שתף קטע נבחר

דיווח: ניאו נאצים משתינים על אנדרטת השואה

ה"טיימס" הבריטי דיווח היום כי השבוע גילה עיתון גרמני כי ניאו נאצים משתמשים באנדרטת השואה בברלין כבמשתנה ציבורית. לפי הדיווח, ממשלת גרמניה מודעת לתופעה, אך היא נמנעת מלגנות אותה מחשש שהעיסוק בנושא יעודד מעשי ונדליזם נוספים. בינתיים, יוזמי האנדרטה אינם מודאגים מהדיווח: "אלה 'כאבי גדילה' שמאפיינים כל אנדרטה"

הרשויות בגרמניה נערכות להתמודד עם הביקורת הצפויה מצד גורמים בקהילה היהודית במדינה לאחר שעיתון גרמני דיווח  השבוע שניאו נאצים - וגם תיירים - משתמשים באנדרטת השואה בברלין כמשתנה ציבורית, ומטילים את מימיהם על אבניה. העיתון הבריטי "הטיימס" דיווח היום (ג') כי הגילוי עשוי לעורר דיון מחודש בסוגיית שימור זכר השואה בגרמניה.

 

קודם לבנייתה של האנדרטה, הכוללת 2,700 ריבועי בטון המסמלים מצבות, אמרו המתנגדים להקמתה כי היא תיפול קורבן למעשי ונדליזם של ניאו נאצים ופורעים אנטישמיים. אך יוזמי האנדרטה, שאליה מגיעים מאז שהושלמה במאי 2005 כ-3.5 מיליון מבקרים בשנה, ניסו להמעיט בחשיבות הדיווח.

 

"אלה הם רק 'כאבי גדילה', שמאפיינים כל אנדרטה חדשה", אמרה אווה נוימרקר, אשת הקרן שהקימה את הגלעד. ה"טיימס" דיווח כי ממשלת גרמניה מודעת לבעיה, אך החליטה שלא לעסוק בנושא מחשש שהעיסוק יעודד מעשי ונדליזם נוספים. העיתון מציין כי חילול אנדרטאות לזכר יהודים שנספו בשואה על ידי פעילי ימין קיצוני הפך לבעיה של ממש בגרמניה - אך לעיתים רחוקות היא זוכה להכרה מצד הרשויות.

 

בסוף השבוע, ערב יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, הציתו פורעים צעירים קרון רכבת משוחזר, המסמל את הסעת היהודים אל מחנות ההשמדה, בסקסוניה התחתונה. בעיר הנמל שטרלסונד במזרח גרמניה שפכו פורעים בטון על גלעד לזכרה של משפחה יהודית. מוקדם יותר החודש, גזר בית דין בעיירה גרמנית הסמוכה לגבול עם פולין עונש מאסר של 14 חודשים על שלושה בני נוער בני 9 עד 14, שהטילו את מימיהם על אנדרטה לזכר יהודים שנספו בשואה.

 

גרמניה לא תוביל חקיקה אחידה נגד הכחשת שואה

אתמול הודיעה גרמניה, המשמשת גם כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, כי היא חוזרת בה מכוונתה להוביל חקיקה שתאסור באופן גורף על פרסום צלבי קרס וסמלים נאציים אחרים במדינות האיחוד, וכי תשאיר לכל מדינות הגוש את ההחלטה האם להעניש מכחישי שואה. זאת, לאחר שמוקדם יותר החודש, הביעה גרמניה רצון להחיל חוקים זהים על 27 מדינות האיחוד לטיפול במכחישי שואה ואנשים המפיצים סמלים נאציים, שפרסומם אסור בגרמניה ובמדינות נוספות.

 

ב-2001 נכשל ניסיון חקיקה גורף שכזה, לאחר שמדינות האיחוד לא הצליחו להגיע להסכמה על נוסח הצעת החוק נגד גזענות, וחששו להגביל את החופש הביטוי בשם המאבק בתופעה. סלע המחלוקת היה הסוגייה האם הכחשת השואה היא פשע. הצעת החוק החדשה שהציעה גרמניה מציעה שהסתה לגזענות ולשנאת זרים תהיה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר בכל 27 מדינות הגוש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אנדרטת השואה בברלין. ארכיון
צילום: איי פי
טקס יום השואה הבינלאומי באנדרטה, השבוע
צילום: איי אף פי
מומלצים