איך לחיצות על החזה גורמות ללב לפעום מחדש?
ארבע הדקות אחרי שנדם הלב הן הקריטיות ביותר ובמהלכן דרושה פעולת החייאה. אבל איך בדיוק לחיצות על בית החזה גורמות ללב להתחיל לפעום מחדש? הדוקטור השיב
רק בשבוע שעבר הצילו שתי תלמידות תיכון, מתנדבות מד"א, את חייו של חברן לספסל הלימודים שהתמוטט. הן החלו מיד בפעולת החייאה והפיחו בו רוח חיים, בכפות ידיהן. מרביתנו לא ממש מודעים לכח הזה שיש לנו בידיים, כח
שמציל חיים. מעטים טורחים לעבור קורס החייאה, שבמקרים רבים עלול להיות נדרש במעגל האנשים שמקיפים כל אחד מאיתנו.
הסיבה העיקרית לחשיבות ההחייאה המיידית נעוצה באותן ארבע הדקות הקריטיות מרגע שנדם הלב. במצב זה לא מגיעה אספקת חמצן למוח, ותאיו מתחילים במוות סופני. הנחיות ההחייאה החדשות שפורסמו אשתקד (ראו מסגרת), שינו את הטיפול והתאימו אותו לכל אדם מן היישוב.
אם עד אז קבעו הנהלים כי יש לבצע החייאה באמצעות שילוב של הנשמות ועיסויים, הרי שההנחיות החדשות מצאו כי די בעיסויים כדי לסייע בהצלת חייו של הנפגע. אבל איך זה שלחיצות על החזה אכן מפעילות את שריר הלב ומזרימות דם ברחבי הגוף?
הסוד הוא בעצם החזה, הקרויה גם סטרנום. בעת עיסוי ממקם המטפל את כפות הידיים מעל עצם החזה הנמצאת ממש מעל שריר הלב. עצם החזה, בהיותה גמישה, מפעילה לחץ על שריר הלב וגורמת להתכווצותו. התכווצות זו מספיקה כדי להזרים דם דרך אבי העורקים אל הגוף. כשמרפה המעסה מבית החזה, נוצר לחץ שלילי בבית החזה אשר גורם לדם לזרום אל הלב, וכך הלאה.
החייאה. עצם החזה לוחצת על הלב
עיסוי הלב שנדרש למבוגרים, שונה מעיסוי הניתן לתינוקות. בעוד שהעיסוי במבוגרים מתבצע באמצעות כרית כף יד אחת מעל כרית כף יד שניה, שתיהן מעל עצם החזה, הרי שבתינוקות מתבצע העיסוי באמצעות שתי אצבעות בלבד. עיסוי חזק יותר, עלול לגרום לשבר בצלעותיו של התינוק.
אם כן עיסוי הלב אכן מציל חיים, אבל אל תנסו את זה בבית מבלי שעברתם קורס עזרה ראשונה.
- יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו.
השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים