שתף קטע נבחר

 

אמרו לנו שאלכוהול מזיק, אבל לפעמים הוא מרפא

צריכת אלכוהול עלולה לפגוע בכבד, בלב ובעובר, מגדילה את הסיכון לסרטן, תורמת לדיכאון ולאלימות ומחבלת ביחסים. מצד שני, ידוע גם שהיא יכולה להיטיב עם הלב וכלי הדם ולהגן מפני סוכרת והיווצרות אבני מרה. איך יודעים מתי זה טוב ומתי רע? כמו בהרבה דברים - הכול עניין של גיל ומינון

אלכוהול יכול להועיל לבריאות שלכם, אבל הוא גם סם ממכר שעלול להרוג אתכם. ההבדל כנראה טמון במינון. צריכה מתונה של אלכוהול עשויה להיטיב עם הלב וכלי הדם ולהגן מפני סוכרת מסוג 2 ומהיווצרות אבני מרה. צריכה כבדה, לעומת זאת, היא אחד מגורמי התמותה המשמעותיים בחלק גדול ממדינות העולם. בארה“ב, למשל, שכרות היא הגורם לכמחצית מתאונות הדרכים הקטלניות. שתייה כבדה מזיקה לכבד וללב, פוגעת בעובר, מגדילה את הסיכון לסרטן מסוגים שונים, תורמת לדיכאון ולאלימות ומחבלת ביחסים בין אישיים.

 

מהו האלכוהול

אלכוהול נוצר בתהליך תסיסה של שמרים, סוכרים ועמילן. התוצאה של התהליך הזה היא אתיל אלכוהול (או אתנול‭,(‬ שהוא רכיב ממכר שנמצא בבירה, ביין, בליקרים ובסוגים אחרים של שתייה חריפה. אלכוהול משפיע על כל איברי הגוף. הוא מאט את תפקודי מערכת העצבים המרכזית וחוסם חלק מהמסרים שמנסים להגיע למוח, מה שגורם לשינוי התפיסה, הרגשות, התנועה, הראייה והשמיעה של האדם.

 

אלכוהול נספג במהירות מהקיבה והמעי הדק לתוך זרם הדם ועובר פירוק באמצעות אנזימי הכבד. הבעיה היא שהכבד יכול ׳לטפל׳ רק בכמות קטנה של אלכוהול בפרק זמן נתון, כך שהאלכוהול העודף זורם בדם לכל איברי הגוף. כלומר, השפעת האלכוהול על הגוף היא ביחס ישיר לכמות שנצרכת.

 

כידוע, אנשים שונים מגיבים באופן שונה לאלכוהול. התגובה קשורה בגורמים כמו גיל, מין, מוצא עדתי, מצב גופני, כמות המזון שנצרכת לפני השתייה, מהירות השתייה, שימוש בסמים או בתרופות והיסטוריה של בעיות אלכוהול במשפחה.

 

יתרונות השתייה המתונה

עד היום טרם נקבע סטנדרט בינלאומי למנת אלכוהול (׳משקה אחד׳‭.(‬ בארה“ב נחשבת מנה אחת לכ-350 מ"ל בירה, 150 מ"ל יין ו-45 מ"ל משקה חריף כמו ג׳ין, וויסקי, וודקה וכדומה. כל מנה כזו מספקת 12-14 גרם אלכוהול טהור.

 

צריכת אלכוהול מתונה היא שתייה עם סיכון נמוך או שתייה ׳אחראית׳. על פי המלצות התזונה האמריקאיות, שתייה מתונה מוגדרת כצריכה של לא יותר ממשקה אחד ביום לנשים ולא יותר משני משקאות ביום לגברים. הסיבה להבדל: נשים מושפעות מהר יותר מאלכוהול לעומת גברים, ומנה זהה תגרום לאישה להשתכר מהר יותר מאשר גבר.

 

בשנים האחרונות נערכו מחקרים מדעיים רבים שבדקו את הקשר בין שתייה מתונה לבין תחלואה במחלות שונות, בעיקר מחלות לב. התוצאות מצביעות על ירידה של ‭25%‬ עד ‭40%‬ בסיכון ללקות במחלות לב בקרב השותים בצורה מתונה, בגברים ונשים.

 

צריכה מתונה של אלכוהול מעלה את רמות הכולסטרול הטוב ‭(HDL)‬ בדם, שקשור עם הגנה מפני מחלות לב. כמות אלכוהול מתונה אף משנה גורמים שונים שמשפיעים על קרישת הדם. השינויים האלה מונעים היווצרות של קרישי דם קטניים, שעלולים לחסום עורקים בלב, בצוואר ובמוח ולגרום להתקף לב או לשבץ מוחי.

 

בסקרים מקיפים נמצא שאנשים ששותים בצורה מתונה סובלים פחות מאבנים בכיס המרה ומסוכרת מסוג 2 מאשר אנשים שלא צורכים אלכוהול כלל. קשה גם להתעלם מהיתרונות החברתיים והפסיכולוגיים של האלכוהול. משקה לפני הארוחה יכול לשפר את העיכול, כמו גם לספק תחושת רוגע בסוף יום לחוץ. שתייה עם חברים עשויה לחזק מעמד חברתי.

 

אך גם בשתייה מתונה טמונים סיכונים: אלכוהול עלול לפגוע באיכות השינה, הוא מעיב על השיפוט ויש לו אינטראקציה מסוכנת עם מספר רב של תרופות, כולל משככי כאבים, נוגדי דיכאון, נוגדי פרכוסים, תרופות הרגעה ועוד.

 

הסכנה בשתייה יתרה

לעומת השתייה המתונה, שיש בצידה יתרונות, שתייה כבדה משפיעה לרעה לא רק על האנשים השותים אלא גם על משפחותיהם, על חבריהם ועל הקהילה כולה. נתונים אמריקאיים מצביעים על כך שאלכוהול משחק תפקיד באחד מכל ארבעה פשעי אלימות.

 

ברמה האישית הגוף משלם מחיר גבוה על צריכת אלכוהול כבדה. היא עלולה לגרום לדלקת כבד, שעלולה להתפתח לכבד מצולק (שחמת, צירוזיס‭.(‬ אישה הרה ששותה פוגעת בעוברה. שתייה כבדה יכולה לגרום לעלייה בלחץ הדם ולפגוע בשריר הלב. היא גם קשורה עם כמה סוגי סרטן, בעיקר סרטן הפה, הגרון, הוושט, המעי הגס והשד.

 

הערך הקלורי הגבוה של משקאות אלכוהוליים עלול לתרום גם להשמנה בקרב השותים. גרם אחד של אלכוהול מספק 7 קלוריות. כשלוקחים בחשבון גם את העמילן או הסוכר שהמשקאות האלה מכילים יוצא שמנת בירה ‭350)‬ מ"ל) מספקת כ-150 קלוריות, מנת וויסקי, וודקה או טקילה ‭30)‬ מ"ל) מספקת כ-70 קלוריות, מנת יין אדום או לבן ‭120)‬ מ"ל) מספקת כ-85 קלוריות ומנת קוקטייל ‭100)‬ מ"ל) מספקת 120-200 קלוריות.

 

צרה לצעירים

דו"ח הרשות הלאומית למלחמה בסמים לשנת 2005 קובע שבישראל חלה עלייה דרמטית בשימוש באלכוהול בקרב בני נוער. על פי הדו"ח, ‭25%‬ מבני הנוער דיווחו שהשתכרו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה ‭,(2005)‬ ו-‭19%‬ דיווחו ששתו לפחות פעם אחת בחודש חמש מנות משקה בתוך שעות ספורות.

 

מעבר לבעיות הידועות של מעורבות באלימות, בתאונות דרכים וקשיים בבית הספר, נוער ששותה נוטה יותר לפעילות מינית לא בטוחה ולא מוגנת. התוצאה: הריונות לא רצויים והידבקות במחלות מין. גם שיעורי ההתאבדויות וההרג גבוהים יותר בקרב צעירים ששותים.

 

מחקרים הראו שבני נוער שהתחילו לשתות לפני גיל 15 נמצאים בסיכון גבוה פי 4 לפתח תלות באלכוהול ממבוגרים שהתחילו לשתות בגיל ‭.21‬ עוד נמצא שדיכאון בגיל צעיר עלול להוביל לצריכת אלכוהול במוקדם או במאוחר. גם עישון משפיע על התוצאות של צריכת אלכוהול בקרב בני נוער: סקר שנערך בארה“ב והקיף 75 אלף בני נוער בני 12-20 מצא שהמעשנים גילו פי ‭4.5‬ יותר סימני התמכרות או תלות באלכוהול בהשוואה ללא מעשנים.

 

הקשר בין אלכוהול לסרטן

מחקרים שונים מצאו קשר בין צריכת אלכוהול לבין התפתחות סרטן שד. ייתכן שההשפעה היא דרך המעורבות של חומצה פולית — ויטמין ממשפחת ויטמיני ‭— B‬ שיש לה בין השאר תפקיד בבניית החומר הגנטי ובחלוקת תאים מדויקת. אלכוהול חוסם את ספיגת החומצה הפולית ומונע את פעילותה בדם וברקמות, וההשערה היא שבכך הוא מעלה את הסיכון לסרטן השד, המעי הגס וסוגי סרטן נוספים.

 

באחד המחקרים נטען שצריכה של חומצה פולית במינון של 600 מק"ג ליום יכולה לנטרל את ההשפעה של צריכת אלכוהול מתונה על הסיכון להתפתחות סרטן השד. כך גם הסיכון לסרטן המעי הגס, שנצפה עם צריכה של מעל שתי מנות אלכוהול ביום, יורד במידה רבה בעקבות צריכת חומצה פולית.

 

על פי ממצאי מחקרים שונים, נשים וגברים ששותים אלכוהול באופן קבוע צריכים לדאוג לאספקת חומצה פולית לגופם במינון של לפחות 600 מק"ג ביום. אפשר להגיע לכמות הזו על ידי תזונה עשירה בשעועית לבנה ושאר הקטניות, פרי הדר, סובין חיטה ודגנים מלאים, ירקות עליים בעלי גוון ירוק כהה, עוף ועוד. נטילת מולטי ויטמין (רובם מכילים 400 מק"ג חומצה פולית) היא גם דרך לספק לגוף את הוויטמין. כמובן, אחרי התייעצות עם איש מקצוע.

 

אתם והאלכוהול

באופן כללי הסיכונים בצריכת אלכוהול עולים על היתרונות עד גיל העמידה, שבו שכיחות יותר מחלות לב וכלי דם.

 

גבר בן ‭- 30‬ העלייה בסיכון למעורבות בתאונות דרכים עולה בחשיבותה על הגנה אפשרית ללב. לכן לא מומלץ לו לצרוך אלכוהול.

 

גבר בן ‭— 60‬ משקה אלכוהולי אחד ביום יכול לתת הגנה מפני מחלות לב, וזה עולה בחשיבותו על פגיעה אפשרית, בהנחה שהוא לא נוטה להתמכרות לאלכוהול.

 

אישה בת ‭— 60‬ חישוב היתרון לעומת הסיכון דורש יותר מחשבה. מצד אחד, תמותת נשים ממחלות לב היא יותר מפי 10 לעומת תמותה מסרטן שד — עובדה שיכולה לכאורה לתמוך בהמלצה לשתות משקה אחד ביום. מצד שני, מחקרים מראים שנשים פוחדות יותר לפתח סרטן שד מאשר לחלות במחלת לב.

 

קיימים שיקולים נוספים אם לצרוך או לא לצרוך אלכוהול ולכל אדם מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

  • אם אתם רזים, עוסקים בפעילות גופנית, אינכם מעשנים, אוכלים אוכל בריא ואין לכם היסטוריה של מחלות לב — שתיית אלכוהול לא תוסיף הרבה להורדת הסיכון שלכם למחלות לב וכלי דם.

 

  • אם אתם גברים ללא היסטוריה של התמכרות לאלכוהול, בעלי סיכון בינוני עד גבוה לחלות במחלת לב — מנת אלכוהול אחת ביום יכולה להפחית את הסיכון.

 

  • שתייה מתונה יכולה להועיל אם רמת הכולסטרול הטוב ‭(HDL)‬ בדמכם נמוכה ותזונה בריאה ופעילות גופנית לא עזרו להעלות אותה.

 

  • אם אתם שותים אלכוהול או מתכננים להתחיל, שתו לא יותר משתי מנות ביום לגבר ומנה אחת לאישה. ודאו שהתפריט שלכם מכיל הרבה חומצה פולית, לפחות 600 מק"ג ביום.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, חברת עמותת הדיאטנים הקליניים בישראל - עתיד .


פורסם לראשונה 04/01/2007 01:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
יותר סיכון לסרטן השד
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים