הצעת חוק: להגביל את השימוש בריטלין
"תרופת הריטלין ניתנת לקטינים בישראל בקלות מקוממת", טוען ח"כ יורם מרציאנו, שהגיש הצעת חוק להגביל את השימוש בריטלין לילדים ובני נוער מתחת לגיל 18. מומחה: הגבלת השימוש לאלה הזקוקים לתרופה תעמיד אותם בפני סכנות רבות
אלפי ישראלים לוקים בהפרעות קשב וריכוז ונוטלים את התרופה ריטלין. הצעת חוק חדשה, אותה הגיש אתמול (ב') ח"כ יורם מרציאנו (העבודה), מציעה להגביל את השימוש בתרופה ובתרופות הרגעה אחרות, לילדים ובני נוער מתחת לגיל 18. בתגובה אומרים המומחים: הגבלת השימוש לאלה שזקוקים לה תגביר את הפשיעה, פריצת המסגרות והשימוש בסמים.
חמישה עד עשרה אחוז מהישראלים לוקים בהפרעות קשב וריכוז, תסמונת המאופיינת באימפולסיביות, הפרעות בריכוז ופעילות יתר. מאז תחילת השימוש בריטלין חל מהפך באיכות חייהם של הילדים שנזקקו לתרופה.
בהצעת החוק החדשה, אותה הגיש ח"כ מרציאנו, נקבע כי השימוש בריטלין ובתרופות הרגעה אחרות בקרב ילדים מתחת לגיל 18 יוגבל. לדברי מרציאנו, מנהלות יצרניות התרופות מסעות תעמולה בקרב פסיכיאטרים, רופאים מורים והורים על נפלאות התרופה.
על פי ההצעה, תיאסר פעילות פרסומית של הריטלין ודומיו בפני קטינים, הורים גננות ומורים. סעיף נוסף מתייחס לאיומים ויאסור על מוסד חינוכי לקפח ילד שאינו מטופל בריטלין. ההצעה קובעת עוד שורת הגבלות מחמירה למירשם ריטלין, שיתקבל רק לאחר אבחונים ממושכים ונסיונות של טיפולים אחרים שיידרשו קודם למתן התרופה.
הטיפול בריטלין ידחה עוד יותר
על פי הנחיות משרד הבריאות, מירשם הריטלין מותר היום בידי מומחים לפסיכיאטריה של הילד, נוירולוגיית ילדים או רופאי ילדים המומחים להתפתחות הילד. קודם למתן הריטלין מתבצע אבחון פסיכולוגי, ומבחן TOVA, במהלכו מתבקש הילד לבצע מטלה משעממת מול נקודה מרצדת במחשב, לאחריה מקבל מנת ריטלין וחוזר על המטלה. השיפור מוערך בניקוד וקובע את מידת ההשפעה של הריטלין.
תהליך האבחון כיום, עד למתן הריטלין, אורך חודשים ארוכים, במהלכם הילד אינו מטופל כלל. התורים הממושכים למומחה הנדרש ולאבחונים, עשויים להגיע גם לכדי חצי שנה ויותר. הצעת החוק החדשה צפויה להאריך עוד יותר את תחילת הטיפול בריטלין ודומיו.
מרציאנו: ילדי הריטלין נובלים למול הוריהם
פנינו לח"כ מרציאנו לבקשת תגובה, אולם זה הפנה אותנו אל דוברו האישי שמסר כי הרעיון להצעת החוק הגיע מנסיונו של ח"כ מרציאנו עם בן משפחתו, וכי השימוש בריטלין בקרב צעירים שנחשבים היפראקטיביים או כאלה עם בעיות למידה הוא נפוץ מידי כיום.
"הנתונים שבידינו מצביעים על כך שתרופת הריטלין ניתנת לקטינים בישראל בקלות מקוממת", אומר מרציאנו באמצעות דוברו. "הגברת הקושי במתן התרופה תסייע לילדים ובני נוער לחוות התפתחות נורמלית שאינה כוללת התערבות תרופתית באמצעות סמי הרגעה למיניהם".
עוד טוען מרציאנו כי על השפעות הלוואי של ריטלין "יכולים להעיד מאות הורים בישראל שצפו בילדיהם נובלים למול עיניהם, אחרי שטופלו באמצעות ריטלין ותרופות הרגעה אחרות".
מומחה: אין תחליף לריטלין
פרופ' אבינועם שופר, מנהל המחלקה לנוירולוגיית ילדים ומומחה להפרעות קשב וריכוז, טוען מנגד, כי הגבלת השימוש בריטלין לאלה הזקוקים לתרופה, תסכן את הילדים ובני הנוער: "אנחנו יודעים שמי שיש לו ADHD עומד בפני סכנות לא פשוטות", אומר פרופ' שופר. "ללא טיפול הם צומחים עם תסכול, דימוי עצמי ירוד ובוגרים פחות טובים לחברה".
"אנחנו יודעים שיש ילדים כאלה שאינם מטופלים ונפלטים מבית הספר, בורחים לעישון, בורחים לסמים. יש כאלה שעלולים לפתח התנגשויות עם החוק. הם מעורבים יותר בתאונות דרכים. אלה ילדים שתהיה מה שתהיה מנת המשכל שלהם – יהיה להם קשה לממש את הפוטנציאל האישי שלהם, ולכל מקום שיגיעו אליו בהשוואה לבני גילם הם יהיו תת משיגנים. מכיוון שמדובר ב-5-10 אחוז מכלל הבוגרים, זהו נתח לא קטן מהאוכלוסיה הבוגרת".
"אין תחליף לריטלין", מסכם פרופ' שופר. "זוהי התרופה עם שיעור ההצלחה הגבוה ביותר בטיפול ב-ADHD, עם כל כך הרבה נסיון מחקר ושנות שימוש. מי שיש לו הפרעת קשב, מרציאנו יאלץ להסביר לו מדוע לא יוכל להשתמש בריטלין".