לילד יש חום? אל תמהרו לרוץ לרופא
המרפאות וחדרי המיון גדושים באלפי הורים מודאגים מעליית חום אצל ילדיהם. אבל חום הוא בדרך כלל לא סיבה לדאגה ובטח לא סיבה להביא את הילד למרפאה עמוסה חיידקים ווירוסים שלילד עדיין אין. איך נדע מתי בכל זאת כדאי להתחיל לדאוג? כל מה שהורה חייב לדעת: כתבה ראשונה בסדרה
מד החום שוב מראה 39 מעלות, ואתם כרגיל משקשקים? קחו אוויר. החום אינו מה שמדאיג, אלא המחלה שגרמה לעלייתו. ברוב המכריע של המקרים, מחלות חום אצל תינוקות, פעוטות וילדים נגרמות על ידי וירוסים שאין להם כל טיפול. זאת ועוד: חשיפת הילד למיליארדי החיידקים והנגיפים הרובצים במרפאות קופת חולים ובתי החולים רק מגבירה את הסיכון שלו ללקות במחלות נוספות, קשות הרבה יותר.
ההשערה המקובלת היא שחילוף החומרים של החיידקים והנגיפים משתבש
לפקוח עיניים
מצבים המחייבים בדיקת רופא
1. חום מעל 41 מעלות. •
2. אפטיות של התינוק. •
3. ריריות פה יבשות ועיניים ללא דמעות בתינוק מקיא או משלשל. •
4. שילשול רירי או דמי. •
5. נקודות אדומות שאינן נעלמות בלחיצה קלה. •
6. מחלות כרוניות המערבות את מערכת החיסון.
מה לעשות בבית?
סביבה חמה מעלה חום: וודאו שטמפרטורת החדר אינה עולה על 22 מעלות. אל תלבישו את התינוק או הילד ביותר משכבה אחת של בגדים. שימו לב: טמפרטורה קרה אינה גורמת לעליית חום (אלא חיידקים ונגיפים). מנגד, סביבה חמה מדי מהווה כר מצויין להתרבות חיידקים ולהחרפת המחלה.
רחצו את התינוק או הילד באמבטיות פושרות: שלבו אותן בתרופות להורדת חום: אקמולי כל 4 שעות, ובמקביל נורופן או אדוויל (מעל גיל 3 חודשים) כל 8 שעות.
אל תמדדו חום כל רבע שעה: מספיקות שתיים-שלוש מדידות ביום. תנו לתרופות צ'אנס לעבוד. הספיגה שלהן בגוף מתרחשת רק לאחר כשעה מרגע הבליעה.
בכל מקרה זכרו שמה שקובע הוא מצבו הכללי של הילד: אם הילד חיוני, עירני, מחייך, משחק ומצליח לשתות, אינו סובל מקוצר נשימה ניכר, אינו סובל מהקאות בלתי פוסקות או משילשולים ריריים-דמיים וללא פריחה על העור שאינה נעלמת בלחיצה קלה – סביר להניח שמדובר במחלה ויראלית שתחלוף מאליה תוך מספר ימים.
מתי צריך לפנות לרופא?
- חום מעל 41 מעלות צלזיוס נחשב למדאיג ודורש טיפול מיידי.
- חום מעל 38.2 מעלות בשתי מדידות שנלקחו בהפרש של כשלוש שעות, אצל תינוק מתחת לגיל 40 יום, דורש בדיקות ואישפוז בבית חולים. בגיל זה, במקרים נדירים מאוד, עלולה מחלת חום לבטא מחלה חיידקית קשה ללא סימן חיצוני.
- חום מעל 39 מעלות, הנמשך יותר משלושה ימים ואינו מגיב לתרופות להורדת חום.
- חום מעל 39 מעלות המלווה בקוצר נשימה.
- פריחה על העור בצורת נקודות אדומות קטנות, שאינה נעלמת לכמה שניות בלחיצה.
- ריריות פה יבשות ועיניים ללא דמעות בתינוק הסובל גם מהקאות מרובות או שילשולים.
- שילשולים ריריים (נראים כנזלת) או דמיים.
- מצבו הכללי של הילד תמיד קובע: ילד מתנשם, מקיא פעמים רבות, חיוור מאוד, ישנוני או אפאתי עם חום תקין ואף נמוך, מדאיג יותר מילד הסובל מ-40 מעלות חום שמשחק וצוחק.
- ילדים הסובלים ממחלות רקע כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת, מחלות כשל חיסוני ומחלות כרוניות אחרות, מחייבים בדיקת רופא בכל עליית חום.
- ילדים המקבלים טיפול תרופתי כרוני, כדוגמת סטרואידים, דורשים אף הם בדיקה רפואית בשל נטיית תרופות מסוימות "לרמות" את מנגנון ויסות החום, ולהראות מדדים נמוכים מהחום האמיתי.
פורסם לראשונה 22/01/2007 20:17
מומלץ לא להוריד חום
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים