אמרו לך לקחת חומצה פולית? עכשיו תביני למה
הוא מקטין בכ-70 אחוז את הסיכון ללידת תינוק עם מומים, מפחית את הסיכון למומים בלב, בגפיים ובכליות ועוזר במניעת סרטן. החומצה הפולית היא תוסף תזונה שמומלץ לנשים לפני הריון ובחודשי ההריון הראשונים
שימוש בחומצה פולית בקרב נשים בישראל הצליח להוריד בשנים האחרונות את שיעור התינוקות הסובלים ממומים בתעלת העצבים, הכוללים גם נכות, נזק מוחי ואפילו תמותה. חומצה פולית היא נגזרת של ויטמין B ונטילתה מומלצת כתוסף תזונה לנשים בגיל הפוריות 3 חודשים לפני היריון מתוכנן ובמהלך השליש הראשון להריון.
לרגל שבוע המודעות לנטילת חומצה פולית שמתחיל היום (א'), מפרסם משרד הבריאות נתונים לפיהם שכיחותם של מומים פתוחים בתעלת העצבים פחתה בשיעור ניכר בעקבות נטילת חומצה פולית. בשנים 1999-2000, היה שיעור המומים 1.2 לכל אלף לידות בקרב יהודים ו-2.2 לכל אלף לידות באוכלוסייה הערבית. בשנת 2000 פרסם משרד הבריאות המלצות בנוגע לצריכה של חומצה פולית ובשנים שלאחר מכן נרשמה ירידה משמעותית. בשנים 2002-2003 היה שיעור המומים 0.84 ביהודים ו- 1.8 בקרב הערבים. בשנת 2004 אף ירד שיעור המומים ל-0.81 במגזר היהודי ו-1.67 במגזר הערבי.
בתוך 5 שנים: עלייה של 30% בנטילת התוסף
מספר הנשים הנוטלות חומצה פולית עלה בכ-30 אחוז תוך חמש שנים ושיעור הנוטלות את תוסף התזונה גבוה מאד גם בהשוואה בינלאומית. לפני פרסום ההמלצות בשנת 2000 רק 5.2 אחוז מהנשים נטלו חומצה פולית. בשנת 2002 עלה השיעור ל-30 אחוז וב-2005 נטלו 34 אחוז מהנשים חומצה פולית. (39 אחוז בקרב האוכלוסייה היהודית ו-26 אחוז בערבית). הסקרים נערכו בטיפות חלב ובכל אחד מהם נכללו מעל 1600 נשים.משרד הבריאות הפעיל תוכניות התערבות בקרב קבוצות אוכלוסייה שבהן שיעור גבוה של מומים פתוחים בתעלת העצבים וכן שיעור ילודה גבוה. התוכנית הופעלה במגזר החרדי בבני-ברק, ביתר עילית ובית-שמש ובמגזר הבדואי בנגב. בעקבות התוכנית עלה שיעור הנשים הנוטלות את תוסף התזונה. ביישובים החרדים שנבדקו עמד שיעורן על 43 אחוז ובמגזר הבדואי 53 אחוז.
חומצה פולית: בירקות וקטניות
חומצה פולית (ויטמין B9), חשובה לבניית כל תאי הגוף ומסייעת להתפתחות תקינה של המוח ושאר מערכות הגוף של העובר. משרד הבריאות ממליץ לנשים בגיל הפוריות לקבל תוסף של 0.4 מיליגרם חומצה פולית, מדי יום.
חומצה פולית נמצאת בירקות ירוקים וכן בעגבניה ופלפל (לא מבושלים) וגם בקטניות. ישנם מזונות כמו דגני בוקר או לחמים ממאפיות מסויימות המועשרים בחומצה פולית.
עם זאת, במשרד הבריאות מסבירים שחומצה פולית הנמצאת במזון נספגת רק בכ-50 אחוז ואחסון או בישול המזון עלולים לפגוע בערכיה, בעוד שתוסף התזונה נספג כמעט במלואו.
עוזר גם ללב ומונע סרטן
נטילת חומצה פולית על פי ההמלצות מקטינה ב- 70 אחוז את הסיכון למומים מולדים פתוחים בתעלת השדרה (NTD או ספינה ביפידה) אשר גורמים לנזק קשה למוח, לסכנה של תמותת העובר או התינוק, או לנכות לכל החיים. החומצה הפולית מסייעת להקטין בכ-30 אחוז את הסיכון למומים מולדים בלב, בגפיים ובכליות. היא מקטינה בשיעור של 20-30 אחוז מומים כמו חך שסוע או שפה שסועה.בנוסף, חומצה פולית מורידה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם, אוטם שריר הלב, שבץ מוחי, סרטן המעי הגס, סרטן השד, סרטן הלבלב, דמנציה ואלצהיימר במשך החיים.
חומצה פולית. מקטינה ב-70% הסיכון ללידת תינוק עם מום
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים