שתף קטע נבחר

 

בצפון: תובעים מיליארד שקל ממפעל מזהם בעכו

כמה תושבים מכפר מסריק, עין המפרץ, עכו וקריית מוצקין הגישו את התביעה בטענה כי פליטת הזיהום פוגעת באיכות חייהם. לדבריהם, "למפעלים משתלם כלכלית לזהם את האוויר, בהיעדר ענישה מספקת". חוד פלדה בתגובה: "טרם קיבלנו את התביעה; אנו שומרים על החוק ותקנות איכות הסביבה"

תביעת ענק נגד מפעל "חוד פלדה" באזור התעשייה בעכו, שזיהם את האוויר, הוגשה הבוקר (יום ה') לבית המשפט המחוזי בחיפה. את התביעה הייצוגית, מגישים תושבים המתגוררים באזור המפעל המזהם, הטוענים כי פליטת הזיהום פוגעת באיכות חייהם. כתב ההגנה טרם הוגש.

 

את התביעה הגיש משרד עורכי הדין אמיר ישראלי ורם גורודיסקי, בשם ארבעה אזרחים, תושבי כפר מסריק, עין המפרץ, עכו וקריית מוצקין. בתביעה מפורט כי בטווח של עד כ-6.5 ק"מ מהמפעל מתגוררת אוכלוסייה של כ-200 אלף איש. על פי החישוב שערכו מגישי התביעה, זכאים תושבים אלה לפיצוי שנע בין 75 אלף ש"ח לאדם, המתגורר בטווח של חצי ק"מ מהמפעל, עד לסכום של 3,750 ש"ח לאדם המתגורר במרחק של 6.7 ק"מ מהמפעל, ובסך הכל מיליארד ועוד 43 מיליון ש"ח. עוד כ-100 מיליון ש"ח מבקשים התובעים עבור כ-6,000 עובדים באזורי התעשייה באזור.

 

מכתב התביעה עולה, כי "בבדיקת פתע שנתבצעה בארובות המפעל 'חוד פלדה', נתגלה חריגה, בפליטת דיוקסינים, מהתקן הקבוע ברשיון העסק של המפעל, בשיעור של פי עשר מהמותר בתקן. גם בבדיקות פתע שנערכו לאחרונה בחודשים ספטמבר ואוקטובר נמצאו חריגות בשיעורים של פי שמונה ופי חמש מהמותר בתקן, דבר המצביע על כך שאין המדובר בתקלה חד-פעמית.

 

"הדיוקסין, הינו חומר רעיל ביותר (גם בריכוזים נמוכים), הגורם בין השאר לסרטן ולפגיעות במערכת הפוריות ובמערכת החיסונית. הדיוקסין חודר לגוף האדם הן במישרין, דרך האוויר, ובעיקר דרך שרשרת המזון.

 

"פגיעתו של המפעל בבריאות הציבור אינה מסתכמת בפליטת הדיאוקסינים", נטען בתביעה. "סכנה גדולה לא פחות היא בפיזור בלתי מבוקר של ענני אבק רעיל, שלא דרך הארובות, דבר המתבצע ע"י 'חוד פלדה' כדבר שבשגרה - גם כן בניגוד מוחלט לרשיון העסק – וזאת בהתאם לדו"ח מקיף שהוגש לשר להגנת הסביבה בעניין זה".

 

התובעים טוענים כי על פי הדו"ח, התקנים במדינת ישראל מקלים מידי עם המזהמים ביחס למקובל בעולם המערבי, ואין די אכיפה על התקנים הקיימים. "עניינה של תובענה זו אינו בסבירותם, או נכון יותר לומר באי-סבירותם של התקנים הקיימים, אלא בחריגה מתקנים אלה ובהפרות נוספות של חיקוקים שנועדו לשמור על בריאות הציבור. על רקע האמור לעיל, קיימת חשיבות עליונה לוודא שהמזהמים בישראל לא יחרגו אף מהאיסורים המוטלים עליהם, שהם כאמור איסורים מקלים".

עוד הם מציינים כי "למפעלים משתלם כלכלית לזהם את האוויר. בהעדר ענישה מספקת וללא שיאותרו מרבית המקרים של חריגות מתקני זיהום האוויר, קיים תמריץ אינהרנטי לכל מפעל ומפעל לחרוג מתקנים אלה ובכך להשיא את רווחיו תוך המנעות מנקיטה באמצעי זהירות שעלותם רבה".

 

בארגוני הסביבה הביעו סיפוק מהגשת התביעה וציינו כי זו הדרך האזרחית הנכונה להתמודד עם הזיהום הסביבתי הכבד ממפעלי תעשייה מחד, ועם אזלת היד של השלטונות באכיפה מאידך. "אלה אנשים שלקחו יוזמה והכינו את התביעה הזו עם פרסום הדו"חות של המשרד לאיכות הסביבה. אנחנו מקווים שבעקבותיהם יבואו עוד רבים, ודברים כאן ישתנו".

 

בעקבות פרסום הדו"חות של המשרד לאיכות הסביבה בדבר החריגות של המפעל – בין היתר בכתבת תחקיר ב"ידיעות אחרונות" - נערכה ביום ראשון הפגנה של תושבי האזור מול מפעל 'חוד פלדה' בדרישה לסגור את המפעל ולפתוח אותו מחדש רק אם יעמוד בתקנים מחמירים. מאות חתמו על עצומה ברוח זו שנשלחה לשר לאיכות הסביבה ולשר התעשייה. במפעל אמרו בעקבות ההפגנה כי המפעל עומד בכל התקנים הנדרשים ואף התקין מכשור מיוחד למניעת פליטת דיוקסינים.

 

תגובת המפעל 

מחברת חוד פלדה נמסר כי "החברה טרם קיבלה תביעה כלשהי ועל כן איננה יכולה ו/ או מעוניינת להגיב לשמועות המופצות בתקשורת במסגרת המתקפה התקשורתית נגדה, שבראשה עומדים אנשי קיבוץ כפר מסריק. חוד פלדה הינה חברה בעלת תפיסה סביבתית, אשר שוקדת על שמירת הוראות החוק והתקנות בכל הקשור לאיכות הסביבה".

 

מהחברה מבקשים להפנות לדברי השר להגנת הסביבה, שאמר בתשובה לשאילתה כי "אין לי כמעט אף טענה לבעלי המפעל".

 

לדברי השר עזרא בכנסת, "אין סכנה לבריאות הציבור מפעילות 'חוד פלדות'. אין שום ביסוס לסיפור על אנשים שנפגעו. צר לי שנפטרו שם אנשים, אבל אין שום ביסוס לסיבות המוות. שום דבר. על המפעל חלים ונאכפים התקנים המחמירים ביותר באירופה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים