"כשגדלתי הבנתי שאני מאלה שאונסים אותם"
מאז שהייתה בת 4 נפלה לירז קורבן להתעללות מינית מצד קרוב משפחה. "במשך שנים הרגשתי שיש לי כתם ענק על המצח", היא סיפרה בכנס 'התעללות והזנחת ילדים' של מרכז נגה. "זה שיש לי היום בן זוג כבר קרוב לשנה, זה הניצחון שלי", הוסיפה בגאווה
"בגיל 16, כשהחבר הכי טוב שלי שאל אותי למה אני אדם עם התנהגות מוזרה, השבתי לו שזה בגלל שאנסו אותי כשהייתי קטנה. הזהרתי אותו שאני אתאבד אם הוא יספר למישהו. התחושה הייתה שאסור לספר, אפילו כשהייתי בטיפול לא העזתי לספר שום דבר. תמיד הרגשתי אשמה ולא הצלחתי להודות במה שעברתי, שנים הרגשתי שיש לי כתם ענק על המצח". את המונולוג המזעזע והכואב הזה סיפרה היום (א') ל-ynet לירז (שם בדוי), בת 29 ממרכז הארץ, שהשתתפה בכנס "התעללות והזנחת ילדים" שאורגן על ידי מרכז "נגה" בקריה האקדמית אונו.
מאז שהייתה בת 4 ועד גיל 12 עברה לירז התעללות מינית מצד קרוב משפחה. היום, בהיותה אדם בוגר, ללירז ברור שרוב בני משפחתה ידעו על מה שעבר עליה, אך העדיפו לטאטא את הכול מתחת לשטיח ולשתוק. "המשפחה בחרה להיות פחות איתי ויותר איתו", היא אומרת.
רק כשהייתה בת 9 הבינה לירז כי היא מעשיו של קרוב משפחתה אסורים והיא נופלת קורבן להתעללות מינית. זה קרה כאשר קרוב משפחתה אנס אותה לראשונה, היא חשה כאב עז ואמרה שתספר לאמה על המקרה. "אותו בחור שפגע בי כל-כך נבהל שהוא כמעט חנק אותי", היא מספרת. "אז הבנתי שמשהו ממש לא בסדר. כשהגעתי לחטיבה, התחלתי לקרוא ספרי פסיכולוגיה לנוער ואז הבנתי שאני מהילדים האלה שאונסים אותם".
היום לירז מנסה לשמור על יחסים "קורקטיים", כהגדרתה, עם המשפחה. "אני רותחת על המשפחה שלי. הייתה לי אפשרות להתנתק מהם וגם ניסיתי את זה למשך שנתיים. בסוף בחרתי באפשרות השנייה - לשכוח ולא לסלוח, לנסות לקבל לפחות חלק מהמשפחה, וכך יצרתי לי משפחה חלופית".
לא התלוננה במשטרה
לירז אינה נוהגת ללכת לאירועים משפחתיים בשל חששה לפגוש במי שהרס את ילדותה. פעם אחת, כשחשה שמחובתה להגיע, פגשה אותו. באותו אירוע, כשאשתו לצידו, היא נגשה אליו לאחר שנעץ בה מבטים והטיחה בו בפני כולם: "בכל מקום שאני אהיה, אני לא רוצה לראות אותך שם, ואל תסתכל עליי".
למרות ההתעללות הקשה שעברה, לירז לא התלוננה במשטרה. "גם אם הוא יגיע לבית משפט הוא לא יקבל מעבר לחמש שנים, וזה לא שווה לי את המאמץ", היא אומרת. "מבחינתי, עצם זה שאני לא משותקת ומסוגלת לדבר, וזה שיש לי היום בן זוג כבר קרוב לשנה, זה הניצחון. אבל קו הגבול שלי יהיה אם אשתו תיכנס להריון - על זה אני לא אשתוק. מי שפגע פעם אחת - ימשיך לפגוע, ואני רוצה להגן על הילדים העתידיים שלו".
אשת ראש הממשלה, עליזה אולמרט, השתתפה גם היא בכנס ואמרה כי הנטייה בחברה הישראלית היא להדחיק, להכחיש ולמזער את ממדי תופעות ההתעללות: "הנטייה בארץ היא להיות מזועזע ומופתע לנוכח אירוע כזה או אחר, כאילו זה לא ייתכן".
ד"ר דנה פוגץ', ראש מרכז נגה: "המדינה מזניחה את נושא ההתעללות בילדים. רשויות הרווחה קורסות ולעובדים סוציאליים אין כלים להעניק לילדים את מה שהם צריכים לקבל. גם המשפחות לא מקבלות שום סיוע - הרי חיי המשפחה משתנים לגמרי וההורים לא מקבלים שום טיפול נפשי או ייעוץ איך צריך לדבר עם הילד. אם יש לך ילדה בת 6 שאנסו אותה, איך אתה מסביר לה בגיל ההתבגרות שמין יכול להיות גם דבר טוב?".