סופית: מתנגדי אחמדי-נג'אד זכו בבחירות המקומיות
תוצאות ספירת הקולות בבחירות המקומיות באיראן ובבחירות ל"מועצת המומחים" מגלות כי בני בריתו של הנשיא נדחקו הצידה. פרשנים מסבירים כי מדובר בהצבעת אי-אמון בנשיא, שלטענת מתנגדיו המתונים יותר, בזבז זמן רב מדי בעימותים מול המערב
מכה לאחמדי-נג'אד בקלפי: מהתוצאות הסופיות של ספירת הקולות בבחירות באיראן מתברר היום (ה') כי יריביו של הנשיא זכו במירב הקולות למועצות המקומיות ולגוף הדתי "מועצת המומחים". אלו הן הבחירות הראשונות שמתקיימות ברפבוליקה האיסלאמית מאז שנכנס אחמדי-נג'אד לתפקידו ביוני שעבר, ובמידה רבה היו מעין משאל עם על הנהגתו.
מהודעת משרד הפנים באיראן התברר כי מתנגדיו של אחמדי-נג'אד, שמרנים מתונים יותר באמונתם ועמדותיהם, זכו ברוב במושבים ודחקו את בני בריתו של הנשיא. פרשנים רואים את תוצאות הבחירות כסימן לאי-אמון של הציבור האיראני בעמדותיו הקשוחות של אחמדי-נג'אד, שמוביל את ארצו למתיחות גוברת מול המערב וייתכן שגם לסנקציות מצד האו"ם.
אחמדי-נג'אד בדרך להצביע. פחות סיבות לחייך (צילום: רויטרס)
מומחים טוענים כי עמדתו הנחרצת של אחמדי-נג'אד בעניין תוכנית הגרעין גרמה לפילוג בקרב השמרנים באיראן, והובילה את חלק מבוחריו להפנות לו עורף. נטען כי חלק מהשמרנים חשים כעת כי הנשיא האיראני בזבז זמן רב מדי בעימותים מול ארצות הברית ובנות בריתה, במקום לדאוג לכלכלה הקורסת, כפי שהבטיח לעשות כשנבחר על ידם.
תוצאות הבחירות מעידות גם על קאמבק מסוים מצידם של הרפורמיסטים, שתומכים בקשר קרוב יותר עם מדינות המערב, ובמקביל בהסרת מגבלות חברתיות ופוליטיות ברפובליקה האיסלאמית.
בבירה טהראן, תומכיו של ראש העיריה השמרן המתון מוחמד-באקר קאליבף, זכו ב-8 ממושבי המועצה. המועמדים הרפורמיסטים זכו בארבעה מושבים ואילו תומכי אחמדי-נג'אד זכו רק בשני מושבים. במושב האחרון במועצת טהרן זכה מתאבק לשעבר שהתמודד באופן עצמאי.
ניצחון למתונים
פרשנים סבורים כי על אף שתוצאות הבחירות אינן צפויות להשפיע על המדיניות, מדובר בכישלון לעמדתו של הנשיא, ונטייה לכיוון עמדות מתונות יותר, בניגוד לקו האולטרה-שמרני שמוביל אחמדי-נג'אד. מעריכים שכעת יאלץ הנשיא למתן מעט את התבטאויותיו נגד המערב ולהתמקד יותר במדיניות פנים ובכלכלה.
"התוצאות ממחישות שהמצביעים למדו מהעבר, והחליטו שיש לתמוך במועמדים מתונים", נכתב במאמר המערכת של העיתון היומי קרגוזראן, עם היוודע התוצאות הראשוניות בתחילת השבוע. עיתון זה מקורב לנשיא איראן הקודם, האייתוללה עלי-אכבר האשמי רפסנג'ני, איש דת מתון שהפסיד לאחמדי-נג'אד בבחירות הכלליות לנשיאות.
במקביל לבחירות המקומיות נערכו בחירות גם ל"מועצת המומחים" - גוף שמפקח על המנהיג הרוחני ומוסמך להדיחו. יריבו העיקרי של רפסנג'ני, האייתוללה מוחמד טאקי מסבאח-יזדי, מורו הרוחני של אחמדי-נג'אד, הצליח לשמור על מקומות במועצה - אף כי זכה לקולות מועטים יותר מאלה שלהם זכה רפסנג'ני המתון יחסית. מסבאח-יזדי מטיף לבידודה התרבותי של איראן ומתנגד להיפתחותה למערב.
זוהי אמירת "לא" לאחמדי-נג'אד ובעלי בריתו, אמר המחוקק הרפורמיסטי סעיד שריאטי. "ההצבעה משמעותה שהאנשים אינם תומכים במדיניותו של הנשיא ורוצים שינוי.... אנו רואים במדיניות הממשלה הנוכחית כנוגדת את האינטרסים הלאומיים והביטחוניים של איראן".