בתי ספר ערביים יצטרפו לזרם ה"ממלכתי דתי"
שרת החינוך, יולי תמיר, יוזמת שיוך בתי ספר פרטיים ערבים לזרם ה"ממלכתי דתי". בסיור שערכה היום ביפו - נתקלה תמיר במציאות המקומית: נשירה מוגברת, חשש מפני מריבות החמולות וויתור על לימודים בגלל קשיי פרנסה
שרת החינוך, יולי תמיר פועלת בימים אלה לשנות את חוק חינוך חובה, כך שיאפשר לבתי ספר פרטיים ערביים השייכים לזרם החינוך המוכר שאינו רשמי להצטרף לזרם הממלכתי ולהיקרא "ממלכתיים דתיים". כך גילתה השרה בשיחה עם ynet, במהלך סיור שערכה היום (יום ב') בבתי הספר הערביים בעיר יפו. כיום מאפשר החוק רק לבתי ספר יהודיים דתיים להיקרא "ממלכתיים" ולקבל תוספת שעות עבור לימודי דת.
בעבר פורסם כי בכוונת תמיר להילחם בבתי הספר הפרטיים ולהגדיל את מספר התלמידים הלומדים בחינוך הממלכתי. לדברי תמיר "מזה ארבעה חודשים אנו בודקים מול הפרקליטות כיצד ניתן לספח את בתי הספר הערבים הפרטיים המעוניינים בכך לחינוך הממלכתי. ישנה בעיה במיוחד בנושא בתי הספר הכנסייתיים, מאחר והמבנים שלהם אינם בבעלות המדינה, אלא בבעלות פרטית".
יולי תמיר במהלך הסיור ביפו (צילום: ניב קלדרון)
בחלק מבתי הספר הכנסיתיים ביפו מוכנים להצטרף לזרם הממלכתי. האב ארטורו וסאטרו, מנהל בית הספר הערבי כנסייתי "טרה-סנטה" מספר על בעיה נוספת: "בית הספר הראשון שלנו כבר קיים מאות שנים, עוד לפני קום המדינה. יש לנו את היופי שלנו והייחודיות שלנו ואנחנו לא רוצים לשנות את התכנים. אנחנו רוצים ללמד בצורה שלנו, אם כי אנחנו מלמדים לפי דרישות תוכנית הלימודים של משרד החינוך".
מריבות בין חמולות, תלמידות שנושרות לפני תום הלימודים בשל חתונה ותלמידים המוותרים על לימודים בשל הצורך לפרנס את משפחתם - הם רק חלק מהבעיות הקשות שהציגו מנהלי בתי הספר בחינוך הערבי ביפו לשרת החינוך, יולי תמיר, לח"כ נדיה חילו ונציגי משרד החינוך במערכת החינוך היפואית, במהלך הסיור שערכו בעיר.
ביפו לומדים היום כ-6,000 תלמידים ערביים ב-12 בתי ספר. אחוז הנשירה בחלק זה של העיר גבוה במיוחד ועומד בשנים האחרונות על למעלה ממחצית מהתלמידים.
הדילמה: חתונה או לימודים
בתיכון הממלכתי מקיף י"ב, מקדם את התלמידים ציור ובו הסיסמא "למידה מינקות ועד המוות". בציור נראית תינוקת גדלה לילדה, אחר כך לנערה ולאישה זקנה. אולם בניגוד לסיסמה המעודדת, מספר מנהל בית הספר, עבד אלחלים סטל, כי הצוות החינוכי נאבק על כל תלמיד ותלמידה.
67% מתלמידי בית הספר הם נתמכי סעד ואחוז התלמידים החלשים גבוה ביחס לממוצע הארצי. מבין הנושרות, הסיבה העיקרית היא אירוסין והקמת חיי משפחה. "עבור התלמידות זה או חתונה או לימודים", אומר אלחלים סטל. לדבריו, "בקרב הנושרים ישנם גם תלמידים רבים שבוחרים לפרוש מוקדם כדי לסיים את לימודיהם".
לדברי המנהל, התלמידים חוששים להגיע לבית הספר בשל מריבות בין חמולות בעיר. עם זאת, למרות בקשות חוזרות ונשנות לשומר נוסף בבית הספר ולמרות ההסכמה על חשיבות הצבת מצלמות מעקב - דבר לא נעשה.
אלחלים סטל מספר ש"אחוז גדול מהתלמידים הם ממשפחות המסוכסכות על רקע פלילי מחוץ לבית הספר. התלמידים חיים בפחד. כיום ה'חיסולים' הם בקרב בוגרים מעל גיל 18, אולם אנחנו חוששים שיבוא היום והקרבות יכנסו לתוך שטח בית הספר".