שתף קטע נבחר

 

ארה"ב שוב תקפה מטרות בסומליה

שבועיים לאחר תקיפה של מעוז פעילי אל-קאעידה בדרום סומליה אישר הפנטגון כי בוצעה תקיפה שניה, אולם לא מסר פרטים על המטרות והפגיעות. בתוך כך נפגש בכיר אמריקני עם בכיר איסלמי שהסגיר עצמו לקניה כדי לקדם יוזמה לפיוס לאומי, שתשיב את היציבות לסומליה השסועה

ארצות הברית אישרה היום (ד') כי תקפה בפעם השניה מטרות בסומליה.

 

התקיפה השניה באה כשבועיים לאחר שמטוס אמריקני תקף והרג, לטענת גורמים בפנטגון, לפחות שמונה פעילים הקשורים לארגון אל-קאעידה, שהסתתרו בקרב אנשי המיליציות האיסלמיות במעוזם בדרום סומליה.

 

גורם צבאי אמר כי המטרות בתקיפה השניה היו אנשי איגוד בתי הדין האיסלמיים - קבוצה קיצונית שהפעילה מיליציה חמושה והשתלטה על סומליה לתקופה של מספר חודשים עד שנהדפה בסוף דצמבר דרומה על ידי כוחות צבא סומליה וצבא אתיופיה. גורם צבאי אחר אמר כי המטרה הייתה פעיל אל-קאעידה. הפנטגון סירב למסור פרטים.

 

על פי המודיעין שבידי וושינגטון, בין אנשי איגוד בתי הדין האיסלמיים מסתתרים פעילים בכירים באל-קאעידה, וביניהם פעילים שאחראים לפיגועים נגד שגרירויות ארצות הברית בקניה וטנזניה ב-1998, והפיגוע נגד בית המלון הישראלי "פארדייס" בניירובי ב-2002.

 

לאחר התקיפה הראשונה לפני שבועיים אמרו גורמים אמריקנים כי המטרה הייתה לפגוע בבכיר הפעילים - פאזול עבדאללה מוחמד. מיד לאחר התקיפה דיווח גורם סומלי בכיר כי מוחמד נהרג אולם כעבור מספר ימים דווח כי הוא ככל הנראה עדיין בין החיים.

 

ארצות הברית ומדינות נוספות פועלות בתקופה האחרונה במישור הצבאי והדיפלומטי כדי להבטיח שהממשלה הסומלית תצליח לעמוד על רגליה ולתפוס את השלטון באופן יציב. אחת האפשרויות היא גיוס אנשי איגוד בתי הדין האיסלמיים לצורך תהליך של פיוס לאומי.

 

בתוך כך דווח כי שגריר ארצות הברית בקניה, מייקל רנברגר, המשמש גם כשליחהּ בסומליה, נפגש עם אחד מבכירי איגוד בתי הדין האיסלמיים, שייח שריף אחמד, שהסגיר עצמו ונמצא במעצר בקניה. רנברגר אמר שאחמד יוכל לשמש דמות מפתח בתהליך של פיוס שיוביל לאיחוי הקרעים ואיחוד הפלגים החמושים השונים במדינה.

 

ארה"ב לוחצת על ממשלת סומליה לקיים עימו מגעים. נשיא סומליה אמר שאחמד יילקח לסומליה "ושם נראה מה לעשות איתו". גורמים בקניה אמרו שאחמד ככל הנראה יבקש מקלט מדיני בתימן וקניה לא תעביר אותו לידי הממשלה הסומלית מחשש לחייו.

 

ארצות הברית דאגה מזה מספר שנים שסומליה, הממוקמת בקרן אפריקה ומקשרת בין מזרח היבשת לחצי האי הערבי, תהפוך למעוז ולבסיס הפעילות של ארגון אל-קאעידה. הסברה הייתה שהטרוריסטים ינצלו את חוסר היציבות ששורר במדינה מאז הדחתו של הרודן מוחמד סעיד ברה ב-1991, כדי לפעול באין מפריע.

 

השתלטות המיליציות המוסלמיות של איגוד בתי הדין האיסלמיים הייתה מבחינה זו מכה קשה למאמצים של ארצות הברית לדחוק את רגלי הטרור מיבשת אפריקה. מסיבה זו תמכה ארצות הברית באופן גלוי - וגם באפיקים חשאיים - בכניסה של צבא אתיופיה לשטח סומליה, כדי לסייע לצבא המקומי לחסל את המיליציות החמושות. ביומיים האחרונים החלו חיילי צבא אתיופיה לעזוב את מוגדישו כאשר ברקע נמשכים המגעים בנוגע לשיגור חיילים ממדינות אפריקה השכנות לצורך שמירת השלום בסומליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקיפה שניה תוך שבועיים. מסוק אמריקני
צילום: איי פי
המטרה של התקיפה הראשונה. מוחמד
צילום: איי פי
שיחות פיוס? שייח שריף אחמד
צילום: איי פי
מומלצים