לאן נעלמה ארוחת הערב המשפחתית?
פנטזיית הסעודה המזינה, השקטה והאידילית עם הילדים רחוקה מאוד מקרבות הרחוב המתרחשים מדי ערב מול הטלוויזיה בסלוננו, ומסתיימים בדרך־כלל בפיצה טייק־אווי ובפרצופים חמוצים. צוות המומחים שכינסנו מסביר איך להחזיר לארוחת הערב המשפחתית את כבודה האבוד (ואפילו את ערכה התזונתי)
בפנטזיה, אתם יושבים מדי ערב בשבע וחצי סביב שולחן האוכל המשפחתי, מקשיבים זה לחוויותיו של זה, משוחחים על עניינים ברומו של עולם (כולל עולמו של בן השלוש שמגלה את אותיות הא"ב, למשל,( ואוכלים מאכלים ביתיים שהורדו זה עתה מן האש או הוצאו מהתנור, והם בריאים ומזינים וטעימים לכל. הילדים אוכלים סלט, מבקשים עוד קצת גבינה, מתענגים על קינוח לפתן הפירות הטרי.
במציאות, שבע וחצי בערב היא השעה בה מגיע לשיאו המאבק על חילוץ הילדים מהצפייה בטלוויזיה. אחד מכם מנסה נואשות להבין מי מהילדים יסכים לאכול חביתה ומי מתעקש על פנקייקס. השני סוגר כמה ענייני עבודה במחשב ובסוף מזמינים פיצה, כדי לרצות את כולם וליהנות כבר מהשקט שאחרי. להרגלי האכילה הטובים שלהם, אתם מבטיחים, נדאג מחר. מקסימום מחרתיים.
העובדות - אוכלים לבד
סקר שנערך לאחרונה על־ידי מכון "טלסקר" עבור "תנובה" העלה כי כ־83 אחוזים מהציבור חושבים שארוחת ערב היא הזמן היחיד בו כל המשפחה ממש נפגשת, אולם רק 15 אחוזים באמת מתיישבים לארוחה משותפת כזו מדי ערב. 55 אחוזים מהישראלים אוכלים ארוחת ערב משפחתית רק פעם בשבוע או בכלל לא, ורק 15.9 אחוזים מקפידים על המנהג פעמיים־שלוש בשבוע.
בקרב 74 אחוזים מהמקפידים על ארוחה משותפת זמנה מוקדש לשיחה נעימה על ענייני דיומא. ברוב המשפחות 60) אחוזים) הנוכחות בארוחת הערב היא חלקית בלבד - כשהילדים בני פחות מ־12 אוכלים מוקדם יחסית, עם עצמם או עם אם המשפחה בלבד. כשהילדים בני 12־18 כל אחד מבני הבית אוכל בדרך־כלל בזמנו, בנפרד.
מחקרים שנערכו על־ידי מכון אדלר עבור "תנובה" מעלים כי השתתפות בארוחה משפחתית היא אמצעי להשגת אחריות משפחתית, החיונית לתחושת הקרבה בין הורים לילדיהם, לפיתוח יכולות עזרה עצמית והתמודדות עם בעיות ולהתפתחות חברתית ופסיכולוגית חיובית. נמצא כי מתבגרים בעלי כושר הסתגלות טוב יותר משתתפים בארוחות משפחתיות כחמש פעמים בשבוע. נמצאה זיקה בין מספר הפעמים בהן בני המשפחה אוכלים יחד לבין ההסתברות שבני נוער באותן משפחות ישתמשו בסמים ובאלכוהול.
חשיבותה של ארוחת הערב
לפני ההיבטים הפסיכולוגיים, יש להתייחס למשמעות הבריאותית. הפסיכולוגית יעל כץ, יועצת ל"שילב," ממליצה להסביר לילדים על האוכל, על חשיבות הוויטמינים והמינרלים, ועל פעילות מערכת העיכול, כדי לעודד את המוטיבציה לאכילה בריאה. חשוב לשמור על אווירה נינוחה ונעימה סביב שולחן ארוחת הערב ולתת לילד להיות שותף בבחירת מזונו מתוך מגוון אפשרויות מוגבל. חיוני להעביר לו את האחריות על תחושותיו - ללמוד לזהות מתי הוא שבע ולהפסיק לאכול באותה נקודה ולא דווקא "לגמור מהצלחת."
"ילדים צריכים לאכול בערב", מסבירה יעל אברבוך, דיאטנית ראשית ב"שטראוס מחלבות." "מטרת הארוחה הזו היא להחזיר לגופם את האנרגיה שהוציאו במהלך היום ולספק רכיבי תזונה שיעזרו לו להמשיך להתפתח. ארוחת הערב היא המכינה את הילד לקראת השינה, שהיא בעצמה חשובה מאוד לגדילה. ארוחת הערב צריכה לתמוך בגדילה הזאת ולפיכך יש חשיבות גדולה לצריכת הסידן לפני השינה."
לדברי שרית עטיה־שמואלי, דיאטנית קלינית ויועצת למועצת החלב, תזונה עשירה בסידן שמקורו במוצרי חלב עשויה למלא תפקיד חשוב במניעת השמנה ובטיפול בה. היא מצטטת מחקר חדש לפיו ילדים שצורכים מעט מוצרי חלב בשנות הילדות המוקדמות סובלים יותר מהשמנה בילדות ובגיל ההתבגרות, ומוסיפה כי תוספת מוצרי חלב בתפריטי ילדים אינה גורמת לעלייה במשקל, אלא משפרת את איכות התזונה הכללית. כיוון שהחברה הישראלית מעדיפה לרוב ארוחות קלות וחלביות בערב, לארוחת הערב משקל חשוב בהטמעת הרגלי צריכת הסידן בקרב ילדים ובוגרים כאחד.
זמן משפחה
לפי המומחים, כדאי להפוך את ארוחת הערב לזמן משפחה - הן בשל החשיבות הפסיכולוגית והן לצורך הקניית הרגלי אכילה נכונים. אכילה משפחתית, הוכיחו מחקרים, משפרת את איכות תזונת הילדים. זאת, כמובן, בהנחה שהיא מאוזנת ומכילה מקור חלבון (מוצרי חלב, ביצים, עוף או דג,( פחמימה (לחם, אורז, פסטה וכו׳) וירקות (טריים או מבושלים, מאודים או צלויים, במגוון צבעים.(
כשהילדים אוכלים בצהריים ארוחות צמחוניות, רצוי לשלב פעמיים־שלוש בשבוע בארוחת הערב בשר בקר טרי המכיל חלבון איכותי, ברזל זמין, ויטמינים מקבוצה B ואבץ. מומלץ לצמצם בכמויות השומן ולהעדיף שמן קנולה ושמן זית, זיתים, טחינה ואבוקדו, על־פני שומנים כמו חמאה ומרגרינה, ולוותר על שתייה מתוקה.
תעשיית המזון מחדשת כל הזמן מוצרים שאמורים לענות על צרכי התזונה החיוניים לילדים, ולאפשר להורים הכנה מהירה וקלה. לרוב מתהדרים המוצרים בהיותם מועשרים בוויטמינים ובמינרלים, ומופחתי שומן. המחיר לעיתים הוא בקלוריות ריקות של סוכר שמטרתן לערוב לחיך הילדים.
למשל, מעדני ילדים שונים, גבינות דלות שומן בטעמים משודרגים, נקניקיות מיני מופחתות שומן, ירקות קפואים אורגניים, פסטרמות דלות שומן, בורקס מופחתי שומן מקמח מלא, מאפי "גוד בייט" שיכולים להיות תחליף לפיצות אישיות, קציצות ירקות ושניצלים מהצומח, חלב לילדים, פתיתים בצורת לבבות, פסטות בצורת חיות וכלי רכב, קוסקוס מלא, דגני בוקר ומוצרי תיבול מרכיבים טבעיים בלבד.
ההמלצות
לפניכם ההמלצות של מכון אדלר לארוחת ערב משפחתית:
• יש למסד את הדפוס כשהילדים צעירים, כדי ליצור הרגל.
• כדאי להכניס את מועדי הארוחה המשפחתית ליומן ולתת להם עדיפות בלוח הזמנים.
• בזמן הארוחה יש לכבות את הטלוויזיה והטלפונים ולהיות מכווננים זה לזה.
• יש לאפשר לכל אחד מבני הבית להתבטא במהלך השיחה שנוצרת סביב השולחן.
• כדאי לאפשר לבני המשפחה להיות מעורבים בארוחת הערב באופנים שונים - בהכנה, בעריכת השולחן, בקניית המוצרים, בתכנון ובפינוי השולחן בסוף הארוחה.