אל גור הוכרז כמועמד לפרס נובל לשלום
מאז שהפסיד את הנשיאות לג'ורג' בוש, הפך סגן הנשיא לשעבר אל גור לדובר הבולט ביותר למען איכות הסביבה. פעילותו הקדחתנית, ובעיקר סרטו המצליח, זיכתה אותו במועמדות לפרס הנכסף
סגן נשיא ארה"ב לשעבר, אל גור, נבחר כמועמד לפרס נובל לשלום בזכות פעילותו הקדחתנית למען איכות הסביבה. כך הודיע היום (ה') חבר הפרלמנט הנורווגי ביורג ברנדה, והוסיף כי גור זכה לכבוד לאחר שמיצב את עצמו כדובר המוביל בעולם להגנה על איכות הסביבה.
מאז שהפסיד את הנשיאות לג'ורג' בוש בשנת 2000, פעל גור במרץ לקידום מטרות שונות הנוגעות לאיכות הסביבה,
ובין היתר הוביל לובי למען אמנת קיוטו. גור הופיע בתוכניות אולפן שונות, פירסם ספר ואף הפיק סרט דוקומנטרי
על ההשלכות האיומות של התחממות כדור הארץ, שזיכה אותו במועמדות לאוסקר.
ברנדה, שכיהן בעבר כשר לאיכות הסביבה של נורווגיה, חבר ליריבתו מהמפלגה הסוציאליסטית היידי סורנסון על מנת להציע את מועמדותו של גור. "הדרישה הראשונה לזכות בפרס נובל לשלום היא שהמועמד יחולל שינוי אמיתי ועמוק. אין ספק שאל גור אכן עשה זאת. הוא מנצל את עמדתו ועברו כדי לשכנע פוליטיקאים, וכך הכניס את תופעת שינויי האקלים לתודעה העולמית ולסדר היום הציבורי", אמר ברנדה.
לפני שלוש שנים:
פרס נובל לשלום לפעילת איכות סביבה מקניה
רונן בודוני
וואנגרי מאתהי, העומדת בראש ארגון נשים, זכתה בפרס בזכות מאבקה למען נטיעת מיליוני עצים ברחבי אפריקה על מנת לעצור את תהליך הכחדות היערות. נשות התנועה אחראיות לנטיעתם של כשלושים מיליון עצים
מועמדות נוספת שהתקבלה בוועדת פרס נובל קשורה גם היא בפעילות למען איכות הסביבה. שילה וואט-קוטייה, אינדיאנית-קנדית, זכתה בשנת 2005 בפרס הנורווגי "סוֹפי" בזכות תרומתה לסביבה, וכעת היא נבחרה גם כמועמדת לפרס נובל. וואט-קוטייה מקדמת בשנים האחרונות קמפיין המזהיר מפני התמוססות הקרחונים והשפעת התופעה על אוכלוסיות שונות.
חברי פרלמנט נורווגים הם רק חלק מאלפי האנשים והארגונים בעלי הזכות להציע מועמדות לפרס נובל. שרים, זוכי עבר, חברי הוועדה ומרצים באוניברסיטאות בנורווגיה יכולים אף הם להציע מועמדויות לפרס.
בשנה שעברה הוצעו 191 מועמדויות לפרס נובל לשלום. כזכור, הפרופסור מוחמד יונוס, מייסד בנק גראמין מבנגלדש, זכה בתואר. ב-2004 זכתה בפרס פעילות איכות הסביבה מקניה וואנגרי מתאי. ועדת הפרס נוהגת לפרסם את החלטתה במהלך חודש אוקטובר. טקס הענקת הפרס מתקיים בכל שנה ב-10 בדצמבר לציון יום מותו של יוצר הפרס, המדען אלפרד נובל.
גור. "חולל שינוי אמיתי"
צילום: איי פי
הזוכה אשתקד, מוחמד יונוס
צילום: איי.אף.פי
מומלצים