11 עצורים בהתפרעויות עקב העבודות במוגרבים
המשטרה עצרה צעירים ערבים שיידו אבנים לעבר כוחות הביטחון במחאה על החפירות במעלה המוגרבים. גם ברשות הפלסטינית מתנגדים לעבודות, ובגדודי חללי אל-אקצה מאיימים: "נגיב בפיגועים אם יימשכו העבודות שמאיימות על שלמות המסגדים". מפקד משטרת ירושלים: "לעבודות אין קשר למסגדים"
רשות העתיקות החלה הבוקר (יום ג') בעבודות שיפוץ במעלה המוגרבים המוביל להר הבית. ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, והארגונים הפלסטינים קראו הבוקר למוסלמים בישראל ובשטחים להגיע למסגד כדי למנוע את המשך העבודות במקום. כוחות משטרה ערוכים במזרח ירושלים, בסמטאות העיר העתיקה ובשערי הר הבית במטרה למנוע הפרות סדר.
במחאה על העבודות יידו בצהריים צעירים ערבים אבנים לעבר כוחות הביטחון. כמה עשרות, שכניסתם להר הבית נאסרה,ביקשו לצאת בתהלוכה לרחוב סלאח א-דין שבמזרח העיר - אולם כוח משטרה מנע זאת מהם. חלקם החלו ליידות אבנים, אך לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
במחנה הפליטים שועפט שבצפון העיר יידו כמה עשרות צעירים אבנים לעבר כוחות המשטרה והם פוזרו באמצעים לפיזור הפגנות. גם באזור התחנה המרכזית הישנה במזרח ירושלים (דרך שכם) יידו צעירים אבנים לעבר שוטרים. עד כה נעצרו 11 מתפרעים.
מעצר מתפרעים בירושלים (צילום: יואב גלאי)
ברשות הפלסטינית עוקבים בדריכות ובדאגה אחרי העבודות, המועברות מן השטח בשידור חי בערוץ אל-ג'זירה. רמדאן עדסי, מבכירי גדודי חללי אל-אקצה, אמר הבוקר ל-ynet כי ארגונו יגיב בכל הכוח ובפיגועים אם ימשיכו בעבודות שמאיימות על שלמות המסגדים. גם בחמאס אמרו כי פלגי התנועה נמצאים בהיכון להגיב על כל פגיעה. בג'יהאד האיסלאמי אמרו כי ירי הרקטות הבוקר נעשה בתגובה על העבודות בבירה.
"ההיתר לעבודות - לא חוקי"
במקביל לתחילת העבודות מתברר כי לפני כשבוע הוציאה מבקרת העירייה, שלומית רובין, חוות דעת לפיה "ההיתר שניתן לחברה לפיתוח הרובע היהודי לעבודות בשער המוגרבים הוא לא חוקי". חוות הדעת הועברה לכל גורמי התכנון הרלוונטיים בעיריית ירושלים, בהם גם ועדת התכנון ומהנדס העירייה. הסיבה לאי-חוקיות ההיתר היא נוכח אי הגשת תוכנית עבודה מפורטת לגורמים המאשרים.
"במקרה הנוכחי נראה שמדלגים על כל עניין הגשת התוכניות ופשוט מתחילים לעבוד", אמרו בכירים בעירייה. "לא הוגשה תוכנית מפורטת, ולכן היא מן הסתם גם לא אושרה - בלי תוכנית מפורטת ומאושרת אי אפשר לקבל היתר בנייה. ההליך אמור לכלול גם הגשת התוכנית לאישור הוועדה המחוזית, פרסומה והגשתה להתנגדויות על ידי הציבור".
העבודות במוגרבי, היום (צילום: יואב גלאי)
עמותת עיר-עמים, יחד עם חבר מועצת העיר פפה אללו, שיגרו אמש מכתב ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בו הם מציינים כי העמדה לפיה היתר הבנייה בשער המוגרבים הוא אינו חוקי לא חדשה למוסדות התכנון. לטענתם, הדבר כבר הוזכר בחוות דעת של מבקרת העירייה משנת 2001 שקבעה כי נחוץ אישור כדין בתוכנית בניין עיר.
יו"ר ועדת תכנון ובנייה בעיריית ירושלים, יהושע פולק: "קיבלנו בקשה לבניית הגשר והדבר נעשה בהסכמת מהנדס העיר, המשטרה, השר לבטחון פנים, שר הביטחון, המפכ"ל, מנכ"ל משרד הביטחון - וכולם הסכימו שגשר הכניסה להר הבית הכרחי לבטיחות. בדקנו את הנושא גם עם רשות העתיקות".
לדברי פולק, העבודות קיבלו היתר ועברו את אישורה של הוועדה שבראשה הוא עומד: "היועצת המשפטית של הוועדה, אסנת פוסט, בדקה את החומר ופסקה כי העבודות הינן חוקיות".
"למה להביא למלחמת דתות?"
מאיר בן דוב, ארכיאולוג ומנהל החפירות בפועל ליד הר הבית מזה 39 שנים, טוען כי אין כל צורך בעבודות הנוכחיות וניתן היה להסתפק בתיקון "פשוט וזול". לדבריו, הורדת הסוללה במעלה המוגרבים ובמקומה הצבת שני גשרים היא החלטה שגויה שיש לה השלכוץ לסיכסוכים ומריבות, ולפתוח במערכת של שפיכות דמים.
"עד עכשיו הדברים היו די שלווים פה. למה צריך לעשות את הבעירה הזו?", הוא שואל. "למה צריך להביא למלחמת דתות. זה קוצר מחשבה של מישהו שרוצה שיהיו מהומות, אנשים שאין להם שכל".
מפקד מחוז ירושלים ניצב אילן פרנקו: "ניתנת פרשנות מוטה ומטעה לגבי העבודות - הן נעשות מחוץ לכותלי הר הבית ואין להן שום קשר למסגדים. העבודות צפויות להימשך כשמונה חודשים כאשר בשבוע הקרוב המשטרה תיערך בכוחות מתוגברים. יש לנו אורך נשימה, וברור לנו שמדי סוף יום נקיים הערכת מצב ונחליט לגבי היום למחרת".
בתדרוך לכתבים דיווח פרנקו כי היו מספר ניסיונות מקומיים להפר את הסדר, בין השאר באמצעות יידוי אבנים. המשטרה עצרה ארבעה חשודים.
"לא מתקרבים להר הבית"
על רקע הטענות נגד העבודות, בחרו היום ברשות העתיקות לקיים מסיבת עיתונאים, סמוך למקום בו ייבנה המעלה החדש. "אנחנו לא מתקרבים להר הבית, בשום פנים ואופן. זוהי אינפורמציה שגויה", הרגיע ארכיאולוג מחוז ירושלים, יובל ברוך, שנשא דברים במקום.
"רשות העתיקות הוא הגוף הרשמי שאמור לשמור על העתיקות' והחפירות יהיו על פי כל כללי החפירות בעולם המדעי. החפירות של המעלה יהיו תחת כיפת השמיים ויהיו גלויים לכולם, כל מי שירצה יוכל לבוא להגיע ולראות והחפירות מתואמות עם כל הגורמים", הוא הוסיף. על השאלה מדוע לא לחזק את היסודות של המבנה הקיים, ובכך בעצם למנוע עימותים וחלילה הפרות סדר מצד קיצונים, בחר ברוך להתחמק מתשובה וטען "בחרנו לבנות מבנה יותר צנוע. המבנה לא יתרומם ממפלס הרחוב וישולב בתוך העתיקות".
ניצב פרנקו בתדרוך לעיתונאים (צילום: יואב גלאי)
רשות העתיקות החלה בביצוע חפירות הצלה בגן הארכיאולוגי לפני כשלושה שבועות, וזאת לשם הצבת עמודי תמיכה למעלה המוגרבים. המעלה החדש אמור להחליף את גשר העץ הזמני שבמקום, שהוקם בעקבות התמוטטותו של מעלה המוגרבים הישן שקרס כתוצאה מפגעי הטבע בשנת 2004 והוכרז כמסוכן. דרך מעלה המוגרבים נכנסים מבקרים ותיירים למתחם הר הבית וגם כוחות הבטחון פורצים דרכו כאשר ישנן מהומות והפרות סדר במתחם הר הבית.
"מעשה חסר אחריות"
יושבת ראש השדולה למען ירושלים, ח"כ קולט אביטל (עבודה) קראה הבוקר לממשלה להורות על הפסקת העבודות במעלה המוגרבים בכניסה להר הבית. "חייבים למנוע את המתיחות המיותרת בירושלים", אמרה.
יושב ראש מרצ, חבר הכנסת יוסי ביילין, אמר הבוקר כי "החפירות באזור כה רגיש ללא תיאום הן מעשה חסר אחריות, שתוצאותיו עלולות להיות הרות אסון". מאוחר יותר אמר ביילין כי השתכנע שחפירות ההצלה "מוצדקות לצורך הגנה על חיי אדם".
"עם זאת", הוא סייג, "על כל חפירה להיעשות לפי חוק ולפי כל ההיתרים הדרושים, בעיקר במקומות כה רגישים. החלפת הגשר בדרך לכותל המערבי אין בה כדי לפגוע במסגדים על הר הבית והיא נעשתה בתיאום. רצוי שהמנהיגות המוסלמית בישראל לא תיסחף אחר נסיונות של גורמים קיצוניים לנצל אירוע זה להתפרצות מיותרת של אש בין העמים".
יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, תקף את המתנגדים לעבודות ואמר: "התקפות חברי הכנסת מהשמאל על העבודות הן חסרות אחריות ומשרתות את האינטרסים של החמאס ושל התנועה האיסלמית".