העריץ נתלה: סדאם חוסיין הוצא להורג בבגדד
שלוש שנים לאחר שנלכד בידי הצבא האמריקני, הובא הרודן העיראקי לשעבר אל הגרדום והומת בתלייה. בחדר נכחו באותה שעה רק קומץ אנשי ממשל ואיש דת מוסלמי. עוצר בן ארבעה ימים הוטל על עיר הולדתו של סדאם, מחשש למהומות. גם הצבא האמריקני נערך להתפרעויות. בתו ביקשה לקבור את גופתו בתימן "עד שעיראק תשוחרר"
על רקע תמונות של ציוני דרך לאומיים ומוזיקה עממית שודרה לפנות בוקר (שבת) בטלוויזיה העיראקית הידיעה: "הפושע סדאם נתלה למוות". בכך התבשרו אזרחי עיראק והעולם כולו על הוצאתו להורג של מי שכונה "הקצב מבגדד", הרודן העיראקי המודח סדאם חוסיין. "ההוצאה להורג מציינת את סופה של תקופה אפלה בהיסטוריה של עיראק", הוסיפו קרייני הטלוויזיה הממלכתית. בהמשך שודרו תמונות של כמה ממעשי הזוועה בתקופת שלטונו של סדאם.
סופו של רודן:
זה היה רק עניין של זמן. חג הקורבן הלך והתקרב, ומרבית ההערכות ביממה האחרונה קבעו שסדאם חוסיין יוצא להורג עוד לפני החג, בתוך שעות. סמוך לשעה 5:00 לפנות בוקר (6:00, לפי שעון עיראק) החלו לזרום הדיווחים הראשונים על שהעונש הוצא אל הפועל. תחילה היו אלה הרשתות הערביות ששידרו את הידיעה, ובהמשך אישרו גם גורמים רשמיים. לביד עבאווי, סגן שר החוץ העיראקי, נתן את החותם הרשמי הסופי כשהודה: סדאם הוצא להורג.
הרודן העיראקי, ששלט בעיראק בין השנים 1979 ל-2003, נפח את נשמתו סמוך לשעה 5:00 בבוקר, בנוכחות מספר עדים מהממשל העיראקי ואיש דת מוסלמי. בעוד החבל נכרך סביב צווארו, אמר סדאם: "אללה הוא אכבר. תחי האומה העיראקית. פלסטין היא ערבית".
למרות דיווחים מוקדמים אחרים, סדאם לא הוצא להורג עם אחיו למחצה בראזן אל-תכריתי, שהיה ראש המודיעין שלו, ועם עוואד חמד אל-בנדר, שופט בכיר חבר מפלגת הבעת'. שני האחרונים יוצאו להורג לאחר חג הקורבן. ההוצאות להורג הופרדו על מנת לייחד יום נפרד והיסטורי להוצאה של סדאם.
גורם רשמי במשרד ראש ממשלת עיראק שוחח עם רשת CNN בסמוך להוצאה להורג וסיפר שהגופה מונחת לפניו. עוד סיפר כי עובדי משרד ראש הממשלה יצאו בקריאות שמחה ורקדו סביב הגופה. עם היוודע הבשורה, נשמעו ברחבי בגדד צרורות של יריות שמחה.
חשש כבד למהומות
על העיר תכרית, בה נולד סדאם, הוטל עוצר בן ארבעה ימים, מחשש למהומות. הצבא האמריקני, מצידו, הודיע כי הוא מוכן לכל הסלמה שעלולה להתפתח כתוצאה ממותו של הרודן העיראקי.
סדאם הורשע בביצוע פשעים נגד האנושות על חלקו בהוצאה להורג של 148 שיעים תושבי העיירה דוג'ייל ביוני 1982, לאחר ניסיון התנקשות בסדאם בעת שביקר במקום. השליט העיראקי הוחזק בידי הצבא האמריקני מאז נלכד בדצמבר 2003.
גורם המקורב למשפחת בתו של סדאם אמר כי היא ביקשה שגופתו תיקבר בתימן. על פי הדיווח, הבת, המתגוררת בירדן, ביקשה לקבור את אביה בתימן "עד שעיראק תשוחרר וניתן יהיה לקבור את גופתו בעיראק".
סדאם חוסיין במהלך משפטו. הורשע בפשעים נגד האנושות (צילום: סי"צ)
ההוצאה להורג התבצעה חרף ניסיונות של הרגע האחרון מצד פרקליטיו של סדאם לעכב את ביצוע ההחלטה. עורכי הדין פנו אמש לבית משפט אמריקני וביקשו צו מניעה דחוף שימנע את העברתו של חוסיין מהכוחות האמריקנים לידי הממשלה העיראקית, אולם בקשתם נדחתה.
הסניגורים סיפרו במהלך היום כי קיבלו אישור להיפגש עם סדאם בפעם האחרונה, אך זמן קצר אחר כך הודיעו להם האמריקנים כי הביקור מבוטל. הם הוסיפו ואמרו שגורמים אמריקנים ביקשו מהם לאסוף את חפציו האישיים לקראת הוצאתו להורג.
עו"ד נוסף של סדאם סיפר אתמול כי הוא נפגש בכלאו שבבגדד עם שניים מאחיו למחצה והעביר להם מכתבים אישיים למשפחתו וצוואה. עורך הדין, באדי עארף, אמר שסדאם היה במצב רוח מרומם. "הוא מכין את עצמו ומוכן למסור את נפשו לארצו כקדוש".
סדאם עצמו אמר במכתב שהעביר לעורכי דינו מספר ימים לפני ביצוע גזר הדין כי מותו יהיה "מות קדושים". במכתב קרא לעם העיראקי להישאר מאוחד בהתנגדותו לאויב. לדברי הפרקליטים, את המכתב כתב סדאם בנובמבר, לאחר מתן גזר הדין. "אני מקריב את עצמי לעם הדגול של עיראק. אני קורא לכם לשמר את הערכים שהפכו אתכם ראויים לאמונה ואור לאנושות".