שתף קטע נבחר

האם ילדי המפונים אכן זוכים לסיוע נאות?

נציגי משרד הרווחה הציגו נתונים לפיהם שליש מילדי המפונים מרצועת עזה אשר נזקקים לשירותי רווחה, זוכים לסיוע שבני נוער אחרים בארץ יכולים רק להתקנא בו. נציגי המפונים טוענים: הטיפול שניתן כלל אינו מספק, הפצעים לא הגלידו

כשליש מילדי המפונים מרצועת עזה נתמכים על ידי שירותי הרווחה וזוכים לסיוע לאחר שעות הלימודים, לפגישות עם עובדים סוציאליים ולפרוייקטים שונים של חונכות. כך על פי נתונים שמסר היום (ב') מנכ"ל משרד הרווחה, משה שיאון. לדבריו, מתוך 3,200 ילדים ונערים בכיתות א'-י"ב, זוכים 872 לטיפול שכזה.

 

נציגי המפונים, מצידם, טענו בדיון שנערך בכנס באר שבע לשלום הילד באוניברסיטת בן גוריון, כי הטיפול שניתן אינו מספק. ח"כ יצחק לוי (איחוד לאומי-מפד"ל) קרא להשקיע בתוספת עובדים סוציאליים למפונים. "אל תשאירו את הנוער פצוע, כי אנחנו לא יודעים אם הפצעים יגלידו", הסביר. "צריך לתת הרבה יותר תשומת לב לילדים, אל תחשבו שהם סיימו את הפרשה, גדולים כקטנים".

 

יוסי דהרי, מנהל יחידות הנוער בניצן, אמר כי המציאות אינה נראית כמו מצגת מפוארת, אלא יותר כמו בלאגן אחד גדול. "יש חוסר בעובדים סוציאליים והם מרגישים שמשרד הרווחה שם להם מקלות בגלגלים". נציגי משרד הרווחה סתרו את הטענות והוסיפו כי התקציב שהועבר כלל לא נוצל על ידי המפונים במלואו.

 

פרופ' מולי להד מהמכללה האקדמית תל-חי טען כי ההשקעה בילדים דווקא מספקת. הוא אף הזהיר שמא יהפכו המשפחות שהיו עצמאיות כל-כך לנזקקות. "צריך להיזהר בהרעפת תקציבים ולהפוך את האוכלוסיות לנזקקות. הנזקקוּת עלולה להפוך למקצוע, דבר שאנחנו יודעים לעשות טוב במדינתנו. במקום שנפתח אנשים שמסוגלים להיאבק בגורלם, נפתח אוכלוסיית רווחה קשת יום". עם זאת, הדגיש להד: "מוסד המשפחה ספג מכה אנושה. אנשים שהיו מרוצים מדרך חייהם, נמצאים כיום במשברים".

 

ראש מטה מנהלת סלע, מוטי אלימלך, השווה בין הנתונים הנוגעים לבני הנוער מיד לאחר הפינוי לבין מצבם כיום. לדבריו, כיום מצויים במצוקה אישית כ-30% מבני הנוער, ורק בודדים מהם לא השתלבו במסגרת חינוכית ודורשים טיפול רציף. לדבריו גם נרשמת מוטיבציה להתגייס גם ליחידות הקרביות והקהילות מתחילות להיבנות. 25% מבני הנוער סובלים עדיין מפערים לימודיים משמעותיים בעקבות קשיי ריכוז, והם זוכים לסיוע אחרי שעות הלימודים. "התמונה שונה מזו שציפינו למצוא. נרשמת נשירה סמויה מבתי ספר, אך היא נמוכה בהרבה מבשנה שעברה".

 

כמו כן הוסיף אלימלך כי מספר הפניות של בני הנוער לקבלת טיפול נפשי עולה: 127 פניות התקבלו מנערים בני 12-17, ו-118 פניות התקבלו מבני 15-18 בשנת 2006.

 

הרב יגאל קמינסקי, רבה של גוש קטיף לשעבר אמר בכנס: "מצבו של הנוער בעייתי, אך טוב לעין ערוך לולא דאגנו לשמר את הקהילות. מדינת ישראל צריכה לקחת את שיקום מפוני גוש קטיף כיעד לאומי, ולעבוד מול ראשי הקהילה, להם יש קצת יותר ידע". אלימלך כמעט התחנן בפני הרב קמינסקי כי ישנם כעת 1,000 מגרשים ביישוב ניצן, שמוכנים לאכלוס, אך לדבריו התושבים אינם משתפים פעולה. "ככל שהגיעו המשפחות ליישובי קבע, כך מצוקתם תקטן", הבטיח. הרב השיב: "אנחנו לא רוצים יותר ממה שהיה לנו, אבל גם לא גרם אחד פחות. עד שלא נראה נייר חתום, אנחנו לא נשתף פעולה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
סיוע לתלמידים. אילוסטרציה
צילום: דודי ועקנין
צילום: דלית שחם
אתר הקראווילות בניצן
צילום: דלית שחם
מומלצים