הסכמה בשיחות על פירוק צפון קוריאה מהגרעין
חצי שנה לאחר שביצעה צפון קוריאה ניסוי גרעיני שעורר מחאה ודאגה בעולם, הסכימה המדינה המבודדת להתחיל בצעדים לקראת התפרקותה מנשק גרעיני. תוך 60 יום נדרשת פיונגיאנג לסגור את מתקנה הגרעיני הראשי - ובתמורה תקבל חבילת הטבות כלכליות ודיפלומטיות, בהן כמעט מיליון טון דלק, והסרתה מרשימת המדינות תומכות הטרור
הישג משמעותי בשיחות הגרעין הרב-צדדיות על פירוקה של צפון קוריאה מנשק גרעיני: ביומן האחרון של השיחות (ג') נחתם הסכם שבמסגרתו התחייבה צפון קוריאה לנקוט צעדים ראשונים לקראת פירוקה מנשק גרעיני. זאת, לאחר שבשיחות מרתוניות שהתקיימו אמש אל תוך הלילה, הושגה הסכמה עקרונית על פירוק תוכנית הנשק הגרעיני של פיונגיאנג.
במסגרת ההסכם, נאותה צפון קוריאה להפסיק תוך 60 יום את הפעילות במתקן הגרעיני המרכזי במדינה הממוקם ביונגביון - ובהמשך צפויה פיונגיאנג לסגור אותו, ואף ולסגור מתקנים נוספים. בתמורה תקבל צפון קוריאה חבילת הטבות כלכליות ודיפלומטיות נרחבות.
לדברי שליח סין לשיחות, וו דאווי, שפירט את תנאי העסקה, תקבל צפון קוריאה בשלב ראשון 50 אלף טונות של דלק וגז - סיוע שיוענק לה בתמורה להפסקת הפעילות בכור הגרעיני, המספק למדינה אנרגיה. מאוחר יותר, אחרי שהכור ייסגר סופית, תקבל פיונגיאנג עוד 950 אלף טונות של דלק.
כמו כן, יחלו צפון קוריאה וארה"ב במשא ומתן ישיר שנועד לפתור את המחלוקות ביניהם ולקראת כינון יחסים דיפלומטיים. בשלב ראשון, תוציא ארה"ב את צפון קוריאה מרשימת המדינות התומכות בטרור, ותפסיק את מגבלות הסחר שהטילה על פיונגיאנג. עם זאת, לא נקבע תאריך יעד לכך. ההסכם אף קורא לנירמול היחסים בין יפן לצפון קוריאה.
המתקן הגרעיני ביונגביון. יושבת בהדרגה (צילום: סי"צ)
ההסכם היום הוא פריצת הדרך המשמעותית הראשונה בשלוש שנים של משא ומתן קשה ומקוטע. השיחות נקלעו ב-2005 למבוי סתום לאחר שצפון קוריאה הודיעה כי הצליחה לייצר נשק גרעיני ופרשה מהן באופן חד צדדי. המתיחות בינה לבין המערב החריפה עוד יותר לאחר הניסוי הגרעיני שביצעה באוקטובר 2006 - שעורר בעולם דאגה ואף מחאה, והביא את מועצת הביטחון להטיל סנקציות על פיונגיאנג.
מלבד ההישג המשמעותי כשלעצמו - מדובר באות מעודד בכל הקשור למידת ההצלחה של הקהיליה הבינלאומית בטיפול במדינות "סוררות" כמו צפון קוריאה - או איראן, שסירובה להיענות לדרישה הבינלאומית להפסיק את תוכניתה הגרעינית הביא למשבר והחרפת המתיחות באזור.
השליח האמריקני לשיחות, תת מזכירת המדינה האמריקנית כריסטופר היל, בירך על ההסכם, אך הבהיר כי מדובר בתחילתו של תהליך. "מן הסתם, ניצבת בפנינו דרך ארוכה, אבל אנחנו מאוד מרוצים מההסכם", אמר. "זהו צעד ברור קדימה".שליח דרום קוריאה לשיחות, צ'ון יונג-וו, טען כי ההסכם הוא אבן דרך בפירוקו של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני.
נציגי שש המדינות המשתתפות בשיחות, לאחר החתימה (צילום: רויטרס)
כרוניקה של מחלוקות
הסכם פירוק הנשק בין ארצות הברית לקוריאה משנת 1994 התפוצץ בשנת 2002, כאשר התברר שפיונגיאנג מפתחת בחשאי תוכנית גרעינית צבאית. השיחות בין שש המדינות - שתי הקוריאות, ארצות הברית, יפן, סין ורוסיה, מתנהלות מאז 2003 אך ללא הצלחה. סלע המחלוקת העיקרי היה הדרישה של צפון קוריאה לנירמול היחסים עם ארה"ב כתנאי להמשך המגעים - דרישה שארה"ב סרבה לה.
בהמשך התעקשה צפון קוריאה שלא להמשיך בשיחות כל עוד לא מסירה ארה"ב מגבלות פיננסיות שהטילה על נכסים שלה בסין. וושינגטון טענה כי מדובר בכסף מזוייף או מולבן, וברווחי סחר בסמים שנועדו לרכישת נשק וטכנולוגיה גרעינית.
סבב השיחות הנוכחי, השישי במספר, החל ביום חמישי באווירה אופטימית, לאחר שבחודש שעבר נפגשו בברלין נציגי ארצות הברית וצפון קוריאה - פגישה ישירה ראשונה מסוגה. לאחר הפגישה דווח על הסכמה עקרונית בין הצדדים לפיה צפון קוריאה תעצור את פיתוח הנשק הגרעיני ובתמורה תקבל חבילת סיוע נדיבה - דיווחים שהוכחשו על ידי הצדדים.
עם זאת, ככל שנמשכו השיחות, התברר כי המחלוקות בין הצדדים על היקף הסיוע וההתחייבות של פיונגיאנג נותרו בעינן, והשיחות נקלעו שוב למשבר. היה חשש שהדיונים שוב יסתיימו בלא תוצאה, כפי שאירע בסבב השיחות הקודם.
ואולם, חרף חילוקי הדעות, החליטו אתמול הצדדים להמשיך וללבן את הסוגיות והדיונים התארכו מאוד - אל תוך השעות הקטנות של הלילה. לעיתונאים שהמתינו בחוץ נרמז כי ההסכם קרוב ואולי יהיה צורך לקיים יום דיונים נוסף, בלתי מתוכנן.
אחרי שעות מורטות עצבים יצאו הנציגים לתקשורת ובישרו כי הושגה הסכמה עקרונית. "אני מעודד מהעובדה שהצלחנו לקחת צעד קדימה לעבר פירוק הנשק הגרעיני של צפון קוריאה", אמר הנציג האמריקני, עוזר מזכירת המדינה כריסטופר היל.