"העסקה בפרשת בן-אור תמוהה ודורשת הסבר"
עסקת הטיעון במסגרתה נמחק סעיף הרצח מכתב האישום, עוררה תמיהות אצל משפטנים בכירים. בין היתר הם מסבירים כי "עסקות הטיעון מרחיקות לכת וזה גורם לאי אמון בציבור ו"נראה לכאורה שהזדרזו בכתב האישום בלי בסיס מוצק של ראיות"
"העסקה מעוררת תמיהה - כאשר יש קשיים ראיתיים, מדוע מלכתחילה הגישו כתב אישום עם עבירות כל כך חמורות?" - כך תוהה עו"ד דבורה חן, לשעבר מנהלת המחלקה לעניינים פליליים וביטחוניים בפרקליטות המדינה, בעקבות הודעת הפרליטות הבוקר (יום ג') על הסדר הטיעון בפרשת רצח השוטר צחי בן-אור ופגיעה במי שהיתה חברתו, ג'ובאנה דארלי.
על פי עסקת הטיעון שהועברה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, נמחק סעיף הרצח לחלוטין מכתב האישום. הפרשה עומדת במוקד חקירתה של ועדת זיילר את הקשר שנרקם לכאורה בין גורמים במשטרה לבין משפחות הפשע.
"אם קשה להוכיח, אז עסקות הטיעון מרחיקות לכת וזה גורם לאי אמון בציבור או אכזבה ציבורית כלשהי", סבורה חן. "מה שנוצר כאן זה פער גדול בין כתב האישום הראשוני-ההתחלתי לתוצאות הסופיות. במקרים כאלה העסקות נראות מרחיקות לכת.
"אני לא מכירה את מצב הראיות בתיק. ממה שפורסם ניתן להבין כי היו קיימים קשיים ראיתיים בעניין. מניסיוני אני יודעת שיש קושי להוכיח ראיות בישראל בעבירות פליליות שבוצעו בחו"ל".
עו"ד יהושע רזניק, התובע במשפטו של אריה דרעי, סבור שיש מקום למתן הסברים לציבור לגבי עסקת הטיעון. "אינני מכיר את הראיות לגמרי, אך עולים פה סימני שאלה. נראה לכאורה שהזדרזו בכתב האישום בלי בסיס מוצק של ראיות. במקרה כזה צריך לבדוק היטב את הראיות ואולי לבדוק 'היטב פלוס'.
"אני כן מוצא מקום לכך שמשרד המשפטים והפרקליטות יסבירו בבית משפט שזה הכי חשוב, אך גם מחוץ לו - לציבור. הפרקליטות הגישה כתב אישום חמור ויצאו בהצהרות אולי פזיזות בוועדת זיילר, שפוענח תיקו של צחי בן-אור. צריך להבין שהציבור לא רואה את כל התמונה וזה יוצר שאלות. מה קורה פה בעצם?
"אני חושב שבמקרה כזה, עליהם לא להסתתר מאחורי האמירה 'את ההסברים ניתן בבית משפט', אלא מוטלת פה חובה - גם לנוכח החקירות של זיילר - ששם עסקו במגוון נושאים בפרשת צחי בן-אור, ולאור זה שיצאו בהצהרות שפוענח התיק, יש בהחלט מקום להסבר".
"אולי היתה פה גם הגשת כתב אישום פזיזה מדי"
עו"ד משה מרוז, המייצג את שמעון אלמקייס, אחד הנאשמים בפרשת פריניאן, סבור כי ייתכן והיה מקום להמתין עם הגשת כתב האישום, במקום לשנות בו סעיפים. "ייתכן שדברים מסוימים עשויים היו להיות לא נעימים כל כך בעבור מישהו במשטרה, ולכן הוא לא היה רוצה שיתגלו וייחשפו בבית המשפט. לפעמים הפרקליטות חוזרת בה מכתב האישום, כי מראש קובעים כתב אישום גבוה יותר כקלף מיקוח, כדי לרדת דרגה אחת מתחת בהתמקחות - זאת הטקטיקה. ייתכן שזו הסיבה שבגללה תמכו כל כך בהסדר טיעון ובהפחתת האישום.
"במקרה הזה, התיק היה כל כך מתוקשר, וכנראה היתה בעיה עם הבסיס של הראיות להרשעה. אם היה להם בסיס להרשעה, לא היו מוותרים בצורה כל כך משמעותית ודרמטית.
"אולי היתה פה גם הגשת כתב אישום פזיזה מדי. זה גם הטיעון שלנו בפרשת פריניאן, ששם אין מספיק ראיות, וההערכה שלי היא שהם יזוכו".