86% מהציבור: ההון משתלט על השלטון
חקירות של ראש ממשלה ובכירים במערכת המס בישראל מערערים לגמרי את אמון הציבור במפלגות השלטון בישראל. סקר חדש מגלה נתונים עגומים: 89% מהציבור הישראלי אינם מרוצים מתפקוד מערכות הממשל בישראל. כ-60% הסבירו את אי היציבות השלטונית במשבר מנהיגות
רוב מהותי מקרב אזרחי ישראל סבור כי בעלי ההון הולכים ומשתלטים על השלטון. 86% מהציבור משוכנעים כי קיימת סכנה מוחשית להשתלטותם של בעלי ההון על המפלגות והשלטון בישראל.
הנתונים הלא-ממש-מפתיעים עולים מסקר מיוחד, שנערך השבוע על-ידי מכון "מרקט ווטש" עבור המרכז הרעיוני חינוכי של קרן ברל כצנלסון, לקראת כנס בנושא המשטר הנשיאותי. הסקר התקיים בצל המשבר השלטוני, פרשת רשות המסים וחשדות אחרים, שצצים ועולים חדשות לבקרים כלפי ראשי המדינה.
35% מהנשאלים ציינו כי כבר קיימת בפועל השתלטות של בעלי ממון על השלטון. היתר סוברים כי סכנת ההשתלטות קיימת ברמה כזאת או אחרת. הסקר העלה נתון קשה נוסף: 89% מהציבור הישראלי אינם מרוצה מתפקוד מערכות הממשל בישראל.
משבר מנהיגות ואי יציבות
הנשאלים התבקשו להתייחס לחוסר היציבות השלטונית בישראל. כ-60% מהם הסבירו את האי יציבות השלטונית במשבר מנהיגות. לעומתם, 34% טענו כי בעייתיות במבנה הממשל היא שפוגעת ביציבותו. רק 43% סברו כי גורמי האכיפה ומבקר המדינה תורמים ליציבות הממשל. לעומתם, 31% ציינו כי הללו אינם משפיעים כלל על היציבות השלטונית, ו-16% אף ציינו כי הם דווקא פוגעים בה.
כפיתרון אפשרי לבעיית היציבות ציינו למעלה מ-30% מהנסקרים, כי יש להעלות את אחוז החסימה ל-5%. כ-22% סברו כי יש לחזור לשיטת הבחירה הישירה לראשות הממשלה, ואחוז זהה ציינו כי הפיתרון נעוץ במעבר למשטר נשיאותי, בדומה לזה שבארה"ב.
הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של 492 נבדקים. "התוצאות מדליקות נורה אדומה", אומר יגאל צחור, מנהל המרכז הרעיוני חינוכי של קרן ברל כצנלסון, ומזהיר: "אחוז גבוהה כל-כך של ישראלים, אשר אינם מרוצים מתפקוד המערכת השלטונית, מחייב בחינה מחודשת ומיידית של המערכת ונקודות התורפה שלה. התמהמהות נוספת תעמיד את החברה הישראלית בסכנת התמוטטות".