אפשרות: ספקיות אינטרנט יחויבו לסנן תכנים פוגעים
משרד התקשורת בוחן את ההצעה, כך אמר שר התקשורת, אריאל אטיאס, בכנס באר שבע לשלום הילד. החוק מקשה על המשטרה לאתר פדופילים ברשת, טען מפקד מפלג עבירות מחשב במשטרה, סנ"צ אבי אביב, בדיון אודות התמודדות של החוק והמשפט עם הסכנות לילדים ברשת
משרד התקשורת בוחן אפשרות לחייב ספקיות אינטרנט להתקין תוכנה לסינון אתרים שתמנע מילדים את הגישה לאתרים מזיקים ופוגעניים, כך גילה אתמול (ב') שר התקשורת, אריאל אטיאס.
המשרד בוחן הליך חקיקה בנושא, במסגרתו הוא מקיים דיונים מקצועיים בנושא וכן התייעצויות עם הגורמים המקצועיים במשרד המשפטים. ההליך מתקיים במקביל להליך שימוע שהסתיים לאחרונה, אותו יזם המשרד בעניין חסימת גישת קטינים לשירותים פוגעניים באינטרנט הסלולרי.
"גלישת ילדים בצורה לא מבוקרת באינטרנט, כניסתם לאתרים פוגעניים והיכרותם עם גורמים מפוקפקים, מדירה שינה מעיני ואעשה הכל בכדי להביא למיגורה", אמר אטיאס, "יחד עם זאת האינטרנט הוא כלי חשוב במדינה מודרנית, וכל פעולתי נועדה להגן על ילדים מכניסה לאתרים שאינם מתאימים לגילם. כיוון שמדובר בעניין מורכב, מתכונת ההסדרה טרם עוצבה.אני פועל לקידום הצעת חוק ממשלתית בנושא, ולשם כך בכוונתי לגבש קונצנזוס בקרב חברי הבית ".
במהלך 2004 תוקנו הרישיונות של בעלי רשיונות הגישה לאינטרנט, באופן המחייב את בעל הרישיון לספק למנוייו עלון מידע מודפס, אשר יכלול אזהרה בדבר קיומם של תכנים באינטרנט, אשר אינם מתאימים לילדים ולבני נוער, וכן מפרט את הדרכים בהן ניתן לחסום את גישתם של ילדים ובני נוער לתכנים אלה. המידע הכלול בעלון המידע צריך להיות מפורסם גם באתר האינטרנט של בעל הרשיון.
שר התקשורת דיבר בכנס באר שבע לשלום הילד, שעסק בשאלות כמו מהי הדרך הטובה ביותר להגן על בני נוער וילדים מפני פדופילים, תכנים בלתי הולמים לילדים וסכנות נוספות, בהשתתפות אנשי חינוך, משפט, שוטרים, אנשי שירות בתי הסוהר ובני נוער.
"אנו מגבשים הסדרת הנושא בחקיקה אך כיוון שמדובר בעניין מורכב, מתכונת ההסדרה טרם עוצבה", הוא אמר, "אני פועל לקידום הצעת חוק ממשלתית בנושא, ולשם כך בכוונתי לגבש קונצנזוס בקרב חברי הכנסת".
סנ"צ אביב: החוק מקשה
מפקד מפלג עבירות מחשב במשטרה, סגן ניצב אבי אביב, אמר כי סקר שערכה המשטרה מגלה כי גולשים הנפגעים ברשת ממעטים לפנות למשטרה ומעדיפים להתלונן אצל ספקיות האינטרנט.
אביב נקט בגישה המצדדת בפגיעה בזכויות הפרט לצורך ביצוע עבודת החקירה והאכיפה. הוא התלונן בדיון, כי החוק "מקשה עלינו את החיים". לדבריו, בקרוב תידרש המשטרה, מטעמי שמירה על פרטיות, לפרט בבקשה לצו חיפוש איזה סוג קבצים היא מבקשת לתפוס. “אפשר להסתיר תמונות פדופיליה בתוך קבצי אקסל, ואם נצטרך לפרט איזה סוגי קבצים אנחנו מחפשים, לא נוכל לעבוד”.
"לרשום גולשים באינטרנט אלחוטי ציבורי"
אביב גם הלין על כך שספקיות האינטרנט, אינן שומרות רישום של הגולשים לאורך זמן. הוא הזכיר את היוזמה האחרונה לתיקון סדר הדין הפלילי, שתאפשר למשטרה לדרוש מספקיות האינטרנט את המידע הזה. לדעתו, צריך גם לבצע רישום של הגולשים בנקודות חיבור אלחוטיות ציבוריות, כמו נמל התעופה ובתי קפה.
הבשורה הגדולה ביותר שיצאה מכנס באר שבע לשלום הילד, היא ההמלצה להקמתה של יחידה ארצית לחקירת עבירות מחשב. לראשונה, לאחר עבודת מטה, נלמד הלקח כי מספר החוקרים הזעום המוקצה לתחום הגדל והולך, אינו מספק. אם התוכנית תתממש, 200 שוטרים יטפלו בעבירות מידע ועבירות המסתייעות במחשב כמו פדופיליה.
חוק בלי אכיפה
חבר הכנסת אורלב ציין בכנס את ההישג האחרון של הכנסת בתחום החקיקה להגנה על נוער ברשת, והוא התיקוןאך אורלב, איש חינוך בעצמו, מאמין גם בחינוך. הפתרון, לדעתו, אינו טמון באכיפה, והוא אף הציע להעביר את תקציבי המשטרה לנושא (המדולדלים גם כך – נ.ל.), לחינוך. בעניין האכיפה, אורלב גילה שני נתונים מפתיעים ביחס לחוק החדש: הראשון, הוא שהחוק כלל לא עוצב בשיתוף מפלג עבירות מחשב אלא מחלקת הנוער במשטרה, שאיננה מתעסקת בצד הטכנולוגי של הפשיעה.
השני, הוא שחברי הכנסת כלל לא רצו להתייחס ליכולת לאכוף את החוק, אלא לקבוע ערך נורמטיבי. אלא שעל פי בדיקת ynet, היעדר יכולת האכיפה אכן מביא לכך שהפדופילים כלל אינם נרתעים מהחוק החדש.
האינטרנט: "נעלם ונסתר"
אורלב הוא גם מאמין גדול בחברה עם ערכים, גבולות וריסון. לשאלתנו, אם אין תכנים פדופיליים מצויים גם בשלטי חוצות, בטלוויזיה ובעיתונים בדמותן של דוגמניות קטינות, השיב אורלב כי הכנסת דנה באותה הסוגייה גם ביחס לטלוויזיה. אך עדיין, לדעתו, האינטרנט הוא זירה המאפשרת פשע סמוי ומהיר ושבה יש "נעלם ונסתר".
הגישה הזו, אגב ביחס לרשת, עלתה שוב ושוב מהקהל הבוגר יותר – שבעיניו האינטרנט הוא סוג של תיבת פנדורה: לא מובן, מיסטי ומלא סכנות.
האיזון הוא לא טריוויאלי
יורם הכהן, ראש הרשות הטכנולוגית במשרד המשפטים שהוקמה ממש לאחרונה, ציין את חובת ההורים לחנך את ילדיהם לזהירות, והחובה שלהם להבין מה הילד עושה ברשת ולהציב לו גבולות מתאימים. הכהן מכיר באתגרים שמציבה הרשת לעולם המשפטי כמו נטילת זהות בדויה, אך הוא נזהר מקביעות גורפות, ומכיר גם בצורך לאיזון, מול זכויות הפרט.באותו עניין, הכהן נדרש בתשובתו גם לקושי של החוקים להתמודד עם הפסיקה האחרונה, שקבעה כי דואר אלקטרוני הוא מידע אישי ובכדי לעיין בו, על המשטרה להשיג צו האזנת סתר, אשר קשה יותר להשגה, נחתם בידי נשיא בית המשפט המחוזי – ולא שופט שלום:
"...מדובר במידע אישי. סוג התקשורת מכסה גם מכתבים רשמיים, וגם שיחה בין חברים וגם 'פינג פונג' טלפוני וגם שיחות מסדרון – וברגע שאתה תופס את המידע, יש בידך הכל והשגת האיזון אינה טריוויאלית”. מסביר הכהן. ראש הרשות הטכנולוגית במשרד המשפטים תולה את יהבו בעיקר בשיתוף פעולה של משטרת ישראל עם עמיתותיה ברמה הבינלאומית.