שתף קטע נבחר

 

"תקיפה בנשק גרעיני - פעולה מרחיקת לכת"

בתגובה לפרסום בסאנדיי טיימס אומר סגן ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי כי לא סביר שישראל תעשה שימוש בנשק גרעיני נגד איראן, וזאת "על אף שתיאורטית התוכנית ריאלית". מפקד חיל האוויר לשעבר, איתן בן אליהו: "מערכת הביטחון ערוכה לכל אפשרות, אבל בין זה לבין הדיווח הקונקרטי בעיתון - המרחק גדול"

"אף מדינה לא תקפה בנשק גרעיני מאז הירושימה ונגסאקי. אם אכן תהיה תקיפה על איראן, הדבר האחרון שירצו הכוחות לעשות זה שימוש בנשק גרעיני, כל עוד יש אמצעים אחרים" - כך אומר הבוקר ל-ynet ד"ר אפרים קם, סגן ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, בתגובה לפרסום הבוקר בעיתון הבריטי "סאנדיי טיימס", לפיו ישראל גיבשה תוכנית לתקיפת שלושה מתקני הגרעין של איראן בנשק גרעיני טקטי. במשרד החוץ הישראלי הכחישו את הדיווח.

 

לדברי ד"ר קם, שימוש בנשק הוא אמצעי קיצוני. "אף על פי שתיאורטית התוכנית הזו ריאלית, איני יודע אם בסופו של דבר תהיה תקיפה על המתקנים הגרעיניים באיראן. גם במקרה שיוחלט על פעולה, זה לא חייב להיעשות בנשק גרעיני - זהו נשק מרחיק לכת".

 

באשר ליעדים המוצגים בפרסום בעיתון הלונדוני אומר ד"ר קם כי "ישנם עשרות יעדים הקשורים בתכנית הגרעין האיראנית, ובהם שלושה ארבעה שנחשבים לקריטים ביותר. אם פוגעים ביעדים הספציפיים האלה זו תהיה פגיעה משמעותית בתוכנית הגרעין".

 

בהתייחסו לתמונת המודיעין הרחבה המצויה בקרב מערכות המודיעין הבינלאומיות אומר ד"ר קם כי "אמנם איני קורא חומר מודיעיני, אך ההיגיון אומר שלא יכולה להיות תמונה מודיעינית מלאה. מאוד לא סביר שקיים מודיעין מלא ומדויק לגבי פרויקט הגרעין של איראן".

 

"אי היערכות לאיום - הזנחה פושעת"

מפקד חיל האוויר לשעבר, איתן בן אליהו, אומר כי "מערכת הביטחון ערוכה לכל האפשרויות, אבל בין זה לבין הציורים הקונקרטיים בסאנדיי טיימס המרחק גדול".

 

בדומה לד"ר קם, גם בן אליהו סבור כי בתוכנית הגרעין האיראנית יש מספר אתרים מרכזיים שפגיעה בהם תעצור, או לפחות תשבש משמעותית את הפרויקט הגרעיני של טהרן. "כשמדברים על תקיפות יותר ריאליות או פעולה צבאית בצורה יותר מאוזנת מתמקדים בשלושת האתרים הללו - נתנז, איספהן ואראק, שפגיעה בהן תגרום לביטול התכנית או עיכובה באופן משמעותי".

 

בן אליהו מסרב להתייחס לפרסום בעיתון הבריטי באופן ישיר, אולם טוען כי חובתה של מערכת הביטחון להיערך לאפשרות תקיפה שכזו. "זו תהיה הזנחה בלתי אחראית ופושעת שכאשר יש במדינה מסוימת איום בסבירות גבוהה נגד ישראל, המדינה לא תיערך לכך. איני רוצה לדמיין אפשרות לוועדת חקירה שבפניה נעמוד מתישהו כיוון שלא עשינו הכנות לבעיה האיראנית".

 

בהתייחסו לטענה המוצגת בפרסום הבריטי, לפיו חיל האוויר ערך אימונים ארוכי טווח בגיברלטר, טוען בן אליהו כי חיל האוויר נערך לתקיפה ארוכת טווח כבר לפני שנים ארוכות: "כבר לפני 10 שנים החל חיל האוויר לערוך אימונים מסוג זה - לא רק נגד איראן אלא גם עיראק ומטרות רחוקות בצפון סוריה. אחד הסימנים הבולטים לכך הוא שלפני 15 שנה, במסגרת אילוצי התקציב, הסתפקנו ב- 25 מטוסים ארוכי טווח מסוג F15 A במקום לקנות 50 מטוסים אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
בן אליהו. ערוכים
צילום: ניב קלדרון
צילום: רויטרס
הכור הגרעיני באיספהן. אחד משלוש מטרות
צילום: רויטרס
הפצצת נגאסקי. תקיפה שלא חזרה
צילום: איי פי
מומלצים