פתוחים יתחדש בקרוב, עוד בתקופתה של פינלנד כנשיאת האיחוד האירופי", אמר גול לעיתונאים באנקרה. לדבריו, "הכל מוכן ומזומן לקראת פתיחת השיחות על החינוך והתרבות, השליטה הפיננסית, מדיניות התעשייה והיזמות, והמדיניות הכלכלית והמונטארית".
בסוף השנה תועבר נשיאות האיחוד האירופי מפינלנד לגרמניה. דיפלומטים מהולנד ומצרפת מתנגדים לפתיחת סעיפים חדשים למשא ומתן לפני סוף השנה, מאחר שלטענתם הדבר יישדר מסר מבלבל למצביעים. הם טוענים כי האיחוד אינו צריך לתת לטורקיה "פרס" ולפתוח נושאים חדשים למשא ומתן, בשעה שהוא מעניש את טורקיה בהקפאת סעיפים אחרים.
עם זאת, נציב ההרחבה של האיחוד, אולי רן, קרא בשבוע שעבר לאיחוד לפתוח את הסעיפים הבאים למשא ומתן, כדי להוכיח שהליך הצטרפותה של טורקיה לאיחוד אינו תקוע.
היום חזר ארדואן ומחא על אופן הטיפול של האיחוד במשבר סביב סוגיית קפריסין, וטען כי הגוש נוהג כלפי טורקיה בצורה בלתי הוגנת.