המלצה: הלימודים ייפתחו במסדר תנ"ך
המועצה הציבורית להוראת התנ"ך במשרד החינוך ממליצה לבתי הספר לקיים מפקדי בוקר עם סיפורים ותכנים מספר הספרים. בבתי הספר יתקיימו חידונים וייערכו סיורים בעקבות סיפורים תנ"כיים. השרה תמיר מברכת: "יופיו של התנ"ך משתקף בערכים ובדילמות המוסריות המועלים בו"
במשרד החינוך החליטו לחזק את לימודי התנ"ך בבתי הספר: המועצה הציבורית להוראת התנ"ך במשרד החליטה כי החל משנת הלימודים הבאה ייערכו מפקדי בוקר שיכללו סיפורים ותכנים מהתנ"ך בכל בתי הספר בישראל. מדובר בהמלצה הנוגעת לכל בתי הספר - הן יסודיים והן על-יסודיים בחינוך הממלכתי והממלכתי-דתי.
המועצה הציבורית להוראת התנ"ך החלה להתכנס בימים אלה, וזו ההחלטה המסתמנת. במועצה חברים, בין היתר: השופט בדימוס מישאל חשין, השופטת עדנה ארבל, פרופ' יאיר זקוביץ, הסופר חיים באר, העיתונאים ישראל סגל, דוד ויצטום, דב אלבוים, ואחרים. מנהלי בתי הספר רשאים לבחור אם לאמץ את ההמלצה או לא.
בתי ספר שיבחרו ליישם את ההמלצות יפתחו את מפקדי הבוקר עם שיחות בנושא התנ"ך, ויערכו תחרויות בתחום המוסיקה, הציור, הספרות והכתיבה סביב אירועים מספר הספרים. כמו כן יתקיימו אחרי הצהריים הרצאות, תחרויות וכנסים משותפים של מורים, הורים ותלמידים בנושא התנ"ך.
עוד בהמלצות: הקמת פינות עבודה בבתי הספר היסודיים ועריכת תחרויות וחידונים בנושאים תנ"כיים, כאשר הזוכים יצאו לטיול בעקבות דמויות או אירועים מהמקורות. בבתי הספר היסודיים יתקיים חידון תנ"ך.
במקביל להמלצות המועצה, ימשיכו התלמידים בתוכנית הלימודים המקובלת שבמסגרתה הם יחויבו לשנן פסוקים, ניבים וביטויים נבחרים.
במסגרת לימודי התנ"ך המורחבים, ייצאו התלמידים לסיורים בעקבות סיפורי התנ"ך - כך למשל יטיילו בהר הגלבוע בעקבות מלחמת שאול בפלישתים וכרם נבות היזרעאלי, סיורים בעמק האלה בעקבות שמשון הגיבור, ובתל דן ותל מגידו בעקבות ירבעם ושלמה. הסיורים אמורים לחזק את הזיקה ותחושת השייכות אל הארץ.
המועצה להוראת התנ"ך הוקמה על רקע התרחקות תלמידים מהתנ"ך, ולנוכח הקיטוב ההולך ומתרחב בחברה הישראלית בין דתיים לבין חילונים. הוחלט לבצע שינוי משמעותי במערך לימודי התנ"ך ולהקים מועצה שתוביל את השינוי בתפיסת התנ"ך בקרב התלמידים, באמצעות למידה אינטלקטואלית וחווייתית.
במועצה חברים 39 איש, בהם שופטים, חוקרי תנ"ך, אנשי רוח, אנשי ציבור, מורים ועוד. בראש המועצה עומד שופט בית המשפט העליון לשעבר, מישאל חשין, ושותפים בה ראש ועדת המקצוע ואיש החוג למקרא באוניברסיטה העברית, פרופ' יאיר זקוביץ, שופטת בית המשפט העליון עדנה ארבל, ישראל סגל, דוד ויצטום, מנחם בן, דב אלבוים ואחרים.
יולי תמיר: כך נעצב את דמות האזרחים
לדברי שרת החינוך, יולי תמיר: "יופיו של התנ"ך משתקף בערכים ובדילמות המוסריות המועלים בו. אני מאמינה כי העיסוק בסוגיות מוסריות יכול לתרום רבות לפיתוח השיפוט המוסרי של התלמידים ואף לעצב את דמותם כאזרחי המחר".
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר ש"התנ"ך הוא הספר המכונן של העם היהודי שנטע בעם חיי עולם. חובה עלינו להנחיל את המורשת היהודית לדור הצעיר ואני בטוח שהמועצה הציבורית תציע דרכים מעשיות כדי להחזיר את התנ"ך למרכז חיינו התרבותיים".
המפקחת על הוראת התנ"ך, דרורה הלוי: "אני מאמינה שלימודי התנ"ך על דרך החוויה יאפשר לכל תלמידה ותלמיד להזדהות עם ערכים ומוסר, עם עושר של ביטויים ופתגמים ולהתמודד עם הדילמות המוסריות שהוא מעלה. אני מקווה שאלה ילוו את התלמיד בבחירותיו במהלך חייו".
בבית ספר 'קרול' בפתח תקווה כבר מתקיימים מפקדי בוקר. אחת לשבועיים מתקיים מפקד שבו כל התלמידים מא'-ו' מתרכזים בחצר בית הספר בבוקר. שבוע לפני כן מופץ דף מידע בין המורים והתלמידים שמכינים יחד את הפעילות. לדברי סגנית מנהלת בית הספר, דורית סלע: "אנחנו בית ספר חילוני והתחלנו מפקדי בוקר. מצאנו שאם רוצים לחזק חינוך לערכים, לאט לאט מטפטפים ערכים דרך המפקד.
"השנה התחלנו מפקדי בוקר בסימן שבטי ישראל, ובשילוב עם לימודי התנ"ך. כל מפקד נפתח בהנפת הדגל, אחר כך מקריאים הילדים קטעי מידע ושרים שיר מוכר שמשלבים בו מחול ותנועה. כמו כן מוקראים קטעי מידע ממקורות תנ"כיים.
אחר כך אנחנו מעניקים קישורים אקטואליים. נניח כשמדברים על שבט שמעון באזור הנגב, מדברים על דוד בן גוריון ועל חזונו להפרחת הנגב. זה תענוג לראות איך התלמידים חשופים לאירועים מקומות, שמות מהתנ"ך".