העליון קיצר עונשים לשני גברים שדקרו למוות
בית המשפט העליון קיצר הבוקר את עונשם של שני גברים שהורשעו בהריגה. שלוש שנים הופחתו מעונשו של ברק צרפתי שנידון ל-18 שנות מאסר לאחר שדקר למוות את אבינועם שושן ז"ל, בגלל ריב בין כלבים. האלמנה ל-ynet: "ההקלה בעונש מפחיתה מחומרת המעשה". בפסיקה אחרת קוצצו שנתיים מעונשו של גבר שהרג את שכנו בגלל תשלומי ועד בית
שופטי בית המשפט העליון החליטו הבוקר (ה') לקצץ בעונשם של שני גברים שהורשעו בעבירות של הריגה. עונשו של ברק צרפתי, שדקר את אבינועם שושן בליבו בעקבות מריבה בין כלבים, הופחת בשלוש שנים. בפסיקה אחרת הופחת בשנתיים עונשו של שמעון לוי, שדקר למוות את שכנו במהלך ויכוח סביב תשלום ועד הבית.
אבינועם שושן נהרג ב-30 באפריל 2003, בשעות אחר הצהריים, בטיילת בחוף הים של חיפה, מדקירה אחת ישירה בלבו. הוא ישב בבית קפה במקום עם רעייתו, ענת, ושתי כלבות. בשלב מסוים ברחה אחת הכלבות וניגשה אל כלבו של אושרי מלול, שישב בסמוך. צרפתי, חברו של מלול בעט בכלבה ובין ענת לצרפתי התעורר ויכוח. בשלב מסוים הצטרף אבינועם ז"ל לוויכוח, שבשיאו נטל צרפתי סכין ונעצה פעם אחת בליבו.
היום החליטו שופטי בית המשפט העליון להקל בעונשם של צרפתי ומלול. עונשו של צרפתי הוקל מ-18 שנות מאסר ל-15 שנים, בעוד מלול זוכה מעבירה של גרימת חבלה חמורה ועונשו הועמד על 20 חודשי מאסר, מתוכם רק שמונה לריצוי בפועל.
בנימוקיהם כתבו השופטים: "אין ספק שהעונש שהושת על ברק הינו עונש חמור וקשה... שוב עדים אנו למקרה בו סכסוך פעוט הסלים והידרדר עד למצב בו אחד המשתתפים מצא את מותו. למתבונן מן הצד קשה להבין כיצד התפתחה המריבה בין בעלי הכלבים בצורה כזו שאחד המעורבים נטל סכין, דקר את האחר וגרם למותו. במיוחד במקרה זה בו מעורבים אנשים נורמטיביים, רחוקים מעולם הפשע, שהתנהלותם היום-יומית הינה שומרת חוק".
עוד הוסיפו השופטים: "התוצאה של קיפוח חיי אדם, תוך שימוש בסכין ועל רקע סכסוך קל ערך, מחייבת הטלת עונש מאסר ארוך. נראה לנו כי שקלול של כל הגורמים שיש להתחשב בהם לעניין העונש מצדיק הקלה מסוימת... עם זאת חוזרת ועולה השאלה מה ניתן לעשות במישור החוץ-משפטי על מנת להביא לכך שסכסוכים קלי ערך לא יסתיימו תוך פגיעה קשה באחד או יותר מהמעורבים, ואף במוות".
האלמנה: ההקלה מפחיתה מחומרת המעשה
ענת שושן, אלמנתו של אבינועם שושן ומי שליוותה את המשפט מקרוב במשך שנים ארוכות, הביעה הבוקר צער על החלטת השופטים: "אני מצרה על החלטת בית המשפט להקל בעונש. בעיני זה מקטין מחומרת המעשה שלו, וחבל על כך. מאידך, בסופו של עניין אני בעיקר שמחה שהפרק הזה כבר נמצא מאחורינו, ולא נצטרך להמשיך לנסוע בין בתי המשפט, ולראות את הפנים של הרוצחים האלה. זוהי ללא ספק הקלה גדולה".
מיד לאחר מותו של בעלה ביקשה ענת להקפיא את זרעו על מנת שתוכל להרות ממנו בעתיד. היא המשיכה לכל אורך המשפט לפעול בדרכים שונות להעלות את המקרה לתודעה הציבורית, פנתה אל דעת הקהל מעל כל כלי תקשורת אפשרי ודרשה ענישה מחמירה.
ענת סיפרה ל-ynet כי היום היא פעילה בארגון המסייע לבני משפחותיהם של נרצחים ונרצחות. בסוף השבוע הקרוב צפויים היא וחבריה להיפגש עם בני משפחת ראדה מקצרין, ובתחילת השבוע יש בכוונתם להגיע לביקור ניחומים בבית משפחת בן חורין ביובלים.
במקביל, סניגוריהם של הנאשמים הביעו שביעות רצון מההקלה בעונש. עו"ד דוד יפתח, שייצג את צרפתי אמר כי העונש המקורי הושפע מלחץ התקשורת: "בתחילה הואשם ברק צרפתי ברצח, אבל היום אישר בית המשפט העליון שמדובר רק בהריגה. אני שמח שהוא קיבל את טענתנו, שהעונש שהוטל על צרפתי היה מופרז בחומרתו. קשה להשתחרר מההרגשה שהעונש החמור שהוטל בבית המשפט המחוזי נבע מלחץ תקשורתי שהפעילה אשתו של המנוח".
עורך הדין רונן חליווה, שייצג את אושרי מלול ברך גם הוא על החלטת בית המשפט: "סברנו מלכתחילה כי לא היה מקום להכריע כפי שדעת הרוב מצאה לנכון בבית המשפט המחוזי, וכי נכון היה להכריע כפי שקבע השופט יצחק עמית בדעת מיעוט. אנו שמחים כי ערעורנו בעניין הכרעת הדין התקבל, והיינו שמחים יותר אם העונש היה מומר בעבודות שירות".
הופחת עונשו של גבר שהרג את שכנו
שופטי בית המשפט העליון החליטו היום גם להפחית שנתיים מעונשו של שמעון לוי, שהורשע בהריגת שכנו במהלך ויכוח סביב תשלום ועד הבית. לוי היה ממונה על גביית התשלומים בבניין בו התגורר, וסביב נושא זה התעוררו ויכוחים מרובים בינו לבין שכנו. לוי אף הגיש פעמיים תלונה במשטרה נגד שכנו בטענה שזה איים לרצוח אותו.
לפי הכרעת הדין, לאחר ויכוח נוסף בין השניים באותו עניין, עלה השכן לביתו של לוי כשבידו שני מפתחות שבדים. כשפתח לוי את הדלת הכה אותו השכן בראשו, ואז התפתחה קטטה בין השניים במהלכה דקר לוי את השכן והביא למותו.
לוי נידון לעשר שנות מאסר, והיום קבעו השופטים כי יש להפחית את עונשו לשמונה שנים. בית המשפט העליון קבע כי יש להתייחס לעברו הנקי של שמעון לוי ולכך שמי שהביא לקטטה ולקיומה היה השכן ולא לוי עצמו.
עם זאת, כתבו: "יש לתת את הדעת לערך של קדושת החיים שנקטעו ולחומרה הרבה שיש ליייחס למעשה שהביא למותו של אדם... חרף התנהגותו האלימה של המנוח אין לקפד את פתיל חייו של אדם גם אם איבד צלם אנוש בהתנהגותו הבלתי-אנושית".