אולמרט בפורום מטכ"ל: היו הצלחות במלחמה
בדיון של פורום מטכ"ל, שמע ראש הממשלה סקירה על תחקירי מלחמת לבנון, ופסק ש"אם מישהו היה אומר ב-11 ביולי שבעוד חצי שנה דרום לבנון יהיה נקי מחיזבאללה, היו אומרים שהוא משוגע". אולמרט יעיד בימים הקרובים בוועדת וינוגרד
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נפגש אמש (יום ה') עם פורום המטה הכללי של צה"ל, שמע את לקחי המלחמה בלבנון, שיבח את הרמטכ"ל היוצא, דן חלוץ, והכריז כי "היו הצלחות במלחמה". בפגישה הוצגו בפני ראש הממשלה הלקחים והממצאים העיקריים שעלו ב-50 דו"חות התחקיר שבדקו את כשלי המלחמה, ובראשם ממצאי דן שומרון, שבחן את התנהלות המטכ"ל.
בדיון עלה נושא ירי הרקטות, שלא פסק עד ליום האחרון וגם נושא חטיפת החיילים, שטרם הוחזרו, למרות שאולמרט הציב את החזרתם כאחד מיעדיה המרכזיים של המלחמה. לדברי אולמרט, "במלחמה היו הצלחות, אך לצדן היו גם כישלונות שמהם צריך להפיק לקחים ולפעול לתקנן כדי שלא יחזרו. אם מישהו היה אומר ב-11 ביולי שבעוד חצי שנה דרום לבנון יהיה נקי מחיזבאללה, שאף איש חיזבאללה לא יישב על הגבול, שלא תתרחשנה תקריות גבול ולו אחת, וישב שם צבא של 15,000 איש כולל צבא לבנון, היו אומרים עליו שהוא משוגע".
אולמרט בפורום מטכ"ל (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
את הדיון ניהל הרמטכ"ל הפורש. הרמטכ"ל העתידי, גבי אשכנזי, שמינויו טרם אושר על-ידי הממשלה, לא השתתף בדיון. לבד מפורום מטכ"ל השתתפו בדיון אנשי לשכת ראש הממשלה ובראשם ראש צוות הלשכה יורם טורבוביץ' והמזכיר הצבאי, האלוף גבי שמני. במהלך הדיון סקר כל אחד מאלופי המטכ"ל את התחקירים שבתחומי אחריותו.
האלופים דיברו על שורה של הצלחות שהוכיח צה"ל במלחמת לבנון השנייה, בהן את העובדה שאף טיל ארוך טווח מדגם "זילזאל" לא נורה לעבר ישראל. כמו כן ציינו את חיסול תשתיות הטילים ארוכי הטווח "אל-פג'ר" במהלך 34 דקות בליל המלחמה הראשון, פגיעה חמורה בתשתיות חיזבאללה וביכולותיו המבצעיות של הארגון. עם זאת ציינו האלופים גם כישלונות של צה"ל ואי עמידה ביעדים שהוגדרו.
גורם שהשתתף בדיון אמר שדרך התנהלותו של חלוץ הייתה עניינית מאוד. "האלופים לא חסכו מעצמם ביקורת במקומות שנדרשו", סיפר. למרות זאת, חלקם התמרמרו על כך שהישגים גדולים של צה"ל במהלך הלחימה לא פורסמו כראוי. "היום, בעולם של דימויים, תדמיות, סטיגמות וראשים מדברים, המלחמה אינה נמדדת במדד אובייקטיבי", אמר אחד מאלופי המטכ"ל לראש הממשלה. "היום הכל עניין של דימויים".
"חלוץ, איש אמיץ ואיש מופת"
במהלך הדיון לא עלו הסוגיות הפרסונאליות, באשר לאחריות האישית של מפקדי הצבא. כך למשל לא הוזכרה עובדת התפטרותו של מפקד אוגדה 91, גל הירש, ושל אלוף פיקוד הצפון, אודי אדם. לעומת זאת ראש הממשלה עצמו דיבר על צערו העמוק בגין התפטרותו של הרמטכ"ל דן חלוץ. "יש לי רק מילים חמות ביותר לדן חלוץ, איש אמיץ ואיש מופת".
אולמרט אמר כי "אפשר ללמוד על חלוץ דרך התחקירים שהורה לבצע. אני מעריך ומוקיר את אומץ הלב הציבורי שגילה דרך אופן ביצוע התחקירים לאחר סיום המלחמה. אני מעריך אותו יותר גם בזכות כך שבחר אנשים בעלי ביקורת נוקבת לערוך את התחקירים, שלא הותירו פרט לא מתוחקר".
ראש הממשלה הביע את אמונו שצה"ל יפיק את הלקחים כפי שעלו משורת התחקירים, "הדרך בה נהג הצבא בתחקרו את עצמו לאחר המלחמה, תתרום לתחושת הגאווה, העוצמה והמחוייבות של מפקדים צעירים שתלווה אותם ב-10 עד 15 השנים הבאות, עד שיגיעו אל שולחן המטכ"ל. הלקחים של המלחמה הזאת - אסור שירפו את ידיהם של מפקדים צעירים שיובילו מחר את צה"ל. תחקירים אלה והצלחות המלחמה הם שיובילו מחר את מפקדי צה"ל הצעירים". הוא הביע תקוותו שיקבל בקרוב את ארגזי התחקירים כדי שיוכל לעיין בהם לעומק.
במקביל נמשכים דיוניה של ועדת וינוגרד, שאמורה לשמוע בימים הקרובים את עדותו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט. הרמטכ"ל לשעבר, משה (בוגי) יעלון, העיד אתמול בפעם השנייה בפני הוועדה, החוקרת את התנהלות צה"ל והדרג המדיני במהלך מלחמת לבנון השנייה. הרמטכ"ל לשעבר זומן פעם נוספת לוועדה בעיקר כדי לספק מידע חסר ולהעניק השלמות לפרטים שעלו בעדויות השונות. לפני כשלושה שבועות העיד יעלון על תוכניות הצבא למקרה של עימות עם חיזבאללה ועל פעילות צה"ל בגזרה הצפונית לאחר חטיפת שלושת החיילים בשנת 2000.