מפלגה השלטון בספרד: המו"מ עם אט"א נגמר
לאחר הפיגוע בנמל התעופה במדריד הודיע ראש ממשלת ספרד כי יקפיא את המגעים עם המחתרת הבאסקית. כעת הודיע בכיר במפלגתו: "המשא ומתן עם המחתרת הבאסקית מת. תהליך השלום נגמר"
מפלגת השלטון הסוציאליסטית בספרד הודיעה היום (ג') כי בעקבות הפיגוע בסוף השבוע במדריד, המשא ומתן שהחל במרס עם אנשי המחתרת הבאסקית (אט"א) לא רק הושהה - הוא בא אל קיצו.
לאחר הפיגוע שבוצע בסוף השבוע, עליו נטלו גורמים במחתרת הבאסקית אחריות, אמר ראש ממשלת ספרד, חוסה לואיס ספטרו, כי ישהה את המשא ומתן להסכם שלום שהחל עם אנשי אט"א, הדורשים עצמאות לחבל מולדתם בצפון המדינה.
היום הבהירו בכירים במפלגתו של ספטרו כי הפיצוץ בחניון שדה התעופה של מדריד גרם נזק בלתי הפיך לתהליך השלום הנרקם. "התהליך נגמר, בגלל בחירתה של אט"א", אמר חוסה בלאנקו. "אט"א חיסלו את תהליך השלום", אמר שר הפנים אלפרדו פרז רובלקבה.
הפיגוע בחניון במדריד (צילום: איי.פי)
הודעתו של ספטרו על השהיית תהליך השלום גררה ביקורת חריפה מצד אנשי המפלגה השמרנית הספרדית, שהחזיקה בשלטון בספרד עד הפיגוע במרס 2003, וכעת מובילים את האופוזיציה במדינה. הם דרשו מראש הממשלה לנקוט קו תקיף יותר מול אנשי המחתרת ולנתק עימם מגע.
גם אחרי הודעותיהם של בלאנקו ורובלקבה, אמרו אנשי המפלגה השמרנית כי העמדה שמפגינה הממשלה רכה מדי. בכיר במפלגה, אינסיו אסטרלואה אמרו כי דרושה הודעה פומבית של ראש הממשלה שיגיד שהוא קוטע כל תהליך שלום שמתנהל עם המחתרת הבאסקית. "ספטרו צריך לחזור למציאות, גם כשהיא קשה", אמר אסטרלואה.
בינתיים נמשכים החיפושים אחר שני אזרחי אקוודור, שנעדרים מאז הפיצוץ ביום שישי, שפצע 26 בני אדם. ראש עיריית מדריד אמר שצוותי חיפוש שחופרים בין עשרות טונות של שברי בטון, הגיעו לעומק החניון ההרוס בו אירעו מוקד הפיצוץ, אולם אינם יכולים להתקדם מהר יותר בחיפושיהם אחר המכונית בה ישנו שני המהגרים. לדבריו, העבודה צריכה להיות זהירה כדי לשמר ראיות חשובות עבור צוות החקירה שנמצא גם הוא בזירה.
החניון בן חמש הקומות קרס חלקית מעוצמת הפיצוץ וקבר תחתיו את שני המהגרים. הפיגוע קטע הפסקת אש שהוכרזה רשמית על ידי אט"א במרס. המחתרת הבאסקית לא לקחה באופן רשמי אחריות על הפיגוע, אולם מטלפן אנונימי שהתקשר למשטרה והתריע מבעוד מועד על הפיצוץ, טען שהוא מייצג את המחתרת.
אט"א ותומכיה במערכת הפוליטית הספרדית הביעו בחודשים האחרונים מורת רוח מהקיפאון במשא ומתן, נוכח סירובה של הממשלה להענות לדרישות שהציבו כגון העברת עצירים של הארגון לריצוי עונשם בחבל המריבה והפסקת משפטים נגד אנשי הארגון ופוליטיקאים התומכים בהם.