אולמרט לנדיה כהן: מקווה לפריצת דרך בטורקיה
ראש הממשלה, יצא בצהריים לביקור רשמי בטורקיה, מצפה להתפתחות ולסיוע טורקי בתיווך להעלאת עצמותיו של המרגל הישראלי שנתלה בסוריה. אולמרט שוחח בנושא עם נדיה כהן, אלמנת המרגל. כהן: "אני מקווה שעכשיו יבואו עלינו הגאולה והשקט הנפשי. כולי תקווה שזה יקרה ויתבצע. יש עכשיו חלון של הזדמנות וצריך לנצל אותו"
ראש הממשלה אהוד אולמרט מצפה בביקורו בטורקיה להביא להתקדמות בהבאת עצמותיו של אלי כהן, המרגל הישראלי שנתלה בדמשק. זאת, באמצעות שירותי התיווך של אנקרה וקשרי ראש ממשלתה רג'פ טאיפ ארדואן עם השלטון בדמשק. אולמרט שוחח בעניין זה קודם צאתו את הארץ בטלפון עם נדיה כהן, אלמנתו של המרגל הישראלי וקיבל את ברכתה. ראש הממשלה מאמין שהטורקים יוכלו לסייע בנושא ושיש להם נכונות לפעול.
אלי כהן, מגדולי המרגלים עבור ישראל, פעל בסוריה מטעם "המוסד", והוצא להורג לאחר שנתפס. כהן גויס לאגף המודיעין של צה"ל בשנת 1960 ושנה מאוחר יותר נשלח לארגנטינה - שם הציג עצמו כסוחר ערבי מלבנון בשם כאמל אמין תבאת. לאחר שיצר קשרים עם הקהילה הערבית המקומית נשלח בשנת 1962 לדמשק. הוא בנה לעצמו שם של איש עסקים ממולח, הפך מקורב לצמרת השלטון ואף היה מועמד לתפקיד תת-שר ההגנה הסורי. קשרים אלו סייעו לו לאסוף מידע רב על מהלכים מדיניים וצבאיים שונים, לבקשת המודיעין הישראלי. בראשית שנת 1965 נחשפה זהותו והוא הועמד למשפט בדמשק ונידון למוות. גופתו נקברה בדמשק, וחרף המאבק שניהלו מדינת ישראל ומשפחתו, מסרבים הסורים מאז להתיר את קבורתו בארץ.
"אני מקווה שיהיו תוצאות ולא רק ציפיות". אמרה ל-ynet נדיה כהן, רעייתו של המרגל, בעקבות דבריו של ראש הממשלה. "הצהרות ודיבורים שמענו כבר מזמן. עכשיו שיהיו מעשים. יש לנו קשר טוב עם טורקיה ואני מקווה שעכשיו יבואו עלינו הגאולה והשקט הנפשי. כולי תקווה שזה יקרה ויתבצע. יש עכשיו חלון של הזדמנות וצריך לנצל אותו".
כהן סיפרה כי עיתונאית טורקית פנתה אליה ודיווחה שצפויה התפתחות בנושא העלאת עצמותיו של אלי כהן לישראל במהלך הביקור. בעקבות אותה פניה, ביקשה להיפגש עם ראש הממשלה אולמרט. "פגישה לא יצאה, אבל הוא שוחח איתי אתמול בטלפון ואמר שאכן הוא נוסע לטורקיה והנושא יעלה שם. הוא לא אמר שהוא הולך להיפגש עם סורים, אלא לערוך פגישה בנושא האיום האיראני והנושא הפלסטיני. בנוסף הולכים לדון שם בנושא של אלי. כשסיפרתי לו על הטלפון מהעיתונאית הטורקית, הוא השיב 'תעזבי את העיתונות, תנו לעבוד בשקט'".
נדיה כהן השיבה לאולמרט כי "42 שנים אנחנו יושבים בשקט, והשקט הזה מוציא אותנו מדעתנו. השקט הזה הרג אותנו ולא עזר להעלאת עצמותיו של אלי לישראל".
כהן גם מותחת ביקורת על ראש הממשלה שלא לקח עמו את נציגי המשפחה. "למה הוא לא לקח אותנו? למה הוא לא יכול להציג אותנו בפני מי שהוא נפגש איתו בנושא אלי? הוא היה צריך לקחת אותנו כדי שיראו שם את הכאב שלנו, שנספר מה עובר על המשפחה במשך 42 שנים בהן אנחנו נלחמים כדי להעלות את עצמותיו של אלי לקבורה בישראל. כואב לי שהדברים נעשים ככה. צריך לדפוק על השולחן, ולא לנהוג בכפפות של משי כפי שהתנהגנו עד עכשיו".
על הפרק: הגרעין של טהרן
בינתיים, לקראת ביקורו הצפוי של אולמרט באנקרה, יצאו טורקים רבים בהפגנות מחאה וכינו אותו "רוצח". במהלך ביקורו באנקרה צפוי ראש ממשלת ישראל לדון עוד עם הטורקים בשורה של נושאים מדיניים ובילטרליים. בין היתר, ידון בסוגיית המסחר של טורקיה עם איראן, הגשר היבשתי של טורקיה עם מדינה זאת והדרכים שבהן טורקיה תתמוך בסנקציות בינלאומיות נגד תהליך ההתגרענות של טהרן. בעניין זה אין תולים בלשכת ראש הממשלה תקוות גדולות, למרות חברותה של טורקיה בנאט"ו ורצונה להצטרף לאיחוד האירופי.
הפגנות נגד ביקור אולמרט בטורקיה, היום (צילום: סי"צ)
עניין אחר שיהיה על הפרק במהלך ביקורו של אולמרט הוא הנושא הפלסטיני. ביום שני צפוי ראש הממשלה אולמרט להיוועד עם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס ועם יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו-מאזן). השלושה צפויים לדון באופק המדיני שאותו מבקשים ארה"ב וישראל לרקום עבור הפלסטינים, באמצעות חיזוקו של אבו-מאזן. זאת, כמובן, בתלות בעמדות המדיניות של ממשלת האחדות הפלסטיניות, אם זו אכן תוקם על פי הסכם מכה.
הטורקים מבקשים להיות חלק מתהליך זה ולהציע את שירותיהם הטובים. זאת בשל היותם מדינה מוסלמית קרובה, אך עם זאת מרוחקת יותר ממצרים ומירדן. הטורקים רואים בעצמם שליחי תיווך אפשריים בסוגיה הפלסטינית, מתוך רצון להגביר את מעורבותם במזרח התיכון. כמו כן יש לטורקים אינטרסים כלכליים אצל ישראל והפלסטינים. טורקיה סוחרת עם ישראל בהיקף של כ-2.1 מליארד דולאר בשנה וכ-400 אלף תיירים ישראלים מגיעים אליה מדי שנה. עם הפלסטינים יש לטורקים עניין בהקמת אזור תעשיה במחסום ארז.
אולמרט צפוי להיפגש בתחילת הביקור עם נציגי הקהילה היהודית באנקרה. ביום השני לביקורו יניח זר על קברו של אתא-טורק. הוא צפוי להיוועד מחר עם ראש הממשלה הטורקי, הנשיא, יו"ר הפרלמנט, שר החוץ ושר ההגנה של טורקיה. ראש הממשלה האחרון שביקר בטורקיה היה אריאל שרון ב-2001. ראש הממשלה הטורקי ארדואן ביקר בירושלים 2005. אולמרט עצמו ביקר באנקרה עם משלחת של כשלושים אנשי עסקים ב-2004, והוא מעוניין בנסיעתו זאת להרחיב את היחסים הכלכליים עם טורקיה, כמו גם לטפח את היחסים האסטרטגיים והצבאיים המיוחדים בין ישראל לבין אחת המדינות המוסלמיות המתונות באיזור.