הנוער מאמין: הערבים מלוכלכים ולא משכילים
מחקר חדש מגלה כי 75 אחוז מהתלמידים היהודים מאמינים שהערבים אינם אנשים משכילים, אינם תרבותיים ואינם נקיים. גם בקרב הנוער הערבי הסטריאוטיפים האלה קיימים לגבי יהודים, אבל באחוזים נמוכים יותר. עורכי המחקר באונ' חיפה: "התלמידים מגיעים עם מטען סטריאוטיפי מוצק לגבי הערבים"
שכנים וגזענים? נתונים מדאיגים עולים ממחקר שנערך באוניברסיטת חיפה בקרב תלמידים יהודים וערבים, ובדק את התדמיות של שתי הקבוצות, זו בעיני זו.
מהמחקר עולה כי 75 אחוז מהתלמידים היהודים מאמינים שהערבים אינם אנשים משכילים, אינם תרבותיים ואינם נקיים. מנגד, מאמינים כ-25 אחוז מבני הנוער הערבים כי היהודים הם אלה שאינם משכילים, ואילו 57 אחוז מהנוער הערבי מאמינים כי היהודים אינם אנשים נקיים. יותר משליש מהתלמידים היהודים, אישרו במחקר כי הם מפחדים מהערבים.
את המחקר ערכו ד"ר חגי קופרמינץ, ד"ר יגאל רוזן והרביע חסייסי, מהמרכז לחקר החינוך לשלום בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה. הנתונים הוצגו בכנס לחינוך דו-לשוני שנערך בחיפה. המחקר, שכותרתו "תפיסת האחר בקרב בני נוער יהודים וערבים בישראל", הקיף 1,600 תלמידים הלומדים ב-22 בתי ספר תיכון ברחבי הארץ.
"מצאנו ביטוי חריף לחשיבה סטריאוטיפית מצד התלמידים היהודים באשר לבני הנוער הערביים", אמר ד"ר קופרמינץ שציין כי 69 אחוז מהתלמידים היהודים חושבים שהערבים אינם חכמים, 75 אחוז חושבים שהם אינם משכילים, 75 אחוז חושבים שהם אינם תרבותיים ו-74 אחוז חושבים שהם אינם נקיים. "תלמידים אלה מגיעים עם מטען סטריאוטיפי מוצק לגבי האחר, במקרה זה הערבים", ציין ד"ר קופרמינץ.
על פי המחקר - הנוער הערבי מקבל את החברה היהודית בפחות הסתייגות: 27 אחוז מהתלמידים הערבים חושבים שהיהודים אינם משכילים, 40 אחוז סבורים שהם אינם תרבותיים, 47 אחוז סבורים שהם לא חכמים ו-57 אחוז חושבים שהם אינם נקיים.
"לא הופתענו מתוצאות המחקר", אמר ד"ר קופרמינץ ל-ynet. "מי שמכיר את השטח יודע שהתפיסות המעוותות קיימות, אלא שהממצאים עומדים על מלוא חומרתה של התופעה המדאיגה. כמו כן, עד היום אני לא חושב שיש תיעוד של רמה כה גבוהה באוכלוסיית התלמידים היהודים – יותר משליש – המודים כי הם מפחדים מהערבים".
ד"ר קופרמינץ ציין עוד כי המחקר בקרב התלמידים נערך בחודש אוקטובר 2004, ואם היה נערך כיום היו התוצאות, להערכתו, קיצוניות עוד יותר. עוד הוסיף כי מהממצאים עולה כי בניגוד לסטריאוטיפים, הציבור הערבי בישראל מגלה יותר נכונות לקרבה ולהשתלבות במגזר היהודי, מאשר היהודים במגזר הערבי.
עוד נתונים מהמחקר: 75 אחוז מהתלמידים היהודים סבורים שהערבים אלימים, בהשוואה ל-64 אחוז מהתלמידים הערבים שסבורים שהיהודים אלימים. יותר מ-33 אחוז מהתלמידים היהודים הודו כי הם פוחדים מהערבים. יותר מ-50 אחוז מהתלמידים הערבים מגלים הבנה לרגשות התלמידים היהודים. 75 אחוז מהתלמידים הערביים מביעים נכונות למפגש עם התלמידים היהודים, לעומת נכונות כזו מקרב פחות מ-50 התלמידים היהודים.
ד"ר אורה מור, מארגנת הכנס לחינוך דו-לשוני, ציינה שהאלטרנטיבה הדו-לשונית היא המימד שמבשר כיוון לשינוי מציאות ההפרדה, לטובת כיוון של שיתוף. ד"ר מרסלו סבירסקי מהמרכז היהודי-ערבי, אמר כי אינו חושב שיש לחכות שהמדינה תשנה את מדיניות ההפרדה שלה. "אני רוצה חיים בין-תרבותיים כאן ועכשיו, והפרקטיקה הדו-לשונית עשויה להיות המנוע לקיום התקשרות יהודית ערבית שוויונית", אמר.