עכשיו העונה - כרוב ניצנים טרי כבר טעמתם?
אם עד כה טעמתם כרוב ניצנים קפוא בלבד - הגיעה העת להכיר את כרוב הניצנים הטרי, המספק חוויה שונה לחלוטין. יעל גרטי מספרת ומגישה ארבעה מתכונים קלילים
כרוב ניצנים טרי בחמאה ושבבי שקדים | סלט תפו"א וכרוב ניצנים | כרוב ניצנים טרי בשומשום וסויה | כרוב ניצנים עם ערמונים |
"כילד שנאתי כרוב ניצנים", מספר ידידי ג', "כיוון שהזדמן לי לטעום אך ורק כרוב ניצנים קפוא. כאשר טעמתי כרוב ניצנים טרי בפעם הראשונה הבנתי מה הקטע...". ואכן, כרוב הניצנים הטרי, שעונתו החלה ממש עכשיו, שונה במידה רבה מכרוב הניצנים הקפוא, הנוטה לעתים למרירות מסוימת.
בשאיפה לגלות כיצד משתבש טעמו של כרוב הניצנים הטרי בצורתו הקפואה צלצלתי לדוברת חברת "סנפרוסט", שלא ממש הבינה על איזו מרירות אני מדברת (ואולי גם מה מביא אותי להתעסק בזוטות שכאלה). "טעמו של כרוב הניצנים הטרי נשמר בשיטת ההקפאה", מסרה בנחישות הדוברת, "אך ישנם זנים רבים של כרוב ניצנים וטעמי הירק עשויים להשתנות בין הזנים השונים".
כך או כך, כרוב הניצנים הטרי מומלץ, על שום טעמו ורעננותו, כחוויה מתקנת לכל מי שנמנע מכרוב ניצנים עד היום - ובכלל.
כרוב ניצנים - כרטיס ביקור
כרוב הניצנים, הנראה כמו כרוב מיניאטורי, הוא בן למשפחת המצליבים (Brassicacea), בדומה לברוקולי, כרוב וכרובית. כרוב זה היה מוכר כבר בתקופה הרומית, אך במאה ה-16 דרך כוכבו בבלגיה, משם התפשט לרחבי אירופה. חיבתם של הבלגים לירק זה זיכתה אותו בשם Brussels sprout (ניצני בריסל, נשמע כמו שם של שכונה, לא?).
העובדה שירק זה מבכר קרירות מסבירה את הפופולאריות שלו בצפון אירופה; בארץ החלו לגדלו לפני שנים ספורות, בחודשי החורף בלבד.
כרוב הניצנים גדל על גבי גבעולים מוארכים, כשלכל גבעול צמודים 20-40 כרובונים, הנקטפים ידנית, בזה אחר זה, מה שמסביר את מחירו הגבוה יחסית. הוא דל קלוריות (10 קלוריות בכרובון בודד) ומכיל מכיל ויטמין A, C, חומצה פולית, סיבים תזונתיים ומעט ברזל.
היכן משיגים?
ניתן להשיג כרוב ניצנים ממש בימים אלו אצל הירקנים המובחרים, במרכולים גדולים דוגמת "מגה" ובאתר "אקזוטיקה". מחירו נע בין 9-13 שקלים לאריזה בת 350-400 גרם.
כיצד בוחרים?
כרוב ניצנים טוב הוא כרוב ניצנים שצבעו ירוק-רענן, קטן ככל שניתן, מוצק, נטול פגמים או חורים. יש לאחסנו במקרר.
איך מבשלים כרוב ניצנים טרי?
תחילה יש לנקות היטב את כרוב הניצנים הטרי, לקטום את הקצה ולקלוף עלים פגומים. אם נתקלתם בחורים - חתכו את הכרובון כדי לוודא שהוא נקי מחרקים. לפעמים האריזה כוללת כרובונים גדולים במיוחד: חתכו אותם לשניים לפני בישולם. כעת אפשר לשטוף את הכרובונים ולגשת לבישול, כשהאפשרויות הן:
- אידוי בשושנת אידוי או כלי במבוק
- בישול במי מלח בסיר: מומלץ להמנע מבישול יתר כדי שלא יתרכך יתר על המידה
- טיגון-ערבוב.
- אידוי ואח"כ אפיה, כשהוא מוקרם / עטוי ברוטב.
מה מכינים?
הדרך הפשוטה ביותר והנפוצה ביותר לאכול כרוב ניצנים היא לאדותו ולהקפיצו במעט חמאה. בנוסף ניתן להכין למשל:
- מרק או נזיד ירקות.
- מחית תפוחי אדמה וכרוב ניצנים.
- כרוב ניצנים מאודה עם בצלי אשלוט קצוצים מטוגנים ועשבי תיבול.
- כרוב ניצנים מאודה עם דלעת, שומשום ורוטב סויה.
- כרוב ניצנים מאודה עם פטריות אסיאתיות שחורות ורוטב סויה.
- כרוב ניצנים ברוטב חמאה ופקאנים.
- כרוב ניצנים מאודה בשמן זית ופרורי לחם או בשמן זית, פרורי לחם ופלפל צ'ילי יבש כתוש.
המתכונים שלהלן אינם יצירתיים או מסעירים במיוחד, יש בהם כדי להציע ארבע אופציות פשוטות וקלילות לירק טעים וחמוד, שלמען האמת אינו מצריך דבר מעבר לבישול קצר מאוד ותיבול פשוט מאד, כשהוא טרי ורענן.
מתכון קלאסי - פשוט וטעים.
המרכיבים (ל-2-3 מנות):
1 חב' (400-350 גרם) כרוב ניצנים טרי, מנוקה היטב
50 גרם שבבי שקדים מולבנים
30 גרם חמאה
מלח
פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- מבשלים כרוב ניצנים במי מלח על אש בינונית- גבוהה במשך 4-5 דקות. מעבירים למסננת.
- מחממים חמאה במחבת ומטגנים שבבי שקדים עד להזהבה נאה.
- מוסיפים כרוב ניצנים ומערבבים. מוסיפים מלח, פלפל שחור גרוס גס, מערבבים שוב ומגישים מיד.
קלאסי וטעים. כרוב ניצנים בחמאה ושקדים (צילום: יעל גרטי)
אני אוהבת לנצל את תפוחי האדמה הקטנים, המיועדים להכנה במיקרוגל, דווקא לאפייה בתנור, בקליפתם. בשילוב עם כרוב ניצנים טרי, בצל סגול ורוטב קליל - התוצאה היא סלט טעים, שאפשר לאכול כשהוא חם או קר. מוצעות כאן שתי אפשרויות שונות לרוטב, האחת מיועדת להכנה במעבד מזון והשניה - לערבוב ידני.
מרכיבים (ל-4 מנות):
שמן זית
1 חבילה (800 גרם) תפוחי אדמה קטנים למיקרו
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1 חב' (400-350 גרם) כרוב ניצנים טרי, מנוקה היטב
1 בצל סגול, חתוך לרצועות דקיקות
לרוטב א' (במעבד מזון):המרכיבים (לצנצנת בינונית):
1/2 צרור פטרוזיליה, שטופה
1/2 צרור שמיר, שטוף
5-6 כפות שמן זית
2 כפות גדושות מיונז או מיונז קל ("הלמנס" או "הלמנס לייט" מומלצים)
1 כף חרדל חלק איכותי
מיץ מ- 1 לימון
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1/2 כוס מים
לרוטב ב' (ערבוב ידני):
1 כף חרדל צרפתי חלק
3 כפות שמן זית
1/4 חבילת עירית, שטופה קצוצה דק מאוד
2 כפות חומץ שמפניה/ חומץ בן יין לבן/ חומץ בלסמי לבן
1 כף סוכר
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1 כף מים
אופן ההכנה:
- מחממים תנור לחום 180-200 מעלות.
- מניחים תפוחי אדמה בתבנית משומנת בשמן זית. מזליפים מעט שמן זית, מפזרים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס, מערבבים היטב ואופים עד להתרככות תפוחי האדמה, אך לא יתר על המידה. מוציאים ומצננים.
- מבשלים כרוב ניצנים במי מלח על אש בינונית- גבוהה במשך 4-5 דקות. מעבירים למסננת.
- מניחים את כל חומרי הרוטב במעבד מזון ומרסקים עד לקבלת רוטב חלק. טועמים ומוסיפים סוכר, מלח או פלפל לפי הטעם. (לחילופין מכינים את רוטב ב' ידנית: מערבבים את כל החומרים בקערית עד לקבלת רוטב חלק. טועמים ומוסיפים סוכר, מלח או פלפל במידת הצורך).
- מניחים בקערת הגשה: תפוחי אדמה, כרוב ניצנים ובצל סגול. יוצקים את הרוטב, מערבבים ומגישים.
מנה קלילה ומהירה, טעימה מאוד.
המרכיבים (ל-2-3 מנות):
1 חב' (400-350 גרם) כרוב ניצנים טרי, מנוקה היטב
4 כפות שומשום
1 כף שמן שומשום כהה
2 כפות מירין (לא חובה)
3-4 כפות רוטב סויה ("ימאסה" מומלץ)
מעט מאוד פלפל שחור גרוס גס
מעט מאוד פלפל צ'ילי יבש גרוס
אופן ההכנה:
- מבשלים כרוב ניצנים במי מלח על אש בינונית- גבוהה במשך 4-5 דקות. מעבירים למסננת.
- מחממים שמן שומשום במחבת רחבה על אש גבוהה ומטגנים שומשום עד להזהבה קלה, תוך השגחה צמודה וערבוב תמידי.
- מוסיפים כרוב ניצנים למחבת, מערבבים במשך 10 שניות ומוסיפים רוטב סויה. מערבבים במהירות ומוסיפים מירין (לא חובה), פלפל שחור גרוס גס ופלפל צ'ילי גרוס. מערבבים במשך 10 שניות, מסירים מן האש ומגישים מיד.
אין מרירות. כרוב ניצנים טרי (צילום: יעל גרטי)
שילוב קלאסי נוסף, שמקפיץ את כרוב הניצנים לגבהים קולינריים. מנה אלגנטית שיכולה להתאים לצד פירה, אורז או סתם כך, בפני עצמה. תענוג מחמם ואורגזמטי לגמרי.
במקום ערמונים קלופים מבושלים בוואקום (קנויים) אפשר כמובן להשתמש בערמונים טריים: חורצים בהם צלב ואופים בתנור עם מעט מים בתבנית.
המרכיבים (ל-2-3 מנות):
1 חב' (400-350 גרם) כרוב ניצנים טרי, מנוקה היטב
200 גרם ערמונים קלופים מבושלים, בוואקום, חצויים
30 גרם חמאה
3-4 כפות יין לבן
מלח
פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- מבשלים כרוב ניצנים במי מלח על אש גבוהה במשך 4-5 דקות. מעבירים למסננת.
- מחממים חמאה במחבת רחבה ומקפיצים ערמונים במשך 1-2 דקות.
- מוסיפים כרוב ניצנים ומערבבים במשך חצי דקה לערך.
- מוסיפים יין לבן ומניחים לו להספג, תוך כדי ערבוב, במשך חצי דקה לערך.
- מוסיפים מעט מלח ופלפל, מערבבים ומסירים מן האש. מגישים מייד.