שתף קטע נבחר

 

המלצה: תוקם יחידה ארצית לעבירות מחשב

על פי ההמלצה, היחידה תמנה 200 שוטרים, ותורכב ממפלג חקירות, מפלג מודיעין, מפלג זיהוי פלילי מיוחד לענייני מחשב - ושתי יחידות אשר תפקידן יהיה לנטר "תשדורות פליליות" באינטרנט וליירטן. ההמלצה אושרה על ידי כל הדרגים במשטרה ובמשרד לביטחון פנים

יש להקים יחידה ארצית לעבירות מחשב, זו המסקנה של עבודת מטה שנערכה בנושא זה במשטרה, אמר היום (ב') סגן ניצב אבי אביב, ראש מפלג עבירות מחשב ביחידה הארצית לחקירות הונאה.

 

אביב, שדיבר בכנס באר שבע לשלום הילד שנערך היום (ב'), סיפר כי לאחרונה הסתיימה עבודת המטה בהמלצה להקים יחידה ארצית לעבירות מחשב – הגדולה בהיקפה באופן משמעותי מכוח השיטור המוקצה לכך היום.

 

כוח האדם המוקצה במשטרה לחקירת עבירות מחשב אינו מספק. כיום חקירת עבירות מחשב נמצאת

באחריותו של מפלג מיוחד לנושא, בתוך היחידה הארצית לחקירות הונאה. מפלג זה מונה כשמונה שוטרים בלבד, ועוד כ-50 שוטרים שהוכשרו לטיפול בעבירות מחשב מוצבים בתחנות ברחבי הארץ. עם זאת, רוב השוטרים כלל אינם חוקרים עבירות מחשב או שמסייעים לחקירות בהן יש צורך בחילוץ מידע ממחשבים - אך אלה לא שימשו לצורך ביצוע העבירה.

 

עוד בשנת 2002 התריע מבקר המדינה על ליקויים בטיפול בעבירות מחשב בדו"ח לשנת 2001, ותשובת המשטרה הייתה כי מינתה צוות הקמה למערך ארצי שיעסוק בחקירת עבירות מחשב.

 

בפועל לא חל שום שינוי משמעותי בשנים האחרונות. סגן ניצב אביב מודה כי הכח הפועל בנושא אינו מספק, וכי כדי לספק תשובות לפשיעה בתחום המחשב, שאינה מטופלת, כדבריו, יש צורך בצוות גדול בהרבה.

 

למה צריך יחידה ארצית?

כ-3.9 מיליון ישראלים גולשים ברשת, על פי סקר TIM האחרון, כל החברות הגדולות במשק מתבססות על מחשבים והאיומים רק מתרבים.

 

חלק מהפשיעה שמתבצעת ברשת היא מסוג חדש - למשל, פריצה למחשבים, התקפות על רשתות והונאות באמצעות אתרים מזויפים, אך לא פחות נפוצים הם הפשעים "הישנים", כמו סחיטה, פדופיליה, גניבת זהויות והטרדה. גם הם "עלו לרשת". הפשיעה המאורגנת גילתה אף היא את הכסף הגדול ברשת - באתרי הימורים בעיקר. לאחרונה התרבו המקרים בהם עברייני מין הכירו קטינים באמצעות האינטרנט ואנסו אותם לאחר מכן.

 

בדיקת ynet שנערכה לאחרונה גילתה כי פדופילים יכולים לפעול בצ'טים באין מפריע וגם חוק חדש

 שהתקבל לאחרונה למניעת הטרדה מינית של קטינים אינו אפקטיבי ללא הרתעה ואכיפה.

 

סנ"צ מאיר זוהר, המפקד הקודם של מפלג עבירות מחשב, הודה בעבר, כי המשטרה כלל אינה מטפלת בסוסים טרויאניים החודרים למחשבים פרטיים בגלל מחסור חמור במשאבים. כלל לא מפתיע שאת פרשת הסוס הטרויאני חשף צוות של חוקרים במשטרת מחוז תל אביב ולא מפלג עבירות מחשב של המשטרה, הכפוף ליחידה הארצית לחקירות הונאה.

 

"כאשר מפלג עבירות מחשב, שאמור לאכוף את החוק ברשת, אינו מונה יותר שוטרים מאשר מחלקת התנועה של משטרת עפולה, אלה התוצאות", אמר בעבר אברהם טננבוים, שופט בית משפט השלום בירושלים, המרבה לדון בתיקים הנוגעים לאינטרנט ולמחשבים.

 

בעקבות מדינות אחרות

היחידה הארצית לחקר עבירות מחשב אמורה לקום על פי המודל של יחידות לאומיות דומות הפועלות במדינות רבות, בהן ארה"ב, איטליה, בריטניה, הונג קונג, ספרד ומדינות נוספות. כל יחידה כזו כוללת מאות שוטרים

ומתוקצבת כראוי על מנת להתמודד עם האתגרים.

 

אם וכאשר תוקם היחידה החדשה, היא תבשר על שינוי בסדר העדיפויות הקיים. על פי ההמלצה, היחידה תמנה 200 שוטרים, ותורכב ממפלג חקירות, מפלג מודיעין, מפלג זיהוי פלילי מיוחד לענייני מחשב - ושתי יחידות אשר תפקידן יהיה לנטר "תשדורות פליליות" באינטרנט וליירטן. סנ"צ אביב סיפר לבאי הכנס, כי משטרות אחרות בעולם זיהו תשדורות בעניינים פליליים כמו פדופיליה, אשר יועדו והגיעו אל מחשביהם של ישראלים.

 

ההמלצה להקמת היחידה החדשה כבר קיבלה את אישורם של כל הדרגים הנדרשים במשטרה, לרבות המפכ"ל, ואף אושרה וזכתה לברכתו של השר לביטחון פנים, אבי דיכטר. עם זאת, בישראל, כמו בישראל, המרחק בין ההמלצה לביצוע הוא רב ובעיקר כרוך באיתור התקציב הדרוש אשר בלעדיו ההמלצה תיוותר על הנייר בלבד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שינוי בסדר העדיפויות?
צילום: משטרת ישראל
מומלצים