שתף קטע נבחר

נפתח משפטם של החשודים בפיגועים במדריד

לקראת יום השנה השלישי למתקפת הטרור הקטלנית ביותר בתולדות ספרד, נפתח משפטם של 29 החשודים במעורבות בפיגועים ברכבות במדריד ב-11 במרס 2004, בהם נהרגו 191. החשודים, מרוקנים ברובם, הואשמו בעבירות שונות, מתכנון הפיגועים ועד אחזקת חומרי נפץ והסתה לביצוע הפיגועים. הנאשם הראשון, "מוחמד המצרי", סירב היום למסור עדות

תחת אבטחה כבדה נפתח היום (ה') בפאתי מדריד משפטם של 29 חשודים במעורבות בפיגועים הנוראיים ביותר שידעה ספרד - פיגועי 11 במרס 2004. במתקפת הטרור התפוצצו מטענים רבי עוצמה שהופעלו מרחוק על סיפונן של ארבע רכבות נוסעים במרכז מדריד. בפיגועים נהרגו 191 בני אדם ו-1,824 נפצעו. 

 

בעקבות המשפט, הנפתח לקראת יום השנה השלישי של הפיגועים, העלתה ממשלת ספרד את רמת הכוננות במדינה מנמוכה לבינונית. מאות שוטרים יאבטחו את המשפט שבו הואשמו 29 החשודים, שרובם מרוקנים אך עמם נמנים גם ספרדים, באישומים שונים; מחברות בארגון טרור ועד לגניבת דינמיט בצפון ספרד ומכירתו למחבלים בתמורה לסמים. המשפט החל בסירובו של הנאשם הראשון לעלות למסור עדות.

 

על פי כתב האישום, שלושה מהחשודים עסקו במשך כשנה בתכנון הפיגועים. חשוד רביעי בתכנון הפיגועים, נמנה עם שבעת החשודים במעורבות בהתקפה, שפוצצו את עצמם בדירה בבירה הספרדית שבועות ספורים לאחר הפיגועים.

 

"זו תחילתה - או סופה - של דרך ארוכה וקשה שעברנו בשלושת השנים האחרונות", אמר ראש אגודת קורבנות הפיגועים, פילר מנחון. הפיגועים, שאירעו שלושה ימים לפני הבחירות הכלליות בספרד, לא רק זרעו פחד וטראומה, אלא גם גרמו לדעת רבים לנפילתה של ממשלת השמרנים.

 

תחילה האשימה הממשלה את ארגון הבדלנים הבאסקים אט"א באחריות לפיגועים. אך ככל שהצטברו ראיות לפיהן מחבלים מוסלמים הם שביצעו אותם, יצאו אזרחים רבים להפגין נגד הממשלה, ולאחר מכן בחר הציבור להדיחה מהשלטון, בין היתר על רקע תמיכתה במלחמה בעיראק. ראש הממשלה החדש שנבחר, הסוציאליסט חוזה לואיס רודריגז ספטרו, מילא אחר הבטחתו והוציא את חיילי ספרד מעיראק.

 

התביעה: הפיגועים - בהשראת אל-קאעידה

השופט החוקר, שהכין את תיק התביעה, קשר בין הפיגועים לקריאתו של מנהיג אל-קאעידה אוסאמה בן לאדן לפגוע במדינות שתמכו במלחמה בעיראק ולמאמר שהופיע באינטרנט וקרא למחבלים לפגוע בספרד לפני הבחירות. לפי הדו"ח שהכין, ארבעת המתכננים גייסו מחבלים נוספים במסגד במדריד והסתייעו בין היתר בפושעים מקומיים.

 

הנאשם הראשון במשפט הוא רביה אוסמן סייד אחמד, שלפי התביעה הסית את המחבלים לביצוע הפיגוע. אחמד, הנודע בכינויו "אחמד המצרי", כבר הורשע בהשתייכות לארגון טרור ונידון לעשר שנות מאסר בבית משפט באיטליה. עם פתיחת הדיון הבוקר, סירב מוחמד להעיד. "איני יודע דבר על ההאשמות הללו", השיב מוחמד לכתב האישום, באמצעות מתורגמן. "עם כל הכבוד, אין בכוונתי להשיב לשאלות כלשהן, גם לא של עורך הדין שלי".

 

חבר צוות ההגנה של אחמד, לוקה ד'אאוריה, שייצג אותו גם באיטליה, אמר כי "יהיה קשה מאוד להוכיח שהיתה לו אחריות כלשהי לפיגועים". לדבריו, הראיות נגד מרשו נאספו במילנו, ומצביעות רק על כך שהכיר כמה מהחשודים האחרים, מביקוריו במסגד במדריד.

 

אחמד הוסגר לספרד לצורך המשפט שנפתח היום. אחד הוא אחד משבעה חשודים שאם יורשעו, ייגזרו עליהם עונשי מאסר של כ-40 אלף שנה כל אחד. עם זאת, על פי החוק הספרדי, תקופת המאסר המירבית שאדם יכול לרצות מוגבלת ל-40 שנה.

 

שלב השימועים במשפט, שבו יזומנו יותר מ-600 עדים ו-107 מומחים, צפוי להימשך עד חודש יולי, אז יתחיל הרכב בן שלושה שופטים לשקול את הראיות. ההכרעות וגזרי הדין לא צפויים להתקבל לפני חודש אוקטובר.


פורסם לראשונה 15/02/2007 12:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אחת הרכבות שהותקפה. ארכיון
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
1,824 בני אדם נפצעו. ארכיון
צילום: איי פי
אחמד "המצרי". סירב לשתף פעולה
צילום: איי פי
מומלצים