סיוט בגן השעשועים. כשאמא רואה את הבת שלה עפה מהנדנדה
"בשניות הראשונות לפני שהיא התחילה לבכות רק רציתי לשמוע אותה, כדי לדעת שהיא חיה", מספרת מנצ'ו בראמס, שביתה שנטל עפה לפני כשנה מנדנדה. למרות המקרים הקשים, כ-89 אחוז מהמתקנים בגנים ציבוריים וגני ילדים אינם עומדים בדרישות התקן
"קיבלתי את הילדה במתנה פעם נוספת" מספרת מנצ'ו בראמס, שלפני כשנה ראתה את ביתה בת החמש עפה מהנדנדה בגן השעשועים השכונתי ברמות רמז, חיפה. "לראות את הילדה שלך במצב כזה זה מזעזע. בשניות הראשונות לפני שהיא התחילה לבכות רק רציתי לשמוע אותה, כדי לדעת שהיא חיה".
שנטל, היום כבר תלמידת כיתה א', נחתה על משטח האספלט, כשני מטר מאחורי הנדנדה. פיה נפגע ושיניה נשברו והוצאו מאוחר יותר בניתוח. היא אושפזה בבית החולים רמב"ם למשך ארבעה ימים, נותחה בהרדמה מלאה וניזונה על ידי אינפוזיה. הסיבה לפגיעה החמורה של שנטל הקטנה נעוצה בליקויים במשטח המגן המכסה את "רצפת" גן המשחקים.
הצעקות, הבכי
במדינת ישראל, קיים תקן לגני שעשועים (ת"י 1498), המגדיר את דרישות הבטיחות שבהן צריכים לעמוד גני השעשועים. התקן קובע כי סביב המתקנים יועמדו משטחים בולמי זעזועים, העמידים בפני שחיקה והמונעים החלקה. לדוגמה: חול בעומק של 30 ס"מ לפחות או משטח בלימה סינטטי תיקני בעובי של 12 ס"מ לפחות. בגן השעשועים ברמת רמז לא היה משטח שעמד בדרישות הללו.
"משטח הספוג לא חיפה על השטח שסביב הנדנדה. הוא היה בלוי, מלא חורים ומהוה, וכתוצאה מכך נפגעה הילדה שלי. זה היה פשוט מחזה אימים. הדם, הצעקות, הבכי. עד היום היא נזכרת בזה. היא לא התאוששה מהפגיעה, היא סובלת מכאבי ראש ובכל פעם שהיא מתיישבת על נדנדה היא מתלוננת על כאבי בטן", מספרת מנצ'ו.
כ-89 אחוז מהמתקנים בגנים ציבוריים וגני ילדים אינם עומדים בדרישות התקן. מקרים מדאיגים כמו המקרה של שנטל או המקרה שהתרחש לפני ימים אחדים בכפר קרע, בו נפטרה ילדה בת חמש, מעידים עד כמה דרוש פיקוח שיאכוף את דרישות התקן ב-50 אלף גני שעשועים ברחבי הארץ.
על פי ההערכה, משרד התמ"ת הממונה על האכיפה, בודק רק כמאה גני שעשועים בשנה. מהנתונים שמסר הממונה על התקינה במשרד לארגון 'בטרם' - המרכז לבטיחות ובריאות ילדים, בשנים 1999 – 2003, נבדקו מדגמית 996 גנים ציבוריים ובכולם נמצאו ליקויים!
הזנחה וחוסר הקפדה
לפני כשנתיים ערך ארגון "בטרם" סקר טלפוני בקרב מדגם מייצג של 661 הורים לילדים עד גיל 15. המרואיינים נשאלו בנוגע לליקויי בטיחות בגנים ציבוריים שבהם משחקים ילדיהם. מהסקר עולה כי לפחות 50% מהנשאלים נתקלו בליקויי בטיחות בגני שעשועים. בין סוגי הליקויים שנמצאו היו מתקנים שבורים או בלתי תקינים. 35 אחוז היו מתקנים גבוהים ללא מעקה מספק, ונמצאו מתקנים רבים גבוהים ללא משטח בלימה הולם.
"ההזנחה וחוסר ההקפדה על דרישות התקן עולים לנו בפגיעות רבות וקשות", אומרים ב"בטרם". "מנתוני אשפוז ילדים עולה כי בשנים 2002-1997 אירעו 721 מקרי נפילות של ילדים באתרי משחקים ושעשועים. לפחות 85% מהנפילות בגני שעשועים היו נפילות מגובה וקבוצת הגילאים המצויה בסיכון לנפילה בגני שעשועים היא קבוצת בני השנתיים עד שש שנים".
הנתונים שהצטברו בארגון חושפים פרטים קשים על סוגי הפגיעות והיקפן: "הפגיעות הקטלניות ביותר הנגרמות בגני שעשועים הינן פגיעות חנק כתוצאה מהילכדות צווארו או ראשו של הילד בין שלבי המתקן", מוסרים מאירגון "בטרם".
המלצות בטיחות
מומחי הארגון ממליצים להורים להקפיד על מספר כללים בבואם לבחור גן משחקים:
- יש להרחיק ילדים צעירים מנדנדות וקרוסלות בתנועה.
- השימוש במתקנים יוגבל אך ורק לאופן השימוש המקובל בהם.
- אין לאפשר לילדים לאכול בעת שימוש במתקנים, מחשש לחנק.
- כשבוחרים גן לשחק בו, יש להתאים לילד את המתקן המתאים לו, לפי הגיל המצוין עליו.
- יש להקפיד על לבוש מתאים בעת השימוש במתקנים – הימנעות מבגדים רפויים, משרוכים, גומיות שיער, צעיפים או כל חלק משתלשל העלול לגרום להילכדות הילד במתקן או בחלקיו.
- חשוב לחנך את הילדים להתנהגות נכונה, בטיחותית ומתחשבת בעת המשחק.
- על מבוגר להשגיח בכל זמן המשחק על הילד ולשמור עימו על קשר עין רצוף. זאת מאחר ולמעלה מ – 40 אחוז מן הפגיעות מיוחסות לחוסר השגחה נאותה של מבוגר בעת המשחק.
לפי הנתונים והמקרים הקשים, ברור שדרושה חקיקה שתאכוף את הפיקוח על גני המשחקים. ח"כ זבולון אורלב עשה צעד בכיוון על מנת שמקרים כמו המקרים המסופרים כאן לא ישנו והגיש לפני מספר חודשים הצעת חוק בנושא. נקווה שהצעד הזה יניב פירות ויוביל לבטיחות גבוהה יותר במקום בו ילדים צריכים רק לבלות, לצחוק ולהנות.
- תשובות לשאלות בנושאי בטיחות ניתן לקבל באתר בטרם
, או בטלפון: 03-9263111.