חשיפה: כך התנהל הראיון שסיבך את א'
כתב ynet היה נוכח בראיון של כתבת "סאנדיי טיימס" עם המתלוננת א', עובדת בית הנשיא לשעבר. שלוש שעות הוא נמשך, בניצוחה של מי שנחשבת לאחת הכתבות הקשוחות בביזנס. הכתבת הבריטית, מארי קולווין, אומרת ל-ynet: "שוכנעתי שלא' יש את כל הסימפטומים של נפגעת עבירה מינית. אבל ברור לי שכולם משקרים בסיפור הזה - וזה מדאיג". עורכת דינה של א': היא לא שקרנית, שלא יסתמכו על נייר עיתון שעוטפים איתו דגים
הפגישה, הראיון וההכחשות: סערה הבוקר (יום ב') בעקבות הפרסום ב-ynet בדבר סתירות מהותיות בין עדותה של א', עובדת בית הנשיא לשעבר, לבין דבריה בראיון שהעניקה לעיתון הבריטי "סאנדיי טיימס". מקורביו של הנשיא טוענים כי הדברים מעלים חשד כבד לגבי אמינותה של א', המתלוננת הראשונה נגד הנשיא.
בסביבתה של א' ניסו בתחילה לעמעם את קיומו של הראיון ולטעון כי מדובר בעיוות עיתונאי. הכתבת האחראית, מארי קולווין, היא אחת הכתבות הבכירות של ה"סאנדיי טיימס" ומכירה היטב את הזירה הישראלית. בחלקים מהראיון שקיימה עם א', בנוכחות עורכת דינה כנרת בראשי, נכחתי כידיד ותיק של קולווין.
הראיון התקיים ביום חמישי האחרון בשעה 17:30, בפינת האוכל שבסוויטה 602 במלון קראון פלאזה בתל-אביב. הוא בא בתום שבוע שבו נפגשה קולווין עם
חלק גדול מהמעורבים והמקורבים בפרשת קצב, כדי לכתוב לקוראיה בבריטניה על פרשיית המין המסעירה את הציבור הישראלי. הקבלה במלון קיבלה יידוע על בואן של א' ועורכת דינה, וכן הוסדרה החנייה עבורן במקום.
הפגישה החלה בהזמנה של אוכל מבחוץ: קולווין וא' ניהלו שיחה קצרה כדי לשבור את הקרח והסכימו על תנאיו של הראיון. הראיון היה ארוך במיוחד: מארי רכשה לעצמה מוניטין בעולם כ"מראיינת הקשה ביותר" (דברי שליט לוב, מועמר קדאפי, בעקבות ראיון איתה). היא שאלה ושאלה, והמתלוננת שידרה סימני עייפות. כל העת ישבה לצידה עורכת הדין בראשי והזהירה מפני דברים שאמרה שלא נועדו לפרסום.
הראיון נגמר לאחר כשלוש שעות, בסביבות השעה 20:30. קולווין אמרה לי בתום הראיון הארוך: "אני מאמינה לה. הגרסה שלה נראית לי משכנעת". כמה שעות לאחר מכן עזבה את הארץ בדרכה ללונדון, לסיים את הכתבה.
במהלך השבת התנהל ויכוח בין עו"ד בראשי לבין קולווין על תוכן הראיון, בעיקר לגבי אילו ציטוטים מתוכו יישארו בחוץ. הראיון המלא פורסם - ואז החלו הכחשות מסוגים שונים מצד מקורבי המתלוננת א'. יש לציין כי ישנן הוכחות מוצקות לקיומו של הראיון, מעבר לעדות זו. בהתאם לכך, דבריה של עו"ד בראשי לפיהם הראיון "מבוסס על חומרים שפורסמו בעבר", כלומר מהווה שיכתוב ארכיוני - אינם עולים בקנה אחד עם המציאות.
קולווין היא כתבת ותיקה שזכתה באינספור פרסים. היא איבדה את עינה השמאלית במהלך משימה בסרי לנקה. אמש אמרה לי בשיחה מלונדון: "אני עדיין מאמינה לא'. שוכנעתי שיש לה את כל הסימפטומים של נפגעת עבירה מינית. אבל ברור לי שכולם משקרים בסיפור הזה - וזה מדאיג. על התקשורת הישראלית לבדוק היטב את האמת".
בראשי בגל"צ: "א' לא שקרנית"
הפער לכאורה בעדויותיה של א' נוגע לסעיף 2 בטיוטת כתב האישום, שהחלק החמור בו הוא "בעילה אסורה תוך ניצול מרות ביחסי עבודה". בעדותה במשטרה אמרה א' בנוגע לאירוע כי קצב, "הנאשם, הפשיל את מכנסיה וחדר אליה". ואילו בראיון שהעניקה לכתבת ה"סאנדיי טיימס" שינתה גירסה ואמרה כי קצב "הרים את החצאית שלי". סתירה נוספת נוגעת לפעולה שביצעה בחדר - החזרת ספר או לקיחתו מהספרייה.
עורכת דינה של א', כנרת בראשי, התראיינה הבוקר לתוכנית "מה בוער" בגלי צה"ל וניסתה להדוף את התהיות שעלו מהראיון ב"סאנדיי טיימס" נגד הלקוחה שלה. הנה תקציר מהראיון:
האם היא נפגשה עם הכתבת ?
"לגבי המתלוננת, אין לי כרגע תגובה אם היא נפגשה או לא נפגשה".
הדברים שנאמרו בשמה. הכתבת בודה זאת מליבה?
"כל הציטוטים בכתבה הם על דעתה של הכתבת בלבד".
רונן צור (יועצו של הנשיא - א.ז.) אומר שאם זה ארוע כל כך טראומטי בחייה איך זה היא לא זוכרת אם היא מחזירה או לוקחת ספר מהספריה או אם היא לבושה בחצאית או מכנסיים ?
"אני בטוחה שליועץ התקשורת של הנשיא כמו יתר המשפחה של משה קצב יש את חומר החקירה ואני יכולה להבטיח לו שהוא יכול להסתמך רק על חומר
החקירה ולא על נייר של עיתון שלמחרת עוטפים איתו דגים... אין צורך להיתפס היום על גירסא בעיתון. האמינות של המתלוננת נבדקה בפינצטה ובזכוכית מגדלת ונמצאה אמינה ואין על כך עוררין.
יכול להיות שא' עובדת עליך?
"ממש לא. אני מכירה את הבחורה, לא כמו שיועץ התקשורת של הנשיא מכיר את הנשיא. אני מכירה אותה 12 שנה ויודעת מי היא. זו בחורה לא שקרנית ולא רק שאני חושבת שהיא לא שקרנית - גם הפרקליטות חושבת שהיא לא שקרנית, המשטרה חשבו שהיא לא שקרנית. אז לחשוב שהיא שקרנית, זה טבעי שכך חשוד יחשוב".
ביום רביעי השבוע צפוי להיערך השימוע לנשיא המדינה בוועדת הכנסת, במסגרת נוהל ההדחה שעליו חתמו 30 חברי כנסת. בעקבותיו צפויים חברי הוועדה להצביע האם להעביר את מהלך ההדחה למליאה.