ארה"ב: ההסכם עם צפון קוריאה - דוגמה לאיראן
הנשיא בוש משבח את ההסכם שהושג עם צפון קוריאה לסגירת מתקני הגרעין. מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אומרת שזה "מסר לאיראן שהקהילה הבינלאומית מסוגלת לאגד את משאביה ושדיפלומטיה חזקה יכולה להביא לתוצאות"
ארה"ב משבחת את ההסכם שהושג עם צפון קוריאה לסגירת מתקני הגרעין ומציינת שזו צריכה להיות הדוגמה לגבי איראן. נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אמר כי "ההסכם עם צפון קוריאה מייצג את ההזדמנות הטובה ביותר לשימוש בדיפלומטיה כדי להביא להפסקת תוכניתה הגרעינית של צפון קוריאה".
מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה כי ההסכם צריך לשמש מסר לאיראן, לפיו הדיפלומטיה יכולה להביא לתוצאות. לדבריה, ההסכם שהושג הוא "זה צעד ראשון חשוב מאוד, אך לא מדובר בסוף התהליך. מדוע שלא נראה בכך מסר לאיראן שהקהילה הבינלאומית מסוגלת לאגד את משאביה ושדיפלומטיה חזקה יכולה להביא לתוצאות?"
לפי תנאי ההסכם, שנחתם לאחר משא ומתן מפרך בין שש המדינות החברות בשיחות, נדרשת צפון קוריאה להשבית ומאוחר יותר אף לסגור את המתקן הגרעיני העיקרי בשטחה, ובהמשך לפרק לחלוטין את תוכנית הנשק הגרעיני שלה. זאת, בתמורה לחבילת הטבות כלכליות ודיפלומטיות, שכוללות סיוע באנרגיה, נירמול היחסים עם ארצות הברית ויפן, והסרתה של צפון קוריאה מרשימת המדינות תומכות הטרור.
שעות ספורות לאחר חתימת ההסכם, פרסמה סוכנות הידיעות הרשמית של צפון קוריאה (KCNA), הודעה לפיה השיחות בסין התקיימו ב"אווירה כנה" ונועדו למצוא דרך לפרק את חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני. עם זאת, לפי דיווח הסוכנות הצפון קוריאנית, "בשיחות, החליטו הצדדים להציע סיוע כלכלי בתחום האנרגיה - בשווי של מיליון טונות של דלק - בתמורה להפסקה זמנית בפעילות במתקנים הגרעיניים". לא היה בדיווח כל איזכור לתנאים שנקבעו בהסכם, לפיהם המתקנים יושבתו וייסגרו.
דובר הבית הלבן, טוני סנואו, הבהיר כי "אם הצפון קוריאנים לא יפעלו לפי הכללים - הם לא יקבלו את ההטבות שהם רוצים". סנואו הבהיר עוד כי ההסכם לא מבטל את הסנקציות שמועצת הביטחון של האו"ם הטילה על פיוגניאנג. "הסנקציות עדיין בתוקף. מאחר שבהסכם זה מעורבות גם רוסיה, סין, יפן ודרום קוריאה - שכנותיה של צפון קוריאה - מדינות אלה עשויות לשמש כתמריץ לפיונגיאנג".
המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, אמר כי ההסכם שנחתם עם צפון קוריאה, כמו הסכמים שנחתמו לפניו עם מדינות ששאפו להשיג יכולת גרעינית, מוכיח כי לחץ כלכלי יועיל גם במאבק בגרעין האיראני. "המכנה המשותף בין מדינות אלה הוא שהם השקיעו בטילים במקום בלחם. באיראן המצב דומה. זו מדינה ענייה, ואם יהיה לחץ כלכלי אפקטיבי זה עשוי להצליח גם באיראן". לדבריו, "כל מה שקרה בעולם מאז מלחמת העולם השנייה הונע באמצעות הקטר הכלכלי. לא באמצעות המלחמה".