ט"ו בשבט: האם פירות מיובשים באמת בריאים?
לקראת ט"ו בשבט - אל תתנו ל"פירות" בפירות המיובשים להטעות אתכם - מדובר בממתק לכל דבר, ומעבר למחיר הקלורי הנכבד, לא בטוח אם זה בריא. מה בכל זאת עדיף לבחור מהסלסלה הצבעונית
קשה לעמוד בפיתויי ט"ו בשבט. סלסלות הפירות המיובשים האורבות לנו עמוסות בצבעים וטעמים, וכך אנו מוצאים את עצמנו טורפים מבלי משים מאות קלוריות יבשות אך מתוקות. הפירות המיובשים עשירים בערכים תזונתיים אך ממש לא בטוח שערכם הקלורי שווה זלילה בלי חשבון.
ענבל קרקו, הדיאטנית הראשית של "שומרי משקל", מסבירה כי פרי מיובש הוא
הפרי | יחידה | קלוריות |
משמש | 10 גר' | 24 |
שזיף | 15 גר' | 36 |
תאנה | 20 גר' | 50 |
תמר | 15 גר' | 28 |
צימוקים | כף | 60 |
פאפאיה | 100 גר' | 350 |
אננס | 100 גר' | 350 |
שקדים | 100 גר' | 597 |
מזון מרוכז. מתיקותו נובעת מהוצאת נוזלי הפרי וריכוז תוכנו פי חמישה, לרבות רמת הסוכר שבו. מסיבה זו ממש, הערך הקלורי של הפירות היבשים הוא פי חמישה בהשוואה לזה של פרי רגיל. אל תיטעו: משמש מיובש שווה בדיוק למשמש טרי, אלא שהוא שוקל הרבה פחות ולכן בד"כ אוכלים 4-5 לפני שנעצרים.
שוחרי הבריאות למיניהם פוסלים את הממתקים הקונבנציונלים כמו שוקולד, עוגיות וחטיפים ובוחרים בממתקים בריאים במקומם. פרי מיובש הוא אכן ממתק טבעי ובריא אך הוא עדיין ממתק. קרקו מוסיפה כי בזמנים עברו היו משאירים את הפירות להתייבש בשמש, מה ששמר על הערך התזונתי שלהם. כיום חלק מהפירות מיובשים בתהליך תעשייתי ומכילים גופרית כחומר משמר.
בניגוד למה שאנו ממהרים להסיק, פירות מיובשים חמוצים אינם בהכרח זולים יותר בקלוריות מפירות יבשים מתוקים. חמוציות למשל, יקרות יותר בקלורית מצימוקים. עובדה זו נכונה אגב גם לפירות טריים: אין קשר בהכרח בין הקלוריות למידת חמיצות הפרי. את הפירות המיובשים מומלץ לשטוף לפני האכילה, בדיוק כמו פירות טריים.
אננס ופאפיה הם הפירות המיובשים העתירים ביותר בקלוריות, לעומתם משמשים, שזיפים ותפוחי עץ מיובשים הכי משתלמים. משמש מיובש עשיר מאוד בברזל. למעשה, כמות הברזל במשמשים מיובשים גבוהה פי 2 ויותר מאשר זו שבבשר בקר. שזיף יבש מוכח בהשפעתו על זירוז יציאות ומניעת עצירות. תוכלו להשרות 2 שזיפים במים רותחים למשך הלילה, ולשתות את הנוזל בבוקר על קיבה ריקה. היציאה - מובטחת.
זהירות מיוחדת כדאי להפנות לשלל האגוזים והבוטנים שאין סלסלת פירות שפוסחת עליהם. אגוזים ובוטנים עשירים מאוד קלוריות: 100 גרם שלהם, יכולים להסתיים בכ-800 קלוריות. גם המלח הרב בהם מתובלים האגוזים והבוטנים עלול לגרום לעליית לחץ דם אצל אנשים בקבוצות סיכון.
אבל יש לאלה גם תכונות טובות: השומן באגוזים הוא שומן בריא (בלתי רווי) ולכן מומלץ לאכול מהם בכמויות מתונות. אגוז מלך נחשב למלך האגוזים בזכות תכולת חומצות שומן מסוג אומגה 3 התורמות לבריאות הלב וכלי הדם. מומלץ לשלב כמות קטנה ממנו בסלטים או בקינוחים. עם זאת, קליית האגוזים מקלקלת את השומן הבריא שבתוכם. עדיף לאכול אותם טריים.