שתף קטע נבחר

 

הסנקציות על איראן אושרו פה אחד

15 חברות מועצת הביטחון של האו"ם אישרו פה אחד הטלת סנקציות על איראן. זמן קצר לפני הדיון הודיעה רוסיה על תמיכתה בנוסח, לאחר שמוקדם יותר שוחחו בטלפון הנשיאים פוטין ובוש. הנוסח המרוכך כולל איסור חסר בחומרים וטכנולוגיה ומגבלות תנועה קלות על בכירים איראנים

כל 15 חברות מועצת הביטחון אישרו הערב (שבת) פה אחד את הצעת ההחלטה להטיל סנקציות על איראן בשל סירובה להפסיק להעשיר אורניום. מדובר בפעם הראשונה לאורך שלוש שנות המשבר הגרעיני עם איראן, שמועצת הביטחון מטילה סנקציות על הרפובליקה האיסלמית.

 

על-פי ההחלטה, שמספרה 1737, כל המדינות החברות באו"ם נדרשות להפסיק לספק לאיראן חומרים גלם, ציוד וטכנולוגיה שעשויים לתרום לפעילות העשרת האורניום שלה, פעילות גרעינית הקשורה למים כבדים וכן לצורך מחקר ופיתוח של טילים בליסטיים. חברות האו"ם נדרשות גם שלא לסייע לאיראן בתיווך או מימון של פרוייקטים הקשורים לתוכניות אלה. כמו כן, יוקפאו נכסים של חברות ושל אישים איראנים הקשורים בתוכנית הגרעין, ויוטלו מגבלות תנועה קלות על בכירים איראנים - על-פי רשימה שהכין האו"ם ומצורפת להחלטה.

 

הסנקציות מעוגנות בסעיף 41 בפרק 7 של אמנת האו"ם, שעוסק בסנקציות שאינן כוללות איום בפעולה צבאית. ההחלטה קוראת לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לדווח בתוך 60 יום למועצת הביטחון אם איראן מצייתת להחלטה. על פי הנוסח שאושר, אי ציות מצד טהרן יחייב את מועצת הביטחון להתכנס שנית ולהחריף את הסנקציות. (לקריאת הצעת ההחלטה באנגלית - לחצו כאן).


רגע ההצבעה ההיסטורית במועצת הביטחון (צילום: איי.פי)

   

רוסיה היססה לתמוך בהטלת סנקציות על ממשלו של מחמוד אחמדי-נג'אד אולם זמן קצר לפני ההצבעה הודיע שגרירה כי ארצו תתמוך במהלך. מוקדם יותר שוחחו בטלפון הנשיאים פוטין ובוש בנושא.

 

עיקר המחלוקת בנוגע להצעת ההחלטה נסובה סביב הרצון להטיל מגבלות תנועה על 12 אישים איראנים הקשורים לפרויקט הגרעין והטילים של טהרן. מדינות אירופה רצו להטיל על בכירים אלה הגבלות תנועה חמורות לכל מדינה החברה באו"ם. רוסיה התנגדה מאחר שמדובר באישים הקשורים גם לפרויקט הכור בבושהר שהיא בונה לאיראן. לבסוף הושגה פשרה בנושא והוחלט כי לא יוטל חרם על הבכירים, אך חברות האו"ם צריכות "לגלות עירנות" כאשר הם נכנסים לתחומן, ולדווח לוועדת הסנקציות של מועצת הביטחון.

  

סעיף נוסף בהחלטה עוסק בהקפאת נכסיהן הבינלאומיים של 10 חברות הקשורות לתוכנית הגרעין והטילים של איראן. בעקבות לחץ רוסי הוצאה חברה אחת מהרשימה. מדובר בחברה המעורבת גם היא בעסקים עם רוסיה, לצורך בניית הכור בבושהר.

 

כמו כן מצויין בהחלטה במפורש כי לא יוטלו מגבלות פיננסיות על הסכמים קודמים של אותן חברות - סעיף שגם הוא הוכנס כדי לרכך את הנוסח המקורי לבקשת רוסיה, שרצתה להבטיח שתוכל להמשיך ולקיים את קשריה הכלכליים הענפים עם איראן.

 

החשיבות היא בגיבוש חזית בינלאומית אחידה

גורם באו"ם אמר ל-ynet כי הצעת ההחלטה "לא חזקה, אבל זו החלטה חשובה במאמץ לבלום את הגרעין האיראני. הצלחנו להתגבר על אינטרסים כלכליים כבדים ביותר של מדינות אירופיות הקשורות בקשרי מסחר עם איראן שהיא מעצמה אזורית וספקית אנרגיה מהגדולות בעולם".

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, נותר בביתו בגלל השבת ובשל הרצון להנמיך את פרופיל ישראל בנושא. בשיחה עם ynet, אמר: "זו החלטה חשובה מאוד. איראן מצטרפת למועדון מאוד אקסקלוסיבי של מדינות המצויות תחת סנקציות של מועצת הביטחון. ההחלטה הזו כוללת רשימה של ארגונים ואישיים איראנים הנתונים תחת השגחה ומעקב, עם איסור תנועה והקפאת נכסים. זו החלטה מאוד חשובה, שלראשונה מחייבת את הקהילה הבינלאומית לנקוט בצעדים מעשיים על ההפרות של איראן".

 

גילרמן הוסיף: "כמובן שההצלחה של ההחלטה תימדד ביישום המלא שלה כדי לעצור את תוכנית הגרעין של איראן. אפילו קטאר שהתנגדה להחלטה הקודמת, הפעם היא בפנים. התמיכה של רוסיה וסין מאפשרת בפעם הראשונה הצגת חזית בינלאומית אחידה שאומרת לאיראן - עד כאן. זה רגע חשוב מאוד".

 

איראן שוקלת לשנות את יחסה לסוכנות לאנרגיה אטומית 

יושב ראש הפרלמנט האיראני, רולאם-עלי חדאד-עאדל, הכריז שכל החלטה שתקבל מועצת הביטחון בנושא הגרעין תשנה את יחסה של טהרן לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. "אם הם רוצים למנוע מהעם האיראני לממש את זכותו לטכנולוגיה גרעינית, הפרלמנט יאלץ לבחון מחדש את יחסי המדינה עם הסוכנות", אמר חדאד-עאדל בראיון לרשת טלוויזיה בארצו. חדאד-עאדל ציין כי החלטה באו"ם תוביל לחקיקה חמורה, אך סירב לפרט בנושא.

 

ראש הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ בפרלמנט האיראני, עלא אל-דין ברוג'רדי, הביע עמדה מסוייגת יותר ואמר כי איראן אינה מעוניינת לסגת מהאמנה לאי הפצת נשק גרעיני. ברוג'רדי אמר בראיון לסוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א כי "איראן מתנגדת לפיתוח נשק גרעיני ולכן אינה מעוניינת לבטל את חתימתה על אמנה כה חשובה".

 

מדינות אירופה וארצות הברית דרשו מאיראן במשך תקופה ארוכה להקפיא את תוכנית העשרת האורניום שלה מחשש שמדובר בפרויקט שתכליתו האמיתית היא ייצור חומר גלם לפצצות אטום - ולא רק דלק גרעיני לתחנות כוח גרעיניות כפי שטוענים בטהרן. חרף אולטימטום מפורש שהוצב לה, ולמרות תוכנית תמריצים נדיבה, סרבה איראן לוותר על תוכנית העשרת האורניום שלה, בטענה שמדובר בזכות לגיטימית שלה מתוקף האמנה לאי הפצה של נשק גרעיני, עליו היא חתומה.


פורסם לראשונה 23/12/2006 16:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההצבעה, הערב
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ג'ורג' בוש
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין
צילום: רויטרס
מומלצים