שתף קטע נבחר
 

הכל על קטרקט ודרכי טיפול חדישות בבעיה

בעברית קוראים לצרה הזו "ירוד" , אבל רובנו מכירים את הסיבה הנפוצה ביותר בעולם לירידה בראייה בשם קטרקט. על התופעה ודרכי טיפול חדישות לתיקונה

קטרקט הוא מצב של התעכרות עדשת העין, הנמצאת מאחורי האישון. לא מדובר במחלה ובמרבית המקרים זהו תהליך פיזיולוגי של הזדקנות העדשה כמו שרקמות אחרות בגופנו מזדקנות.

 

במדינות העולם השלישי הירידה בראיה מגיעה לכדי עיוורון בהיעדר כמות מספקת של מנתחי עיניים, ולמעשה זוהי סיבת העיוורון ההפיך (הניתן לטיפול) השכיחה בעולם.

 

הסיבה העיקרית להופעת הקטרקט היא הגיל. על פי נתוני איגוד רופאי העיניים בישראל, 40% מבני ה-60 ומעלה סובלים מקטרקט. נתונים אחרים מצביעים על כך שכמחצית מבני ה-75 ומעלה לוקים בקטרקט. על פי נתוני משרד הבריאות, 35,000 גברים ונשים עוברים מדי שנה ניתוח לתיקון הבעיה.

 

לצד הגיל, יש סיבות נוספות להופעת קטרקט, לעיתים בגיל צעיר יותר, אפילו בקרב תינוקות: קטרקט מולד כחלק מסינדרום או כתוצאה ממחלת האם בזמן ההיריון, קטרקט שנגרם כתוצאה מחבלות, ממחלות כגון סוכרת או דלקת תוך עינית ממושכת, או מתרופות מסוימות – סטרואידים למשל. קטרקט שכיח יותר בקרב אנשים עם קוצר ראיה גבוה ואצל חולי גלאוקומה.

משום מה, כפי הנראה מהשפעה סביבתית, אנו רואים שגיל הופעת הקטרקט יורד באופן הדרגתי.

 

סימני המחלה: ירידה בראייה – או ראייה טובה יותר

ירידה בחדות ראיה, שאינה ניתנת לתיקון על-ידי משקפיים, הינה הסימן השכיח ביותר לקטרקט. אבל לפעמים, בשלב מוקדם של קטרקט מסוג מסוים (עכירות גרעין העדשה) הראיה לקרוב דווקא הופכת טובה יותר ולעתים אף מתבטל באופן זמני הצורך במשקפי קריאה.

 

באופן נורמאלי, עדשת העין היא שקופה ונקייה. בעקבות התהליך, העדשה מאבדת את שקיפותה, דבר הגורם לראייה מטושטשת, שכן כמות האור המגיע לרשתית יורד, ולכן יכולת הראיה של החולה יורדת אף היא. הטשטוש מתעצם באור חזק, כאשר האישון מצטמצם.

 

לפעמים, סובל החולה גם מראייה כפולה בעין אחת, בשונה מראיה כפולה בשתי העיניים, המעידה על בעיה נוירולוגית. משלב זה ואילך, ההידרדרות בראייה יכולה להיות מהירה – תוך מספר חודשים, או הדרגתית – במשך מספר שנים.

 

סימן נוסף יכול להיות שינוי מהיר במספר המשקפיים. בסוגים אחרים של ירוד (עכירות החלק האחורי של העדשה), עלול החולה לסבול מסינוור חריג מאור שמש או מפנסי מכוניות בלילה.

 

בדרך כלל, הקטרקט אינו מסב כאב. לעתים נדירות מאוד עלולה העדשה לגדול בנפח ולהתבטא בלחץ תוך עיני. במקרה כזה המחלה גורמת לא רק לירידה בחדות הראיה אלא גם לכאב עז. במקרים אלה יש צורך בניתוח דחוף על מנת למנוע נזק לעצב הראיה, אך כאמור זהו מצב נדיר.

 

ההמלצה: בדיקה מגיל 40

איגוד רופאי העיניים ממליץ ככלל להיבדק אצל רופא העיניים מגיל 40 ומעלה ( גם לצורך אבחון מחלות עיניים אחרות כמו גלאוקומה), שכן לא תמיד הנבדק מודע לנוכחות קטרקט בעינו.

 

רופא עיניים יכול לאבחן קטרקט על ידי בדיקה קלינית פשוטה, באמצעות הרחבת האישונים. אם מתגלה בבדיקה קטרקט במידה מועטה, שאינה מפריעה לחולה, וחדות הראיה טובה – ההחלטה לניתוח נשארת ביד החולה. אולם חשוב לציין, שכיום, בניגוד לעבר, לא נהוג לחכות ל"הבשלת" הקטרקט, והניתוח יכול להתבצע בכל שלב של התפתחותו. בחירת העיתוי משתנה לגבי אנשים שונים: יש שיעדיפו לחכות עד שלא יהיו מסוגלים לקרוא אותיות קטנות, ויש שיעדיפו לבצע את הניתוח מוקדם ככל האפשר, כדי שיוכלו, למשל, להמשיך לנהוג ללא חשש.

 

איך מטפלים בקטרקט?

ניתוח הוא הדרך היחידה לסילוק קטרקט. קרניי לייזר, למשל, בניגוד לטעות נפוצה בציבור, לא יועילו בשלב זה. במהלך הניתוח יוצרים פתח בקופסית הקדמית של העדשה, מוציאים את התוכן העכור המורכב מליבת גרעין נוקשה ומחומר רך, ולתוך החלל שנותר משתילים עדשה מלאכותית מחומר פלסטי או מחומר שקוף אחר. במשך השנים החתך הניתוחי הלך והצטמצם מגודל של כ-12 מ"מ לכשישית ממנו.

 

עד לאחרונה, היו נהוגות שתי שיטות ניתוחיות. בשיטה הוותיקה, יוצרים חתך קטן של כ-6 מ"מ בדופן העין שדרכו מוציאים את גרעין העדשה בשלמותו ומשתילים עדשה מלאכותית מחומר קשיח (PMMA), שיטה זו נקראת Mini Nuc.

 

בשיטה המתקדמת יותר מבצעים חתך קטן של כ-3 מ"מ בקרנית, בעזרת גלי על קול (Ultra Sound) מרסקים ושואבים את גרעין העדשה, ולבסוף משתילים עדשה מתקפלת מחומר אלסטי שקוף (אקרילי, סיליקון או הידרוג'ל). שיטה זו נקראת פאקו אמולסיפקציה (על שם המכשיר לריסוק הגרעין).

 

החידוש: ניתוח ממוזער

לאחרונה הוכנס לשימוש בישראל מכשור חדיש לביצוע ניתוחי קטרקט ממוזערים, בחתך מינימאלי של כמילימטר וחצי בלבד – חתך קטן פי 2 מהמקובל כיום.

 

ייחודו של המכשיר הוא שבניגוד למכשירים שבשימוש כיום, אנרגיית העל-קול שלו אינה גורמת לחימום יתר של קצה ידית הניתוחים, כך שאין סכנה להיווצרות כוויה כתוצאה מהחתך והטיפול בתוך העין.

 

בנוסף בעזרת מיקרופרוססורים בעלי רגישות גבוהה נשמר הלחץ בעין באופן יציב וקבוע, דבר שמגביר את בטיחות הפעולה ומפחית כל סיכוי לסיבוכים חמורים כמו קרע של הקופסית האחורית ונפילת גרעין העדשה לחלל הזגוגית.

 

איך זה עובד?

לאחר הרדמה מקומית באמצעות טפטוף חומר מאלחש, ולאחר יצירת פתח בקופסית הקדמית של העדשה מוחדר קצה המכשיר לתוך העין דרך חתך זעיר. המכשיר מרסק באנרגיית על-קול (אולטרסאונד) את העדשה הטבעית שהתעכרה

ושואב את חלקיקיה כשהקופסית האחורית נשמרת ומהווה תמיכה לעדשה המלאכותית השקופה שמוחדרת לעין דרך אותו חתך זעיר. מבנה המכשיר מאפשר לבצע את החתך המינימאלי ביותר, ולהחדיר דרכו עדשה ממוזערת ומקופלת שנפתחת בתוך העין לממדיה המלאים.

 

לניתוח במכשיר החדש יתרונות רבים: ניתן לבצע ניתוחים ביעילות במגוון סוגים ודרגות של קטרקט, מהרך ביותר ועד לקשיח ביותר. הודות לעובדה שמבוצע חתך זעיר בלבד, הריפוי של העין לאחר הניתוח מהיר מאוד. בנוסף, אין כמעט עיוות של הקרנית והנזק לתאי האנדוטל (התאים המהווים את השכבה הפנימית של הקרנית ואחראים לשקיפותה) – קטן ביותר. שקיפותה של הקרנית מיד לאחר הניתוח מאפשרת חזרה מהירה לעבודה ולתפקוד נורמאלי.

 

ד"ר דני זק"ש הוא מנתח בכיר ומנהל יחידת עיניים בבית החולים אסותא פ"ת


פורסם לראשונה 04/01/2007 10:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קטרקט. השיטה החדשה פחות פולשנית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים