ראש השב"כ: ציר פילדלפי הפך למחילת ארנבות
בתדריך מיוחד לסיכום שנת 2006 התריע ראש השב"כ, יובל דיסקין, מפני חפירת המנהרות הנמשכת ממצרים לרצועת עזה וממנה לישראל: "המאבק הפנימי ברצועה לא מפריע להמשיך ולפתח מנהרות אשר עשויות לשמש לפיגועים בכל נקודת זמן". הוא הדגיש כי מבצע בעזה לא יביא להפסקת ירי הקסאמים: "לא צריך לרוץ מהר ולעשות מבצע. לפני שמחליטים החלטה כזאת צריך לחשוב היטב על כל השיקולים"
"ציר פילדפי הפך להיות מחילת ארנבות אחת גדולה בכל הקשור למנהרות הנחפרות באיזור", כך אמר אחר הצהריים (ב') ראש השב"כ יובל דיסקין, בתידרוך עיתונאים לסיכום שנת 2006. לדבריו, גם אזור סיני - ממנו הגיע המחבל המתאבד לפיגוע באילת - הפך לשמש "מחסן אמצעי לחימה גדול" אליו זורמת אספקה ממדינות שונות והוא מהווה "בטן רכה" לטווח הארוך עבור ישראל.
דיסקין גילה - כפי שנכתב מוקדם יותר היום ב-ynet - כי ארגוני הטרור הפלסטיניים עוסקים כל העת בחפירת מנהרות מהרצועה לכיוון ישראל אשר עשויות לשמש לפיגועים נגד כוחות צה"ל ביישובים הקרובים לגדר. בכל הקשור לפרסומים השונים אודות מבצע צבאי בתוך רצועת עזה, ממליץ ראש השב"כ להמתין לפחות עד שהמאבק הפנים-פלסטיני יירגע. הוא ציין כי גם אם ייערך מבצע רחב היקף - אין בכוחו לגרום להפסקת ירי הקסאמים. ואם לא די בכל אלו - הרי שגם ביהודה ושומרון, שם אמנם מסתמנת רגיעה מסויימת בפעילות הטרור, נתפסו 279 מתאבדים פוטנציאליים המעידים כי המוטיבציה לפיגועי תופת עדיין גבוהה מאוד.
בקרב ארגון החמאס אין כל סימני התגמשות בכל הקשור לאידיאולוגיה והם מבקשים להמשיך את השקט על מנת לחזק את בניין הכוח שלהם - בעיקר על ידי ניצול ציר פילדלפי לטובת הברחת אמצעי לחימה. ככלל, מציין דיסקין כי ישנה עלייה משמעותית ביותר בכל הקשור לכמות אמצעי הלחימה שהוברחו לרצועה.
כך לדוגמא, במהלך השנה הוברחו כ-28 טון חומר נפץ תקני לעומת 6 טון בלבד ב-2005. עוד ברשימת ההברחות בשנת 2006: כ-14,000 רובים (9,300 ב-2005) כ-5 מיליון פריטי תחמושת לנשק קל (2 מיליון), כארבעים רקטות, 150 פצצות אר.פי.ג'י, 65 מטולים, עשרים טילים משופרים נגד טנקים ועשרה טילים נגד מטוסים.
על אף שמתחילת 2006 נהרסו כשלושים מנהרות, הנושא היה ונותר משמעותי ביותר עבור ארגוני הטרור. עם זאת, ציין דיסקין שישראל מוטרדת לא רק מהמנהרות המשמשות להברחות אמצעי לחימה אלא גם אלה הנחפרות מהרצועה לכיוון ישראל: "זאת סוגיה שמדירה שינה מעיני וגם כעת כאשר יש מאבק פנימי בתוך הרצועה זה לא מפריע להמשיך ולפתח מנהרות מתחת לקרקע, אשר עשויות לשמש לפיגועים בכל נקודת זמן".
בכל הקשור לפעילות ברצועה ציין דיסקין גם את יציאתם של גורמי טרור דרך מצרים. במהלך 2006 נעצרו 43 פעילי טרור שניסו להכנס לישראל לאחר שיצאו מעזה ועשו את הדרך לישראל דרך מצרים. דיסקין הביע דאגה גם מיציאתם של גורמי טרור מרצועת עזה למדינות שונות, בעיקר איראן, על מנת לקבל ידע והכשרה בדבר פיתוח יכולות טרור. הוא ציין כי לנושא זה ישנה השפעה גבוהה שכן אותם גורמים חוזרים לרצועה ומעבירים את המידע שרכשו, כך שהדבר אף מדאיג יותר מכל אמצעי לחימה כזה או אחר שנכנס לרצועה.
בכל הקשור למצב בתוך רצועת עזה, אמר דיסקין כי כאוס אינו משרת את ישראל והמצב האידיאלי הוא שיהיה גורם מתון "שניתן לחיות עמו ויוכל לשלוט במה שקורה בשטח". לגבי ממשלת אחדות פלסטינית ציין דיסקין כי הדבר עשוי להוות עבור החמאס רווח, שכן במצב כזה תוכל התנועה לקבל כספים דרך הדלת האחורית במצב שכזה.
"מבצע בעזה לא יביא להפסקת ירי הקסאמים"
דיסקין הודה בנוגע לירי רקטות הקסאם אל הנגב המערבי כי מערכת הבטחון לא מצאה פתרון אפקטיבי ובשנת 2006 נספרו 1,726 רקטות שנפלו בישראל לעומת 401 בשנת 2005. דיסקין גם התייחס לסוגיית הצורך במבצע צבאי נרחב בעזה ואמר כי ישנם מספר רב של שיקולים שיש "להכניס למעבד" ולקבל החלטה לפיהם. הוא אמר כי אמנם צריך להכין תכנית מגירה אך יש גם לקחת בחשבון כי כעת מתנהל מאבק פנימי ברצועה ולא כדאי להפריע לו, כהגדרתו.
"צריך לחשוב מה עושים ביום שאחרי וכמו כן לזכור שמבצע בעזה לא יביא להפסקת ירי הקסאמים", אמר דיסקין. "אני לא חושב שצריך לרוץ מהר ולעשות מבצע, גם מהלך קטן ברצועה עשוי לגרור הרחבה ולכן לפני שמחליטים החלטה כזאת צריך לחשוב היטב על כל השיקולים".
בכל הקשור ליהודה ושומרון, ציין דיסקין את הירידה במספר פיגועי ההתאבדות - חמישה ב-2006 לעומת שבעה ב-2005 ו-15 ב-2004. גם במספר ההרוגים והפצועים ישנה ירידה משמעותית. עם זאת אמר ראש השב"כ כי במהלך השנה האחרונה נעצרו ביהודה ושומרון כ-5,000 פעילי טרור, מתוכם 279 מתאבדים פוטנציאליים, לעומת 154 מתאבדים פוטנציאליים בשנת 2005 (עליה של שמונים אחוזים).
נקודה נוספת שהזכיר דיסקין בהקשר ליהודה ושומרון הוא החשש מאירועי חטיפה. לדבריו, בשנה החולפת טיפל השב"כ ב-45 חקירות הקשורות לניסיונות לבצע חטיפת אזרחים או חיילים: "הנחת העבודה היא כי כאשר תתרחש חטיפה מעין זו, יעדיפו החוטפים להרוג את מי שחטפו, להטמין את גופתו ולנהל משא ומתן. זאת הבטן הרכה של מדינת ישראל ולכן חשוב שתהיה מודעות רבה בקרב חיילים ואזרחים במקומות אלה".
דיסקין התייחס גם למלחמה בלבנון והשלכותיה על הנעשה בשטחים. הוא ציין כי המלחמה "לא עשתה טוב לדימוי ההרתעתי של ישראל" ובכל מקרה במהלך המחצית הראשונה של 2006 הסתמנה עליה של כ-150 אחוזים בכמות התארגנויות הטרור אותן מנחה החיזבאללה ולהערכתו החיזבאללה ימשיך וינסה להגביר את פעולותיו בשטחים באמצעות ארגוני הטרור. דיסקין התייחס גם לחשש מפני פיגוע במטוסים ישראלים: "ישראל לא יכולה לחשוב שאינה נמצאת בתכנית העבודה של אלה שמבקשים לבצע פיגועי תעופה, אנו לא מקלים בכך ראש, ומקדישים לכך תשומת לב".