שתף קטע נבחר
 

זהב מבטן האדמה: תבשיל חיטה בסילאן וזעתר

ניר צוק מחזיר אותנו אל החיטה בצורתה הראשונית ומציע תבשיל משביע ומנחם לימים קרים במיוחד, עם טעם מתקתק שמוסיף דבש תמרים

באחרונה רמז הרופא כי מומלץ לי להמעיט באכילת קמח על מוצריו. בהיותי פציינט ממושמע התיישבתי באחד הבקרים אל מול הגשם המכה בחלון, ובעודי לוגם קפה של שחר, ניהלתי רשימה של כל המנות שהרופא הורה לשכוח מהן. עם תום שני עמודים כללה הרשימה שלי כריכים, מאפים, פסטות, עוגות, קוסקוס, תבשילי חיטה. תבשילי חיטה , שאלתי בדמעות שהרטיבו בלא רחם את הרשימה הארוכה. ארוכה מדי.

 

חיינו רצופים בווריאציות על חיטה, שמלווה את המין האנושי כבר משחר ימי הקולינריה: המצרים סגדו לה בתקופת הברונזה, אז הייתה הדגן העיקרי, מנוע הכלכלה וסמל לעושר. תנועות אידיאולוגיות חרטו את הצמח העשבוני החד-שנתי על דגליהן ובישראל נטועים יישובים שהחיטה ושלוחותיה היא בסיס שמם: מ"שיבולים" בדרום, "בית דגן‭,"‬ "דגניה‭,"‬ "תל קציר" ועד "גדיש" בעמק יזרעאל.

 

החיטה משמשת גם ברפואה העממית: יהודי תימן נוהגים לעשות אמבטיות של סובין נגד כאבי שיגרון, יהודי אלגשיר ומרוקו מכינים מבורגול מרק סמיך המסייע לטיפול בחוסר דם. מיץ נבט חיטה הפך בימינו למגיפה אופנתית, וידועונים מכל העולם פותחים איתו את הבוקר כטיפול מונע לבעיות מעיים. אם אתם בני מזל שיכולים להמשיך לאכול כאוות נפשכם מהדגן המנחם הזה, שווה שתנסו את מתכון החיטה בסילאן, שאין ממנו מנחם ומשביע ביום חורף קר. אני הולך להתנחם בסיר תפוחי אדמה (מתכון, אגב, בקרוב‭.(‬

 

תבשיל חיטה בסילאן וזעתר

המרכיבים:

2 בצלים קטנים

50 גרם חמאה

1/2 1 כוסות חיטה

3 כוסות מים רותחים

4 גבעולי זעתר טרי

3 כפות סילאן 

3 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. קוצצים את הבצל לקוביות קטנות ומאדים בסיר עם חמאה עד לשקיפות.
  2. מוסיפים את החיטה לסיר, מתבלים במלח ופלפל ומטגנים כ-3 דקות נוספות. מוסיפים מים רותחים, מערבבים ומכסים, מבשלים על אש קטנה כ-20 דקות.
  3. אל החיטה החמה מוסיפים סילאן, שמן זית, עלי זעתר ומתקנים תיבול.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלווה אותנו משחר הקולינריה. חיטה
צילום: סי די בנק
מומלצים