צה"ל: חסרים לנו 8 מיליארד שקלים
הערכת המצב האסטרטגית שהכין צה"ל מציירת תמונה קודרת לגבי השנה הקרובה. האיראנים צפויים לחצות את הרף הטכנולוגי במרוץ הגרעיני. קצין בכיר: יש פער של שמונה מיליארד שקל בין הרצוי למצוי. חיפוש בעוגת התקציב של צה"ל מגלה את הנתון המדהים הבא: חצי מהתקציב מיועד לתשלום משכורות
בצה"ל מזהירים כי פער תקציבי עלול לגרום לבעיות בהיערכות לקראת האיומים הגוברים. הערכת המצב האסטרטגית לשנת 2007 מציירת תמונה של ירידה ביציבות האזורית, עלייה בסיכוי להתנגשות אלימה עם סוריה ולבנון וחציית הרף הטכנולוגי של האיראנים במרוץ הגרעיני. קצין בכיר אמר בצהריים (יום ד'): "עשינו את העבודה הטובה ביותר, אך אני מוטרד בנושא ההשקעה בעתיד".
מתברר כי בניגוד לעמדת שר הביטחון, עמיר פרץ, לא הקצה צה"ל אפילו שקל אחד לפתרון טכנולוגי לרקטות הקסאם, אבל הם מסבירים זאת בהיעדר טכנולוגיה מתאימה, "אם יהיה פתרון כזה נצטרך להעביר כספים מדברים אחרים", אמר הקצין.
ואיך מתחלק תקציב הביטחון באופן שוטף?
- תקציב הביטחון הוא כ-34.5 מיליארד שקל, ומתוכו מקבל צה"ל 66% (23 מיליארד שקל) חלק זה כולל גם פרויקטים שונים כמו פרויקט החץ.
- עלות השכר בצה"ל היא כ-11 מיליארד שקל בשנה, כלומר כמעט מחצית מתקציב צה"ל. 240 מיליון שקל בשנה מוזרמים לטובת תשלומי משפחות ותשלומים שונים לחיילים בעלי בעיות אישיות.
- 12% (4.1 מיליארד) מקבל משרד הביטחון.
- 12% (4.2 מיליארד) משולמים לגמלאי מערכת הביטחון.
- 10% (3.6 מיליארד) - תגמולים.
איך מתחלק תקציב הביטחון לחילות ולאגפים?
- חילות היבשה: 22% - 5.2 מיליארד שקל.
- חיל האוויר: 20% - 4.6 מיליארד שקל.
- אלר"ם (אגף לוגיסטיקה רפואה ומרכזים): 19% - 4.5 מיליארד שקל.
- מודיעין: 6% - 1.3 מיליארד שקל.
- פיקוד העורף: 3% - 663 מיליון שקל.
יש לציין כי צה"ל יקבל בסך הכל 8.2 מיליארד שקל פיצוי על עלות המלחמה. סכום זה יתחלק בשלוש שנים 2006-2008, כאשר 41 אחוז מהכסף - 4.31 מיליארד - הוא עבור אמצעי הלחימה שהוציא צה"ל במהלך המלחמה.
לאחר המלחמה בלבנון, הפכה השנה הנוכחית למשמעותית ביותר עבור צה"ל ואחת ההחלטות המהותיות היתה שיש להכין את הכוחות ולהקפיא בשלב זה את הכוונה לבצע תוכנית רב-שנתית. קצין בכיר במטה הכללי אמר כי על פי האתגרים שקיימים בפני צה"ל, יש פער של שמונה מיליארד שקל בין הרצוי למצוי. רק השבוע נודע כי מהתקציב שאושר עד כה בסך 34.7 מיליארד שקלים, קוצצו 280 מיליון שקלים.
באגף התכנון בצה"ל ריכזו את כל נושא תוכנית העבודה ל-2007 שכללה את המצב באזור והאתגרים הביטחוניים שעומדים בפני צה"ל, יחד עם לקחי המלחמה והשיקולים התקציביים. הערכה זו כוללת גם חשש מהג'יהאד העולמי. גם ממשלת החמאס ברשות הפלסטינית מציבה אתגר בפני מערכת הביטחון. אם לא די בכך, המירוץ של האיראנים לקראת הגרעין נמצא בעיצומו.
האיראנים צפויים לחצות את הרף
לדברי הקצין, השנה צפויים האיראנים לחצות את הרף הטכנולוגי, כלומר תהיה בידיהם הטכנולוגיה הדרושה לייצור נשק גרעיני. הקצין אף ציין כי לא מן הנמנע שבתוך חודש ימים יכריזו האיראנים כי הגיעו ליעד, אף על-פי שבפועל הדבר יקרה רק בעתיד.
תוכנית האימונים של צה"ל כוללת התייחסות לכל האיומים, בעיקר בכל הנוגע לאימונים, לעלייה משמעותית בתקציב הפעילות המבצעית, באימוני היבשה, הים והאוויר ולהעמקת שיתוף הפעולה בין הזרועות והגופים השונים. בכל הקשור למילואים, על פי הנתונים שהציג הקצין הבכיר, צפויים 75 אחוזים מחיילי המילואים לערוך השנה תעסוקות מבצעיות. גם בכל הקשור לרמות המלאי והמחסנים לשעת חירום (ימ"חים), צפוי צה"ל לערוך שינוי משמעותי. התוכנית הפרוסה על פני חמש שנים תעלה לנו 1.8 מיליארד שקלים, ומטרתה לשפר ולחדש את הציוד במחסני החירום.
צה"ל נערך גם לפיתוח ולשיפור יכולות אחרות בתחומים רגישים יותר. עם זאת בצמרת צה"ל מביעים דאגה עמוקה מהאיומים ב-2007, ובעיקר בשנים הבאות. כך למשל לא יתאפשר גידול בזרועות ובחילות. "אנחנו גם לא מפתחים מספיק מערכות בקצב שהייתי רוצה באמת לראות אל מול האיומים הקיימים", אמר הקצין הבכיר.