מופז: אחמדי-נג'אד לא מטורף, הוא אדם נחוש
שר התחבורה, ומי ששימש עד לא מזמן כשר הביטחון התייחס בכנס הרצליה לאיום האיראני והבהיר: "לא הייתי מגדיר את אחמדי-נג'אד כמטורף. איני פסיכולוג, אך ברור לי שיש לנו עסק עם אדם המונע על ידי אידיאולוגיה קיצונית". על התפטרות רב אלוף חלוץ: "החלטה אמיצה הנוטלת אחריות"
"מחמוד אחמדי-נג'אד מאמין שנשלח בהשגחה שמימית. אני האחרון שהייתי מגדיר אותו כמטורף" - כך הגדיר הערב (יום א') שר התחבורה, שאול מופז, את מנהיג איראן ונשיאה, מחמוד אחמדי-נג'אד. "למרות שאינני בעל הכשרה של פסיכולוג ברור לי שיש לנו עסק עם אדם המונע על ידי אידיאולוגיה קיצונית, שנחוש למלא את משימתו ופועל בשליחות אנשי הדת", הוסיף.
מופז, שדיבר בכנס הרצליה של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי, ציין כי "היכולות האיראניות הולכות ומתקדמות, והיום בו היכולות יושגו זה היום בו הכוונות ימומשו. ליום הזה אסור לנו להגיע. בחירתו של אחמדי-נג'אד משקפת את חולשתם של החוגים הפרגמטים במדינה. אחמדי-נג'אד נבחר לנשיאות בגלל השנאה לאחרים, בזכות הצהרותיו לקחת מהעשירים ולתת לעניים. מאז הוא תפס את כיסא הנשיאות לפני כשנה וחצי הוא ממשיך בהתלהמות הקיצונית נגד ישראל, ארה"ב והמערב.
לדברי מופז, "בפברואר הקרוב תציין איראן 28 שנים למהפכה האיסלאמית. אני סבור שאם נלך לציבור האיראני היום ונשאל אותו 'האם לזה פיללו', התשובה תהיה שלילית. בתוך הבית פנימה איראן מתקשה לפתור את הבעיות הכלכליות והחברתיות שלה. איראן היא מדינה שמהפכות עממיות אינן זרות לה. העם האיראני לא פעם חרץ את גורלו במו ידיו, ואולי השינוי יבוא מתוכו".
"אל תגידו לא ידענו"
לסיכום נאומו פנה מופז ליושבים בקהל ואמר: "אני מקווה שתחזרו לבירותיכם עם המסקנה הברורה - העולם אינו יכול להרשות לעצמו להעלים עין ולהיות אדיש לנוכח הניסיונות של איראן להשגת נשק גרעיני. העולם לא יכול לומר לא ידענו, לא הבנו את גודל המשמעות, לא ראינו את הסכנה. אין לנו את הפריבילגיה הזאת, לא לעולם ולא לנו הישראלים. עליכם לצאת מכאן עם ההבנה כי מלים נחרצות אינן מספיקות, אנו נדרשים למעשים".
מופז, אגב, לא התאפק והתייחס להתפטרות הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ. לדבריו, "כאחד ששירת את מדינת ישראל 40 שנה במערכת הביטחון, אני אומר שהחלטתו של רא"ל דן חלוץ היא החלטה אמיצה הנוטלת אחריות. ההחלטה של חלוץ הייתה החלטה אמיצה ואחראית. הוא קצין רב זכויות. צה"ל הוא צבא חזק, אין חזק ממנו במזרח התיכון. במלחמה האחרונה חיילי צה"ל הוכיחו אומץ לב. אין טובים מהם".
עוד התייחס להאשמות לפיהן הכשלים במלחמת לבנון השנייה מקורם בעצימת עיניים. "בקיץ האחרון ראינו כיצד איראן הקימה לה מדינת בת, או יותר נכון בת ערובה בדרום לבנון. אנשי המודיעין של מדינת ישראל לא עצמו עיניים בשנים האחרונות והרכיבו תמונה בהירה על היקף הנשק האסטרטגי שהוכן בדרום לבנון. ולראיה, הנשק האסטרטגי הושמד בלחימה תוך זמן קצר. אותם אנשי מודיעין מספרים לנו היום כי איראן מחדשת את הזרמת אמצעי הלחימה. עלינו להכין את המענה הנדרש", סיכם.
"איראן צריכה להחליט באיזה צד היא"
תת מזכירת המדינה האמריקנית לעניינים מדיניים, ניקולס ברנס, אמר באותו מושב בכינוס כי "אין ספק בכך שאיראן רוצה להשיג נשק גרעיני". לדבריו, הסנקציות שהוטלו על איראן במועצת הביטחון "לא השיגו את כל מה שרצינו, אבל זו התחלה". עוד אמר כי "איראן צריכה לבחור האם היא איתנו או נגדנו. אנחנו לא רוצים עימות אבל איראן צריכה ללמוד לכבד את העמדה הבינלאומית".
בתדרוך עם כתבים ציין ברנס כי על איראן לשנות את מדיניותה עד ה-21 בפברואר, ואם לא תעשה כן - תפתח הקהילה הבינלאומית בדיונים על צעדים דיפלומטיים נוקשים יותר נגדה.
ברנס כיוון את דבריו לסעיף בהחלטה 1737 שקיבלה מועצת הביטחון נגד איראן, בו נקבע כי הסנקציות שהוטלו עליה יבוטלו, אם טהרן תקפיא תוך 60 יום את פעילות העשרת האורניום שלה. עם זאת, תת מזכיר המדינה האמריקנית העריך כי איראן לא תענה לאתגר ותמשיך בפעילותה, כך שלא יהיה מנוס אלא להמשיך בהפעלת הלחצים עליה.
מכבש הלחצים האמריקני על איראן כולל בין השאר נסיון לשכנע את רוסיה וסין שלא למכור לה נשק. בנוסף, מנסים האמריקנים לעודד מדינות באירופה להגביל את אשראי הסחר של איראן ובמקביל לעודד בנקים ומוסדות פיננסיים בינלאומיים לנתק את עסקיהם עימה.