ירי פצצות המצרר ללבנון - לטיפול הקונגרס
הקונגרס האמריקני צפוי לדון בשאלה האם השימוש שעשתה ישראל בפצצות מצרר במלחמה בלבנון נגד את הסכם מכירת הנשק עם ארה"ב. תשובה חיובית לשאלה עלולה להביא להפסקה זמנית של מכירת פצצות לישראל - אולם ההערכה היא כי ממשל בוש יימנע מצעדי ענישה. כך או כך, מדובר בצעד סמלי בלבד, שכן ישראל מייצרת פצצות מצרר בעצמה
ממשל בוש צפוי לדווח מחר (יום ב') לקונגרס, כי ייתכן שישראל הפרה את הסכם מכירת הנשק עם האמריקנים בכך שירתה פצצות מצרר לדרום לבנון, במהלך מלחמת לבנון השנייה. כך מדווח הבוקר (יום א') ה"ניו יורק טיימס".
לפי הדיווח, בתוך הממשל מתנהל ויכוח בשאלה האם יש להעניש את ישראל על השימוש שעשתה בפצצות כנגד ערים וכפרים, שמהם נורו טילים לעבר ישראל במהלך המלחמה.
פקידים בדרגי ביניים במחלקת המדינה ובפנטגון, טוענים כי ישראל הפרה את האיסור האמריקני על שימוש בפצצות מצרר באזורים מאוכלסים. לעומתם, סבורים גורמים אחרים כי ישראל השתמשה בפצצות הללו כהגנה עצמית, בניסיון לבלום את ירי הרקטות של החיזבאללה לעבר צפון המדינה. במקרה כזה, מדובר בהפרה טכנית בלבד של האיסור.
לפי ה"ניו יורק טיימס", ספק אם ממשל בוש יפעל להעניש את ישראל בעניין. ההחלטה בנושא נתונה בידי הנשיא בוש, אלא אם כן הקונגרס יחליט לחוקק חוק נגד ישראל.
ממשל רייגן, שהיה אוהד כלפי ישראל, כפה בשנת 1982 חרם של שש שנים במכירת פצצות מצרר לישראל, בגין שימוש בפצצות הללו במהלך מלחמת לבנון הראשונה. אם בסופו של דבר יחליט ממשל בוש להימנע ממכירת פצצות מצרר לישראל לתקופה מוגבלת, יהיה זה צעד בעל ערך הצהרתי בלבד. זאת, כיון שישראל מייצרת בעצמה פצצות מצרר.
בחודש אוגוסט החלו במלקת המדינה האמריקנית לחקור את החשדות לפיהם ישראל עברה על חוקי ייצא הנשק האמריקני. דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק, אישר כי התנהלה חקירה וכי הממצאים יועברו לקונגרס, אולי כבר מחר. מקורמק הוסיף עם זאת, כי "חשוב לזכור איזו מלחמה ניהלו בחיזבאללה. הם השתמשו באזרחים חפים מפשע כמחסה ללוחמיהם".
ישראל אינה מכחישה שעשתה שימוש בפצצות מצרר, ובמסמך מפורט שהועבר לידי האמריקנים, הודתה בירי אלפי פצצות מתוצרת אמריקנית לדרום לבנון. ואולם, בישראל מכחישים שהיתה הפרה של ההסכם האוסר ירי לעבר אזרחים. ישראל טוענת שלפני כל ירי לעבר אזורים מיושבים, היא הזהירה את האזרחים להימלט מבתיהם. ואכן, לטענת ישראל, כפרים ננטשו לפני פעולות צה"ל, שנועדו לפגוע בלוחמי חיזבאללה שירו רקטות לעבר ישראל.
מנתוני האו"ם עולה כי מאז סיום המלחמה בלבנון נהרגו 30 אזרחים ונפצעו כ-180, לאחר שנפגעו מפצצות מצרר שירתה ישראל. לפי הנתונים הללו, ישראל עשתה שימוש במאות פצצות מצרר. מתוכן, כ-95 אלף חלקיקי פצצות מצרר שנותרו בשטח פוצצו על ידי צוותי האו"ם.
גורמים בוושינגטון מודים כי ישראל שיתפה פעולה עם ארצות הברית בהבהרת נסיבות השימוש בפצצות. דובר שגרירות ישראל בוושינגטון, דוד סגל ציין בתגובתו כי "ישראל סבלה אבידות כבדות מירי הרקטות לעבר עריה, והשתמשה בזכותה להגן על אזרחיה".