שתף קטע נבחר
 

עיראק ממעוף הציפור

פרויקט שיקום הטבע בעיראק זכה לאחרונה לתנופה משמעותית תודות לפרסום מדריך שדה לזיהוי ציפורי עיראק. מדובר במדריך ראשון מסוגו במדינה ערבית המכיל מידע על מאות מיני ציפורים מקומיות ונודדות. ד"ר עזאם אלוואש, מנכ"ל ארגון "טבע עיראק" בראיון מיוחד ל-ynet מבגדד, מספר על הדרך הארוכה להחייאת "גן העדן" שנחרב, על חשיבות הציפורים לסביבה וגם על שיתוף פעולה אפשרי עם מדענים מישראל

תושבי עיראק לא היו היחידים שסבלו תחת שלטונו האכזרי של סדאם חוסיין. גם הטבע במדינה נפגע קשות מאז שמפלגת הבעת' עלתה לשלטון בסוף שנות השבעים. המלחמה העקובה מדם בין עיראק לאיראן, מאבקיו של סדאם בשבטים בדרום עיראק, מלחמת מפרץ כפולה ואינספור פיגועים הרסניים, גרמו לנזקים עצומים לבעלי החיים ולצמחייה העשירה בביצות הענק באיזור נהרות הפרת והחידקל.

 

"ייבוש הביצות במדינה הינו פשע לא רק נגד העם העיראקי, אלא נגד האנושות. הנזק שנגרם לאיזור היה עצום. עולם מים שלם שהתפרש על שטח בן 20 אלף קמ"ר, הפך למדבר תוך פחות מחמש שנים", אומר ד"ר עזאם אלוואש, מנכ"ל ארגון "טבע עיראק" בראיון מיוחד ל-ynet מבגדד.

 


מגלן שחור-ראש בפעולה

 

"איזורי הביצות מהווים מקום לעצירות ביניים קריטיות למיליוני ציפורים ועופות מים במהלך נדידתן ובמהלך חודשי החורף. מקום שהיה בעבר גן עדן לבעלי חיים, נעלם כליל. יתר על כן, הנזק לא הוגבל רק לביצות, אלא גם לנהרות הפרת והחידקל, שהפכו לנהרות שופכין מזוהמים", מציין ד"ר אלוואש. "תודות לכך שמפעלי תעשייה צבאיים השליכו את כל הפסולת הרעילה הישר למים. הטיפול בביוב הזורם גם כך היה שולי ביותר. למעשה, הגנה על איכות הסביבה מעולם לא הייתה קיימת בעיראק"

 

מעיראק לארה"ב ובחזרה

 

ד"ר עזאם אלוואש, בן 49, יליד העיר קוט בעיראק, התלווה כבר מגיל צעיר למסעותיו של אביו, ג'אווהד אלוואש, מהנדס מים מחוזי, באיזורי הביצות העצומות בעיראק במטרה לפתור סכסוכי מים מקומיים. בגיל 20, נמלט אלוואש מעיראק לאחר ההפיכה הצבאית על ידי מפלגת הבעת' והיגר לארה"ב. לאחר שהשלים במהלך השנים את הדוקטורט בתחום הנדסה אזרחית-גיאוטכנית, עסק בעשרים השנים האחרונות כיועץ בדרום קליפורניה. לפני כעשור הפך ד"ר אלוואש לפעיל פוליטי במפלגות של גולים עיראקיים וב-2003 החליט לעזוב את עבודתו כיועץ, על מנת לחזור לארץ הולדתו ולהתמקד בפרוייקט "השבת גן העדן" לעיראק.

 

"התחלתי לעסוק בעצמי בפעילות המדעית ובגיוס הכספים, לאט לאט שכרתי מדענים וסטודנטים בוגרי אוניברסיטאות בכדי לבנות את ליבת התוכנית. המטרה המרכזית שלנו היתה להתמקד בשיקום הביצות. השאיפה שלנו היא לשמש כארגון סביבתי-מדעי המוביל בעיראק ובסופו של דבר באיזור כולו", אומר ד"ר אלוואש, המבלה את זמנו בגיוס כספים לטובת הארגון בנסיעות עסקים תכופות לבגדד, חקר הביצות ונאומים בכנסים בינ"ל לטובת שיקום חיי הטבע בעיראק.

 

השלטונות מזניחים והטבע גוסס

 

מומחים מעריכים כי יותר מ-90 אחוזים משטחי הביצות נהרסו לאחר הזנחה פושעת מצד הממשל הקודם בעיראק. עם הירידה במפלס המים, כמות הדגים פחתה בצורה ניכרת ועימה ירידה חדה במספר הציפורים ועופות המים שניזונו מהם. כתוצאה ישירה מכך, גם החקלאות גססה לחלוטין ותושבים רבים נאלצו לעזוב לאיזורים אחרים בעיראק ולמדינות שכנות.

 


הצפת הביצות מחדש גרמה לטבע להתעורר לחיים

 

"בשנים האחרונות הוצפו מחדש כ-40 אחוזים משטחי הביצות והטבע החל להתעורר לחיים. התושבים גם החלו לשוב לאיזור כשהבינו שאפשר להתפרנס שוב מחקלאות. אנשי עיראק הם אלו שפרצו את הסכרים שעצרו את המים הרחק מהביצות. לא ארגון "טבע עיראק" ולא תוכנית האו"ם להגנת הסביבה עשו זאת, אלא האנשים עצמם", מבהיר ד"ר אלוואש. "התפקיד שלנו מוגבל לייעוץ בלבד ומתמקד בעיקר במציאת המקום המושלם לשבירת הסוללות החוסמות את זרימת המים והשפעה על הזרימה עצמה, כדי שנוכל לקיים בסופו של דבר מגוון רחב של בעלי חיים וצמחים בסביבתם הטבעית".

 

פרויקט בינלאומי לשיקום גן העדן

 

הארגון הבינלאומי "Birdlife International", נחשב כארגון מוביל הפועל למען הציפורים ברחבי העולם. תחת חסותו פועלים ארגוני שימור סביבתי ביותר ממאה מדינות, בניסיון לדאוג לסביבת המגורים הטבעית של הציפורים ולפיתרון בעיות סביבתיות המשפיעות עליהן. בשנת 2004 החל שיתוף פעולה מיוחד במינו בין "בירד-לייף" ל"טבע עיראק".

 

"בשנתיים האחרונות הדרכנו ביולוגים מקומיים מארגון "טבע עיראק" בכל הנוגע למחקר ומעקב אחר המתרחש בביצות", אומר ל-ynet ריצ'רד פורטר, יועץ בריטי בארגון "בירד-לייף". "ההדרכות התקיימו ברובן בסוריה ובירדן.

ניסינו למקד אותן בעיקר בפיתוח טכניקות תיעוד, זיהוי צמחים, מעקב אחרי השינויים בסביבות בתי הגידול של בעלי החיים וצמחי הבר באיזורי הביצות, בין נהרות הפרת והחידקל.

 

ישנה חשיבות גבוהה למדידת איכות המים במקומות הללו מאחר והם מהווים סממן ישיר לפוטנציאל שיקום בתי הגידול במקום. לצערי, רוב החשיפה התקשורתית לגבי עיראק מסתכמת בסקירת המצב הבטחוני הרעוע".

 

ממשלת קנדה העניקה תמיכה כספית לפרוייקט ובמהרה הצטרפו משקיעים נוספים: הבנק העולמי, קרנות עולמיות שונות וארגונים סביבתיים מרחבי העולם.

 

"לפני היוזמה המשותפת, הסקר האחרון שנערך בביצות היה בשנות השבעים ולא נתגלו בו מיני ציפורים שהוכחדו לחלוטין", מציין פורטר. "כיום הביולוגים העיראקיים נמצאים כבר במחקר החמישי בביצות ואחד מן הממצאים החדשים הינו שישנה אוכלוסיה בריאה יותר של ציפורים ועופות מים".

 

מדריך השדה לציפורי עיראק יוצא לדרך

 

לאחר שנערך סקר מקדים לאיסוף מידע חדש על ציפורים שהחלו לחזור באיטיות לביצות, הבחינו המדענים שעסקו בפרוייקט, כי מינים שנחשבו בסכנת הכחדה נתגלו במספרים גדולים. "ריצ'רד פורטר ואנוכי שוחחנו באחד ממפגשי ההדרכה של הביולוגים והרעיון להוציא מדריך שדה על ציפורי עיראק פשוט קפץ לאוויר", מגלה ד"ר אלוואש. "ומאז הכל החל לזרום בכיוון הנכון. החלטנו לנסות ולעורר מודעות על חשיבות הציפורים לביצות עיראק ולסביבה בכלל".

 


ספר חיוני לצפר העיראקי

 

"בעיראק ישנם כ-28 איזורים חשובים המהווים בית גידול לציפורים. חלקם זכו לתמיכה בינלאומית על מנת לנסות ולהשיב את המצב האקולוגי לקדמותו. ישנם שלושה מינים מקומיים של ציפורים נדירות: קנית בצרה, חיורנית, זנבן עיראקי ומספר מינים שלא מתרבים באף מקום במזרח התיכון וביניהם: נחשון אפריקאי ומגלן שחור ראש", אומר פורטר. "בנוסף, 15 מינים הנמצאים בסכנת הכחדה עולמית מבקרים באיזור זה וביניהם: ברוז משויש, צח-ראש לבן, עיט צפרדעים ומיליוני עופות בר החורפים בביצות".

 

מה מכיל מדריך השדה לציפורי עיראק? סקירה מקיפה ומאויירת של 387 מיני ציפורים שתועדו בעיראק והכל מוגש לקורא בשפה הערבית.

צילום: Nature Iraq/CIMI/BirdLife

ארגון "טבע עיראק" היה אחראי על התאמת הטקסט לערבית ועדכון המדריך בפרטי תפוצת הציפורים וסביבת המחייה שלהן.  מדובר באירוע מרגש בקרב קהילת חובבי הציפורים בארצות ערב, מאחר וזהו מדריך השדה הראשון מסוגו שמתפרסם במדינה בשפה הערבית.

 

האם המדריך יהיה נגיש לחובבי הציפורים בעיראק? ד"ר אלוואש מציין כי עלות הספר תסובסד לתושבי עיראק ומחירו המשוער יהיה כ-10 דולרים. לחובבי ציפורים מחוץ לעיראק ישנה אפשרות לרכוש את הספר בבריטניה תמורת 15 ליש"ט.

 

"כרגע אנו מגבילים את ההפצה לקורסים מדעיים בלבד, אך לאט לאט מקווים לצבור מומנטום, ככל שיהיו יותר ויותר אנשים שיתחילו להתייחס לצפרות כתחביב. כרגע, רוב העיראקים דואגים בראש ובראשונה להישרדותם במצב הביטחוני המתוח שקיים כיום במדינה", מוסיף ד"ר אלוואש.

 

תקווה חדשה לשימור הטבע

 

לדברי פורטר, המדריך יעזור לביולוגים החוקרים בעיראק ובאמצעותו ניתן יהיה לעודד בקלות את האנשים להיות מעורבים בשימור האיזור, דבר שטומן בחובו תועלת כלכלית עתידית למדינה. ההשקה החגיגית של הספר תתקיים בשבועות הקרובים על ידי נשיא עיראק, ג'לאל טלאבאני. בשנה הקרובה מתוכננים לצאת לאור מדריכים על דגי עיראק ומדריך צפרות מיוחד לילדי עיראק.

 


מין נדיר במיוחד: קנית בצרה (צילום: A F A Hawkins/BirdLife)

 

האם יתכן שיתוף פעולה עתידי בין ישראל ועיראק בתיעוד והגנה על ציפורי מזרח התיכון? "שיתוף פעולה בין המדענים הוא תמיד אפשרי. כבר פגשתי בכנסים ברחבי העולם מספר מדענים ישראלים ושוחחנו על כך כי יום יבוא ונוכל לבנות גשר משותף לנושא", מסכם ד"ר אלוואש. "אני אהיה גלוי ואציין כי למרות זאת, כל עוד קיימות מפלגות איסלאמיות השולטות בפוליטיקה בעיראק, שיתוף הפעולה יהיה קשה ביותר למדענים העיראקים. בינתיים, אני מתעודד מהעובדה כי קהילת הצפרים בעיראק גדלה בקצב איטי, אך משביע רצון".

 

צילומים: Nature Iraq/CIMI/BirdLife
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדריך ראשון מסוגו בערבית
צילום: Nature Iraq/ CIMI/ BirdLife
פרויקט שיקום מיוחד
צילום: Nature Iraq /CIMI/ BirdLife
צילום: איי פי
רוב העיראקים עדיין מוטרדים מהמצב הבטחוני במדינה
צילום: איי פי
צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע
קנית בצרה נתגלתה בכמויות גדולות בביצות
צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע
צילום: רויטרס
ג'לאל טלאבאני, נשיא עיראק יחנוך את הספר בקרוב
צילום: רויטרס
מומלצים