חוק מיחזור הצמיגים אושר במליאת הכנסת
החוק מחייב יצרני ויבואני הצמיגים לאסוף את הצמיגים לאחר גמר השימוש בהם ולהעבירם למיחזור. על בעלי עסקים מטיל החוק חובה לאחסן את הצמיגים מבלי לגרום למפגע סביבתי
מליאת הכנסת אישרה השבוע בקריאה שנייה ושלישית את החוק למחזור צמיגים משומשים. מטרתו של חוק זה להסדיר סילוק ומחזור של צמיגים משומשים באופן שימנע את המפגעים הסביבתיים הכרוכים בהשלכה לא מוסדרת שלהם ולחיסכון בחומרי גלם.
החוק הוא פרי יוזמה משותפת לעמותת אדם טבע ודין, המשרד לאיכות הסביבה, ח"כ מיכאל נודלמן (קדימה) ובתמיכתו של יו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה, ח"כ ראלב מג'אדלה.
על פי החוק החדש, יצרני ויבואני הצמיגים יהיו אחראים לאסוף את הצמיגים לאחר גמר השימוש בהם ולהעבירם למיחזור. אחריות זאת באה לידי ביטוי ביעדי סילוק ומיחזור של צמיגים משומשים. לאחר תקופת התארגנות בה יותר גם סילוק צמיגים לאתרי פסולת, יחויבו יצרני ויבואני הצמיגים למיחזר את כל הצמיגים שאספו, במהלך הדרגתי של 7 שנים.
בנוסף לאחריות על יבואני ויצרני הצמיגים מטיל החוק אחריות על בעלי עסקים לממכר ותיקון צמיגים לאחסן צמיגים בצורה שתמנע הצטברות מים ומפגעים סביבתיים ומחייב אותם לפנות את הצמיגים באופן סדיר אל יבואני ויצרני הצמיגים כך שלא יווצרו מאגרי צמיגים גדולים.
החוק חל גם על חברות התחבורה הגדולות כגון אגד ודן ועל ארגונים ממשלתיים כמו משרד הביטחון שברשותם מאות אלפי צמיגים משומשים ומחייב אותם להעביר את הצמיגים למחזור.
אלעד עמיחי, ממונה מחזור במשרד להגנת הסביבה מסר כי מידי שנה יוצאים בישראל כ-3 מיליון צמיגים משימוש והופכים לפסולת. צמיגים משומשים מושלכים בניגוד לחוק ומזהמים את השטחים הפתוחים ומקורות המים. בצמיגים משומשים בהם הצטברו מים התגלו מוקדי דגירה של יתושים ובניהם גם יתוש הנמר האסיאתי שעלול להעביר מחלות קשות לאדם. אלפי צמיגים משומשים הועברו במשך שנים למגרשים לא חוקיים שם הם מהווים פוטנציאל לשריפות ענק וזיהום אוויר קשה. באתרי הפסולת מהווים הצמיגים בעיה תפעולית קשה מכיוון שלא ניתן לדחוס אותם ובחלל הפנימי עלולים להצטבר תשטיפי פסולת וגז שעלול להתלקח.
משליכים צמיגים משומשים
צילום: זיהוי פלילי מרחב יפתח
מומלצים