האם משרד הבריאות הסתיר מוות משפעת?
היסטריה שלמה פשתה במדינה בעקבות 4 מקרי מוות לאחר החיסון. במשרד הבריאות לא מצאו כל קשר, וגם לא מצאו לנכון לדווח על 11 מקרי מוות נוספים: "מדי יום מתים בישראל 100 בני-אדם, חלקם הגדול קשישים או חולים במחלות כרוניות"
במהלך החודש שלאחר מותם של ארבעה ישראלים שחוסנו נגד שפעת, התקבלו במשרד הבריאות עוד 11 דיווחים על מקרי תמותה לאחר החיסון. כך פורסם היום (ב') בגלי צה"ל. עם זאת, לא נמצא קשר בין אף אחד מהמקרים לחיסון.
בכנס בנושא בריאות הציבור, שנערך בשבוע שעבר באוניברסיטת בן-גוריון, בישרה ד"ר אמיליה אניס, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות במשרד הבריאות, על הנתונים החדשים. היא הבהירה עם זאת, כי בארבעת מקרי המוות הראשונים שנבדקו "לא היו תסמינים משותפים או סיבת מוות משותפת לנפטרים. בבדיקות מעבדה של התרכיב, לרבות בבדיקה טוקסיקולוגית ווירולוגית, לא נמצאו ממצאים חריגים. הסיכון לתמותה בקרב מקבלי החיסון לא היה גבוה יותר מהצפוי לגבי קבוצת אוכלוסיה זו, כלומר: אנשים מבוגרים וחולים במחלות ממושכות".
מדוע אם כן לא נמסר המידע הזה לציבור? לדברי מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, "אין על מה לדווח - כי המקרים לא קשורים לחיסון". הוא ציין כי בכל יום מתים בישראל 100 בני-אדם, חלקם הגדול - קשישים או חולים במחלות כרוניות. "בעקבות מקרי המוות בקריית-גת ביקשנו מטעמי זהירות שאם מישהו מת, יגידו לנו וכל המקרים הללו נבדקים", הוסיף. בנוסף הזכירו במשרד הבריאות, שלא חלה כל חובת דיווח לציבור על מקרי מוות.
שר הבריאות יעקב בן-יזרי הסביר כי "הדיווח שנמסר על ידי ד"ר אניס המחיש שאלה שהלכו לעולמם לא היו קשורים לחיסון השפעת. אין מה
לקשור את כל המקרים, אנשים מתו כדרך הטבע. חשוב להבין שאין קשר ולכן אין מה לדווח". הוא הוסיף: "צר לי אם חלק הדירו את רגליהם ולא הלכו להתחסן. אנחנו מרגישים את זה בנתוני התפוסה של בתי החולים".
בעוד שבשנה שעברה, בשל בהלת שפעת העופות אזלו כל החיסונים כבר בחודש דצמבר וחוסנו כמיליון בני אדם, השנה, בשל המחסור בחיסונים ובשל הבהלה בציבור בעקבות מקרי המוות, התחסנו רק כ-650 אלף איש. אגב, משרד הבריאות מתכנן לערוך מחקר, שיבדוק את שיעורי התמותה בקרב קבוצה באוכלוסייה שהתחסנה נגד שפעת, בהשוואה לקבוצה שלא התחסנה. אולם תוצאות של מחקר כזה יתקבלו רק בעוד יותר משנה.