שתף קטע נבחר

עידן חדש בנפאל: המורדים השתלבו בפרלמנט

מורדים קומוניסטים שעד לפני כמה חודשים השתייכו לארגון מחתרתי, תפסו היום את מקומותיהם בפרלמנט הנפאלי. לאחר שאושרה החוקה שסללה את דרכם לפוליטיקה, נשבעו המורדים אמונים למדינה. על בימת הפרלמנט נישאו נאומים חוצבי להבות: "התקבלו החלטות שייכתבו באותיות זהב בהיסטוריה הנפאלית"

סיומו של עשור עקוב מדם? הפרלמנט של נפאל התפזר היום (ב') ומיד התכנס במקומו פרלמנט חדש שכלל 83 צירים המייצגים את המורדים הקומוניסטים. המהלך סימן למעשה את הפעם הראשונה בה שולבו המורדים במערכת הפוליטית בנפאל אחרי עשור של מאבק אלים שגבה 13 אלף קורבנות.

 

דרכם של המורדים לבית הנבחרים נסללה לאחר שהפרלמנט האחרון אישר את החוקה הזמנית, שעל הטיוטה שלה חתמו בשבוע שעבר נציגי הממשלה והקומוניסטים. לפי החוקה שאושרה, המורדים יישבו כעת לצד ברית שבע-המפלגות המושלות בפרלמנט, ויקבלו כרבע מ-330 המושבים בבית.

 

שר המשפטים הנפאלי, נרדנרה ביקראם נמוונג, אמר כי "החוקה הזמנית תשרת את טובת העם, ומציינת שהכוח הביצועי נותר אצל העם". החוקה שאושרה היום קובעת עוד כי הסמכויות הביצועיות יעברו מידיו של המלך לראש הממשלה.


מנהיגי המורדים נכנסים לבניין הפרלמנט (צילום: רויטרס)

 

לצד אלפי נפאלים שנשאו את עיניהם למרקעי הטלוויזיה, נשבעו נציגי המורדים אמונים למדינה. באירוע צפו גם מנהיגי המורדים עצמם, שישבו בגלריה הפתוחה לציבור של בית הנבחרים. "זהו הישג של עשר שנות מאבק עממי שנוהל על ידי העם הנפאלי", אמר אחד ממנהיגי המורדים.

 

מנהיג המפלגה הקומוניסטית, מדהב קומאר נפאל, אמר בראיון מהפרלמנט כי "הבית קיבל החלטות שייכתבו באותיות זהב בהיסטוריה הנפאלית".

 

אותם מורדים, שכעת ייקחו חלק בהנהגת הממלכה, היו עד לפני תשעה חודשים קבוצה מחתרית שפעלה מחוץ לחוק. נפאלים רבים תולים כעת תקווה ששילוב המורדים בפוליטיקה, יסתום את הגולל על מאבקי-דמים שהתקיימו בין המורדים לשלטונות בעשר השנים האחרונות, וגבו את חייהם של כ-13 אלף בני אדם.  

 

נפאל חדשה

המאבקים בין הצדדים החלו בשנת 1996, כאשר המורדים פתחו ב"מלחמת עם" בניסיון לכונן רפובליקה קומוניסטית. לפני תשעה חודשים, בעקבות התקוממות עממית נגד המלך גיאננרה, הגיעו המורדים להפסקת אש עם הממשלה - ובחודש נובמבר שעבר נחתם בין הצצדים הסכם שלום.  

 

"היום הוא יום של פיוס בקרב כל המפלגות הפוליטיות ואזרחים", אמר ראש הממשלה הנפאלי, גיריג'ה פרסד קוירלה, לחברי הפרלמנט. בין הנציגים הקומוניסטים שנכנסו לפרלמנט נכללים נשים וחברי ארגונים חברתיים שנדחקו בשנים האחרונות לשוליים הפוליטיים בנפאל.

 

גם סגן נשיא מפלגת הקונגרס, הגדולה במדינה, אמר כי "ההכרזה על החוקה החדשה היא צעד מהפכני בייסוד נפאל חדשה. כעת, נפאל תהיה עדה ליציבות ולשלום בר-קיימא".

 

האו"ם מגיע, הממשלה בדרך 

ההערכה היא כי בחודש הבא תוקם ממשלה זמנית שתמנה גם מורדים לשעבר. בחודש יוני צפויות להתקיים בחירות כלליות במדינה - שבסופן יוחלט האם לבטל את המלוכה כליל.

 

בינתיים, האו"ם יחל מחר לפקח על איסוף הנשק מידי המורדים, בניסיון לשמור על היציבות. בימים האחרונים המליץ מזכ"ל האו"ם החדש, באן קי-מון, לשלוח לנפאל כוח משימה בלתי-תלוי. לקראת המהלך האפשרי, שוקדים באו"ם על ניסוח טיוטה שתובא לאישור מועצת הביטחון.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשבעים אמונים
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
ישתלבו בממשלה. המורדים
צילום: רויטרס
מומלצים